Monday, March 5, 2012

Pengat Keledek Dengan Skoteng

ASSALAMUALAIKUM.....Salam rindu...salam sayang...

Apa khabar? Terima kasih kepada yang masih sudi menjengah dapur akak yang dah suam-suam kuku je nih... Mohon maaf x sempat nak blogwalking kepada geng2 masak serta membalas komen-komen terkini tu.... Mood nak update pun bagai ke lautan sepi jer... Bizi menghabiskan masa dengan anak2 dara di minggu terakhir kat rumah sebelum balik ke U masing2 Ahad semalam. Masa yang ada kami santai di rumah baru yang x berapa besar di hujung tanjung sana dengan aktiviti membasuh rumah dan mengecat....seronoknya gelak ketawa sambil berkelah dalam rumah...hahahhaa...

Keadaan rumah baru (*yang ciput dan dah x berapa nak baru tu..hehe) sudah setel pasang grill, wiring, pasang kelengkapan lampu, kipas semua jugak (yang basic je dulu, aircond ke heater pump ke , angkut/pasang masa nak duduk nnt la..). Cuma berhajat nak besarkan dapur tu (masih nak dapatkan beberapa quotation lagi), so x rasa nak pindah lagi la kot... Basuh2 jer dulu. Kat kawasan rumah sedang dalam proses menanam rumput karpet, rhu janda merana (*haha...) dan palma (*ekor musang) je dulu. Bukan apa, setelah penat lelah selama ni duk mencabut, menarah rumput dengan anak2, biar je sebulan naik balik, adeeii....pastu cabut lagi, naik balik...apa ke sudahnya...So kitaorang ambil keputusan upah orang Nursery kerjakan halaman tu setelah mendapat sebutharga yang berbaloi rasanya...Hari ni pergi jenguk budak2 Nursery tu tengah meratakan pasir sesudah membuang segala rumput2 liar. InsyaAllah esok, halaman akan kehijauan la kot...hehee.

Sementara tu, jom lah melayan entry tertunda yang tak seberapa ni....akak betul-betul malas tau nak ambik gambar, edit dan update sekarang ni... Rasanya hati sudah berasa tak apa meninggalkan blog ini untuk 3 4 hari... Apapun akak akan cuba habiskan update yang tertunggak tu jika ada kelapangan yea...Maaflah....

PENGAT KELEDEK DENGAN SKOTENG
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (anggaran):-
  • 2 biji keledek (sederhana besar) - kupas dan potong kiub kecil, basuh.
  • 1/3 cawan skoteng (click utk gambar skoteng - Sini dan Sini )
  • 1/3 cawan gula melaka
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 helai daun pandan (disimpul)
  • secubit garam
  • air secukupnya (+- 2 1/2 cawan) untuk merebus keledek
Cara Memasak:-
  1. Basuh skoteng dan masukkan ke dalam periuk. Masukkan air lebih kurang 2 cawan dan rebus hingga benar-benar lembut. Tutup api, tapis dan lalukan sekali di bawah air paip, toskan.
  2. Dalam periuk lain, masukkan keledek gula pasir, gula melaka, daun pandan dan air secukupnya. Rebus hingga keledek empuk sedikit (tidak sampai lembut sangat). Air jangan terlalu kering, biarkan paras tenggelam keledek.
  3. Masukkan skoteng yang ditoskan tadi beserta santan dan sedikit garam. Biar mendidih sekejap sambil dikacau-kacau dan kuahnya pekat. Tutup api dan teruskan mengacau sebentar agar santan tidak terasing (berkepala). Sedia untuk dihidang.

Salam sayang dari Home Sweet Home... ^___^

21 comments:

ummiaisyah said...

Kak Ummi ada beach house k? bestnya..cam omputeh gitu...tgh bayangkan kak Ummi jenjalan tepi laut ngan spek itam n pareo...jgn maree..

NaDia CoMaNeCi said...

sedapnya.....dah dapat idea nak wat apa dgn sekoteng saya tu..thanks kak ummi... :)

Ummi said...

ummiaisyah -
Hahahhaa..beach house tu x laaa...tp mmg dekat la dgn pantai...angin menderu jer, cuma x nampak ombak laa..kita takut berumah di tepian pantai sgt..hehehee.. Weee bayangan tu bahaya, takut pario ditiup angin..hadoiii hahahahhaa

Nadia -
Okehhh leh wat nnt eh..kalau nak wat talam pun boleh Nadia...semak resepi kat label Kuih k...happy trying..!

Asmara said...

salam kak ummi, wah lama dah kak ummi tak keluarkan resepi skoteng. hihi..tiap kali tengok nama ni mcm kelakar je kan. :D
*bestnya nak duduk rumah tepi laut. mlm2 sejuk dengan angin dr laut gitukan. ;)

sabar kagawa japan said...

salam kak umi...'

alahaii dapnyee skoteng....bulan lepas balik malaysia serata kuantan kite carik....jauh dr kemamang sanggup terjah xjmp jugek....uwaaa sadis..

rahel said...

Takpe kak,yang penting dapat semangkuk pengat keledek sekoteng..hehe..

Rima said...

Salam KUmmi
Kenapa sampai sekarang setiap kali Rima nama si skoteng ni kat supermarket.. ku teringat akan KUmmi ahaks..

Tak per.. update once a week also can.. janji got update.. kita akan setia menunggu one hehe

CitarasaKu said...

Salam Kak Ummi,

saya teringin nak tahu apa 'skoteng' tu. Saya tak pernah dengar lagi nama tu.

Gee® said...

Salam K.Ummi, waaa...jgn lupa jmput gee house warming nnti yer... dpat makan pengat pon jadilah janji dpt jumpa chef pujaan hati ku ini... hehehe

Mas said...

kak ummi....
pengat semangkukk besar punya...he3
mas tak pernah try lagi buat pengat keledek letak skoteng ni..
boleh try nnti..he3

Oh Oeya said...

As salam Kak Ummi.
Nampak sedap penggat ni.. Sukerr! Suker!!

Printable Recipes said...

cuaca panas bedal ni dessert best nihh! i nak cuba ah. tx for the recipe.

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Hi darling..how are you? Aisey akak ada miss me tak? Coz tak kena tags lagi...hahaha!

Dessert looks fantabulous and slurpy!!! ;)

anymz said...

mi,nanti bila buat kenduri doa selamat masuk rumah baru jangan lupa ajak kita ya...jgn lupa buat pencuci mulut yg best2..haha

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayaang...
wah nak besarkan dapur kat rumah baru yer akak.. memang seronok kalau dapur besar nie kan akak... bergerak ke sana ke mari pun selesa.. tambah2 lg kalau ada kenduri..:)

wah akak...sedapnya tgk pengat keledek ngan skoteng tu... mcm terasa2 plak kat tekak nie keenakannya tau.. :)

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi cayanggg

kak Ummi, dulu masa ct beli rumah kat jb suka betul pijak rumput karpet tu kak. tapi sekarang ni tak suka sejak terpijak ulat gonggok..eee geli mahu menangis rasanya..hahaha

apa pun tak kisahlah kak, janji rumah dah cantik ada tempat nak berteduh, besar kecik tu belakang kira dah kan..Alhamdulillah nanti dah siap jemputlah ct dengan Che Mat datang rumah merasmikan rumah baru ya..hehehe

teringin juga nak makan pengat ni kak, dah macam mengidam pulak bila tengok pengat kak Ummi ni, memang layanlah kalau cuaca sejuk2 ni kak sedappp! :)

Treat and Trick said...

Aduh seronoknya ada rumah dekat dgn pantai...Kak belum penah cuba skoteng ni, sedapnya..Kalau Ummi dah cuba resepi akak, tolong bagi feedback ya, sayang Ummi....

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi...

Lama Lin x makan pengat keledek...sedapnya...tapiii Lin lebih terpikat dgn Mangkuknya tu...cantik...

inahar ali said...

alahai ummii cayang..bila laa kita dpt merasa skoteng nih?? kempunan dh ni..huhu!

X Lupa Dot Com said...

Salam admin...boleh tak kita trade blog list..kalau boleh nak letak mcm borak kosong tu..
www.xlupa.com

kak ina kl said...

salam ummi..tak pernah makan sekoteng ni..apa rasanya ek..nanti kalau jumpa lehlah cuba buat