Wednesday, March 14, 2012

Ayam Kicap Berempah Harum DJ

ASSALAMUALAIKUM.....

Salam ingatan, salam sayang buat adik2 dan kakak2 yang rajin lagi bertandang ke dapur akak yea....wadusss kemalasan melanda betul bila dah slow2 siput mengupdate ni... Hari-hari dilalui terasa cepat masa berlalu dan tidak kecukupan waktu memanjang rasanya....

Okeh la ni xnak bebelss panjang2...akak update menu Ayam Kicap Berempah Harum yang resepinya dari adinda Dayangjack....sapa xkenal adik manis yang terror dengan resepi2 ayam dan kek2 lapis dari bumi Kenyalang sana.... Terima kasih banyak Dayang cayang yeaaa...mmg sedap sangat ayam kicap ni...ala2 style lauk kenduri gitu.... Makan dengan nasi minyak pun umphhhh ni...Pasti..!!

Meh layannn eh...akak pun malas2 jer dah nak posing sakan sgt lauk ni...matahari pun x berapa nak kuar jek...hehee... Masak seminggu sudah dah ni...jangan mintak yeaa...licin sudaaaa....hehe

AYAM KICAP BEREMPAH HARUM
Resepi: Dayangjack

Bahan-Bahan:-

bahan-bahan :

  • 1/2 ekor ayam (dipotong dan digoreng 1/2 masak)
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos lada hitam - optional
  • 1 sudu makan cili giling
  • 1 sk lada hitam (ditumbuk halus)
  • 1 sk serbuk jintan putih
  • Rempah tumis (bunga lawang, cengkih, kayu manis, pelaga)
  • hirisan daun sup secukupnya
  • sedikit garam
Bahan-bahan Kisar :
  • 1 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas

Cara-cara :

  1. Sediakan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis rempah dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Kemudian masukkan pula cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan kicap pekat, sos tiram dan sos tomato. Barulah dimasukkan ayam yg digoreng 1/2 masak tadi. Jangan lupa tambahkan air secukupnya. Kacau hingga mendidih.
  3. Masukkan lada hitam, serbuk jintan putih, sos lada hitam, kicap manis, garam dan daun sup. Kacau lagi hingga ayam masak sempurna. (boleh tambah kicap, air dsbya mengikut citarasa sendiri)
  4. Hidangkan panas-panas setelah masak.

17 comments:

Emma said...

wah! ini sudah bagus, anak anak saya kalau masak berasaskan kicap, memang licin la.....

Zana~Sweet Rose said...

salam kak ummi dan selamat malam...lama zana x bertandang ke dapur akak nie, wah! macam sedap aje resepi ayam kicap berempah ni..kena pulak dgn nasi panas..emm bestnya.

Qasey Honey said...

slm kak Ummi...sedap n nmpk myelerakan menu tu...mkn dgn nsi putih panas mcm syokkk ni...

ijayuji said...

Salam kak ummi cayang! akak sihat tak? moga sihat2 sentiasa hendaknya insyaAllah! takpe kak, kalau bz uruskan mana2 yg penting dulu, blog ni kita pikir lepas dah siap sume kerja penting2 tu n free :D nmpk ayam tu mmg ler sedapnyer! nak masak apa ya arini? mcm berkenan pulak kat menu atas ni :D

ady said...

as-salam kak Ummi
waa sedapnye nampak..terliur dibuatnye..sedap ni mkn dgn roti perancis..

Gee® said...

Aduhh k.ummi...!! menyelerakan lauk begini...

Sari Yusa Ibrahim said...

Wah, Kak Ummi makan berapa pinggan tu??? huuhuhu

ibh said...

Aslmkm kak Ummi.
Peh! tetengahari nampak menu ni kat fb..terus nak terjah dapo. Tapi dapat cuci mata ja la jawabnya..Ngeeee

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

yum yum.. dah pernah cuba resepi ni..mmg sedapp!

hazila said...

Saya sekarang pun dah jarang update blog macam dulu dulu. Ikut sempat je...

ASMAH YUSOF said...

Salam k.ummi...
Memang sedap lauk nie..baru nak minta sekacit ayam tue....:))

tun_telani said...

kak ummi.. ni salah satu lauk kak DJ yg jd feveret kat rumah tun. mmg sedap sgt!

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
mmng nampak sedap sangat ayam masak mcm ni..leh cuba ni..tq kak..

maz said...

Kakkkkkkkkkk...ada umah ke tu...sori la kakk..kita bru nk dtg ngendeng ayam kak tu...nk nsi pnas2 tau..nsi dingin xmain la...hahaaa...kakk mksih ye sdi try kek velvet yg xsbrapa tu...smga kak suka...muahhhh..

yummylittlecooks said...

wah!!! sangat sedap ni , boleh tambah nasi....

hanim said...

dah try... Sangat sedap.. Licin mr hubby mkn... Tp modify sket daun sup tak der, letak daun bwang, then masukkan bwg goreng... Mcm ayam yg jual kat kedai nasik kandar lak rasa... Hehheeh tq akak..

Diana @ Melley Mey said...

Ayam nie mmg sedap sgt kan akak... Makan ngan nasi panas2... Maunya bertambah nasi dbuatnya... Tgk ayam yg akak tayang nie.... Terus lapar tau.... Sedap2!!!