Wednesday, March 28, 2012

Oat Crunch Cake

Assalamualaikum....lama ke akak x update eks?? Rasa baru jer semalam update...hehehehe... Itulah alasan2 orang dah malas nak hadap blog ni.... Mohon maaf banyak2 la kalau ada yang terpaksa sapu sawang2... Tuan rumah tengah dalam perancangan menurunkan kadar kerajinan dah ni....tiap-tiap petang balik kerja terus ke rumah di sinun menyiram rumput yang baru ditanam dek org nursery tu haa...kang marah lak toke tengok kita biarkan rumput mati kering..pastu salahkan dia... hampir sejam jgk la menghabiskan masa kat laman baru tuh...balik rumah penat kemaiinn...dihambat pulak dengan kerja2 rumah yang x pernah habis...malam baru jek nak menelaah sikit, mata macam dah nak zzzzz.....ya ampuuunn...

Tapi satu yang akak duk perasan, semakin slow akak update blog dan berlegar2 di FB pun makin kurang....makin ramai pulak la yang duk add....adeehh rasa segan nak accept sebab dah xda apa yang menarik pun nak dijenguk kat wall dan blog akak....apapun, terima kasih banyak atas kesudian dan keikhlasan kalian untuk menjalin silaturrahim...akak hargai. Okeh laaa...jom layan kek laa eh...xyah mintak la yea...dah licin pun.. Tapi kek ni sedap dimakan bersama teh O bujang senang gitu...hehee. Tekstur lembut berderai dan sedap mengunyah dgn kerangupan oat dan choc chips...

OAT CRUNCH CAKE
Sumber: Buku Lovely Butter Cakes
Diujirasa & Terjemahan : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan A:-
  • 150 gm marjerin (*akak guna mentega)
  • 100 gm gula kastor
  • 3 biji telor
  • 100 gm tepung high protein flour
  • 100 gm tepung naik sendiri
  • 50 gm badam kisar
  • 100 gm susu segar
Bahan B:
  • 60 gm oat crunch cookies (dipatah/cincang kasar) *akak guna biskut oat 25 perisa cincangan strawberi
  • 50 gm choc chips *akak guna jenama Hershey's
Cara-Cara:-
  1. Campurkan semua bahan A dan pukul hingga sebati.
  2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
  3. Campurkan satu bahagian dengan cincangan oat cookies dan chocolate chips. Biarkan satu adunan lagi pada asalnya.
  4. Perlahan-lahan tuangkan separuh adunan asal di dalam loyang dan ratakan.
  5. Kemudian lapiskan pula dengan adunan aot dan choc chips tadi. Ratakan. Buat dua lapisan setiap satu adunan. Ratakan. (*akak taburkan cincangan oat cookies di atas adunan sebelum dibakar)
  6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selam 40 - 45 minit/hingga kek masak.

sedap dengan kerangupan oat yang dicincang tu...kenyang pekena 2 keping..hehe

30 comments:

Mat Gebu said...

Sahh tak sembelit punya makan kek ni, banyak serat....kan kak ummi...

Citarasa Rinduan said...

kak..

laman baru tu pastinya dah banyak tambahan pokok2 baru..

pandang kek kak tu.. pastinya banyak khasiat..
ayu mauuuuuuu

Ummiakid @ lily said...

waaa..jeles sehhh...memalam bikin bergelodak ini perut...lapor terus..

Shiela said...

setuju jugak dgn En. Mat Gebu.. neway, very healthy cake kak Ummi.. :)

Mamasya said...

Salam k.Ummi ni kek versi sihat...ada letak oat...menarik...

Watierman said...

Assalam Ummi....naik malu pulak kita nengok Ummi yg sentiasa rajin...walau pun di katakan terkena tiupan angin "M" namun tetap mantop pada mata kitalah!!!Apa pun Insyaallah... kita pun nak try juga resepi ni...sebab edisi serat tu bagus untuk proses DETOX kan!!!Hu..rasa berat badan yang buat malas ni!!!!...Satu lagi rasanya factor UMUR kot....malas tol nak hadap PC lama-lama....kelopak mata mudah rasa berat...kui..kui..kui!!!

hana said...

akak pon suke mkn sekut oat tuh eh?? samo la ngan hamzah! mmg ade stock slalu kat umah nih.... hihi... eh! oat kiter pon tak abes lg.. beria nak kurus bli oat byk2.. last2 tak anjak2 gak! hahahahaha

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ummi :)
Healthy life style!!
Ummi pun suka mkn biskut oat yer?
lembut berderai..hmmmnnn cam best g2 hehehe bila salin resipi dulu tq for sharing Ummi :) I love u hehehe

azian said...

Salam Kak Ummi,
ada kek 'sihat'...nak sepotong...

kakna said...

salam...
ada makanan berkhasiat di sini.
kalau datang sini mesti tergoda.

Gee® said...

Aduhh... menggoda betol!!

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayanggggg....alahai geram je tngk kek akak ni..kalau anak sulung yatie ni mmng suka sangat makan oat..leh cuba resepi ni...yatie pun suka bau oat...dah dpt agak kesedapan kek ni..

Qasey Honey said...

asslm Kak ummi...mgoda betul ini cake...

ady said...

as-salam kak UMMI
this looks amazing..the cake looks so delicious...

HomeKreation said...

Oat takda lah kat rumah ni Ummi sbb owang2 kat rumah ni tak main diet2... wallap jer apa pun pastu akibat nya pk kendian...hehehe

ijayuji said...

Salam kak ummi!! neonenonenonenoneno.. nak kek!!! nak sikit jerrr akak jgn risau kita skrg tak mkn byk hihihi....

Juwita Jamaludin said...

kak ummi sedapnya.. biskut oat tu ita pun suka kak.. nampak pu dahtahu sedap

Peri PiA said...

Assalammualaikum kak :),dah lame xjln2 sini hehe

nak sepotong blh? ;D

Ilhamkreatif said...

Salam kenak kak ummi..Nampak sedap je..nak copy resepi boleh? Meh singgah blog iza.Follow ye....

CT Delima said...

As'alam Kak Ummi cayanggg!

dok gelak baca komen Mat tu kak...adoiii lawak betul Mat ni. tak kan sebab sembelit baru nak makan kek Kak Ummmi kan..hahaha

Kak, nampak sedap kek ni, banyak pulak choklat chip tu menambah2 lagi kesedapannya. Habis dah kek ya...baliklah nak sapu sawang pun orang dah bersihkan ct datang cuci kaki je..hehehe

anymz said...

ummi kira kek ni cam rangup gitu lah ek?..kira dia kering lah tekstur nya ya...dah masuk list dah ni ummi..tggl ada 'r' baru leh buat..huhu

ila_nurfadila said...

sedapnyer...

Ummi said...

Mat Gebu -
Ahahahha...ni sah sah ko selalu tersembelit kaan...gara2 byk makan protein jerk...wahahaha, elok sgt la ko buat ni..

Ayu -
Hehe..xda la tanam apa sgt pun lgk..sbb x larat nnt nak ulang pi siram pokok lak...tanam yg senang hidup jer..haha

Ummiakid -
Alaah Lily pun selalu wat akak jeles dan ngencess...duk rumah lg byk masa kat dapur...huhu

Sheila -
Hehe...lebih kurang gitu la kot Sheila...healthy cake... ^__^

Mamasya -
Wkmsalam Mamasya cayang..hehe..ya laa, kira kek ni kategori sihat2 la, mcm akak jgk...alhamdulillah.. ^__^

Watierman -
Wkmsalam Watie, muaahh, muaahh.. Alaaahh xda apa yg nak bangga dgn Ummi ni..kita pun dh slow2 sgt dah ni Watie...agaknya masuk bulan berikutnya kita stop terus la kot...Kek ni nak jadi DETOX ke, jadi Botox ke x tau laa..terpulang pada yg makannya...hahahhaha

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

baru nak komen.. tergelak dulu baca komen mat gebu... hehehhhh....

ni kek sihat ni.. tentu tak rasa bersalah mkn kek ni kan kak.. hehe.. suka apa2 makanan berasaskan oats ni...

Ummi said...

Hana -
Haha, akak x la nak kata suka sgt...biskut tu akak hentam masa emergency dan xda apa nak kudap jer...wakakkaa..kalau letak ciskek..ciskek akak terkam dulu...adeehh!

Mama Hawa-
Wkmsalam...haha, sesekali jer telan oats Mama ooii..byk telan nasi jer...adeeihhh.. Malu nak ngaku kita ikut cara hidup sihat...badan mkn berat jer...uwaaa

Azian -
Wkmsalam Azian...ni kira kek sihat la eks...gasak ajer...hahaha

Kakna -
Wkmsalam...terima kasih la sudi dtg selalu...masak ikut dan jer pun ni.. ^__^

Gee -
Apasai sampai mengadoi tu Gee...pi buat cepat ^__^

Yatie -
Wkmsalam Yatie cayang...hehe, sesekali pekena oat mmg sedap, tp tekak akak ni nak jgk nasi or kuih2 tradisi..oat ni utk masa kecederaan jer..haha

Ummi said...

Qaseh Honey -
Wkmsalam..aah kek yg sihat kata mereka2 itu..haha

Ady -
Wkmsalam Ady..aah la tu..mmg sedap, mmg menyelerakan...sihat badan makan oats...hehe

HomeKreation -
Haha..samalah dgn ummi Along cayang oii...xda diet2 nya..oat makan, nasi dan kuih lain segalanya org dlm rumah ni hentam..hehe

Ijayuji -
Wkmsalam Ika cayang...amboii dtg naik ambulan ke, naik kete polis..hahahhahaa...okeh kalau sikit tu boleh la bg..kalau byk, xnak bagi...wakaka..

Juwita -
Aah sedap kek ni pada tekak akak...apapun Ita kena try dulu la yea ^__^

Peri Pia -
Wkmsalam Pia, aah la kan..igt x ingat akak dah..hehe. Dah habis dah nak bg Pia pun..kena buat la Pia eh..nnt kasi akak, boleh gitu? ^__^

Ummi said...

Ilhamkreatif -
Wkmsalam, terima kasih sudi singgah...nnt boleh try la eh..resepi ada tu, sila la amik.. ^__^ nnt akak jenguk blog yea..

Ct Delima -
Wkmsalam CT, hahaha, Mat tu biasalah, suka nak kecoh2 psl sembelit dia..hahahhaha, fengsan kena ketuk kalau dia baca ni..

Anymz -
Aah kek ni rangup di bahagian atasnya tu Anim sbb tabur lebihan oat hancur2 tu...tekstur kek lembut, x kering sgt la...berderai gebuss...cuba la Nim..

Ila Nurfadila -
Sedap sesekali pekena sbb ada kelainan.. ^__^

MaDiHa -
Hahahah..Mat mmg suka wat lawak Ratna...Aah kek sihat ni..elok la makan...x kan rasa bersalahnya..hehe


Kek ni mmg ada kelainan la CT, pada penggemar oat, mst suka... ^__^

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayaang... Salam rindu... Nie ada bubuh oat mmg kita suka sgt nie... Makan kek nie pasti rasa kenyang yg lama kan akak...

Jay said...

wow..this looks great..:)
Tasty Appetite

Sis-Lin said...

Kakakakah bukak2 je nk komen, terbaca komen Mat Gebu tu..sabo je le aku...hahahahahhaa

Rangup dia sampai JB dengo..kruk kruk kruk..