Sunday, March 11, 2012

Red Velvet Marble Cheese Brownies

ASSALAMUALAIKUM....Salam sejahtera...salam sayang....salam rindu bangaaatttt pada kalian... Mohon maaf terlebih dahulu kerana tidak sempat pun membalas komen-komen...apapun, semuanya telah akak baca dan terima kasih banyak kerana masih sudi menjenguk dapur akak yang sudah mula banyak langsir2 sawang beralun-alun angin kat siling ni haaa...

Bercuti online bukan bermakna kalian akak lupakan...x pernah sama sekali...sesekali dalam kesibukan masih teringatkan dapur alam maya dan jugak kalian yang masih sudi bertandang...Namun apa daya, banyak usaha dibuat, namun tuan dapur terpaksa melupakan sebentar hajat memasukkan entry bagi menu-menu yang dah lama tertangguh...

Apapun jamu mata je la yeaa....Red Velvet Marble Cheese Brownies ni akak sambar dari dapur Maz Ilham Dapur yang memang handal jer memasak menu2 ala barat di dapurnya... maklum anak2nya jenis x makan nasi....adeeeii, mamanya pun....duk telan salad jer....patutlah maintain jer... Terima kasih banyak atas resepi yang sangat sedap ni Maz, mmg sangat moist, gebuss peroiii jer, haluuusss sekali tekstur brownies ni... Akak ada bakar dlm muffin cups jgk, mmg sedap wpun tanpa cheese....i liiiikkeeee 1000x....

Untuk makluman akak buat RV brownies untuk bekalan anak2 dara balik ke U masing2 last week, diaorg jamu geng2 bilik makan, pastu siap mesej lak kat akak kata semua puji sedap...Terima kasih Maz, akak nak buat lagi...makan sikit jer hari tuh...sbb adunan resepi ni mmg sikit jer dapat...Layaaann la yea, sori la potongan brownies kurang cun, sememeh sbb nak cepat2 nak bekalkan tuk anak2 dara tu.... Pasni, ntah bila pulak nak update lagi ni...hehe


RED VELVET MARBLE CHEESE BROWNIES
Sumber: Maz @ Ilham Dapur
Dirujuk : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan-bahan (loyang 7x7 inci):-
  • 125 gram + 1 sudu besar tepung serba guna (all purpose flour) @ tepung kek/tepung halus (akak guna tepung halus/superfine flour)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 60 gram mentega - suhu bilik
  • 110 gram gula halus
  • 1 biji telur saiz A - suhu bilik
  • 1/2 sudu kecil essen vanilla
  • 120 ml susu segar - suhu bilik
  • 1/2 sudu besar jus lemon @ 1 sudu besar sunquick oren
  • 1/2 sudu kecil pewarna merah - maz guna merah strawberi
  • kurang sikit dari 1/2 sudu kecil coklat emulco
  • 1/2 sudu kecil cuka
  • 1/2 sudu kecil baking powder
Lapisan Cheese
  • 200 gram cream cheese - suhu bilik
  • 1 biji telur saiz B@A - suhu bilik (akak guna saiz A)
  • 60 gram gula galus
  • 1 sudu besar jus lemon
Cara-Cara:-

  1. Panaskan oven pada suhu 170 C. Alas loyang dengan paper sheet. Biar kertas lebih dari loyang supaya senang nak dikeluarkan brownies nnt.
  2. Satukan susu segar dan jus lemon, biarkan 5 minit.
  3. Ayak tepung dan garam. Ketepikan.
  4. Dalam magkuk, pukul mentega hingga berkrim, masukkan gula dan pukul lagi dalam 2-3 minit. Kemudian masukkan telur dan vanilla, pukul sebati.
  5. Satukan susu segar, pewarna merah dan coklat emulco. Kacau sebati.
  6. Masukkan tepung dan campuran susu segar tadi secara bergilir-gilir dengan didahulu tepung dan diakhiri dengan tepung juga dalam adunan mentega. Habiskan dalam 3x tuang.
  7. Satukan cuka dan baking powder, biar sehingga keluar buih, kemudian masukkan dalam adunan kek dan kacau sekata. Simpan 2 sudu besar adunan untuk buat marble.
  8. Tuang dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari oven dan boleh la sediakan lapisan cheesenya.

Lapisan Cheese


Cara-Cara:-

  1. Putar cream cheese sehingga berkrim, kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan jus leman dan telur. Putar biar sekata.
  2. Tuang atas kek dan amik bancuhan yang disimpan tadi masukkan dalam plastik bag atau buat kelongsong guna paper sheet, pastu gunting sikit hujungnya biar ada lubang kecil, kemudian picit atas lapisan cheese buat garisan melintang, kemudian tarik turun guna lidi satay.
  3. Bakar selama 30-35 minit dengan suhu 150 C atau bergantung pada oven masing-masing dengan kaedah steam bath (masukkan loyang kek dalam loyang yang berisi air panas mendidih ye, bkn suam2, macam nak bakar cheesecake, tujuannya agar kek tetap moist dan tidak kering).
  4. Sejukkan betul-betul sebelum dipotong. (seeloknya biarkan kek 4-5 jam dalam peti sebelum dipotong agar lapisan cheese betul-betul mengeras). Kemudian keluarkan dan biar seketika dengan suhu bilik sebelum dihidangkan. Selamat Mencuba...

32 comments:

rahel said...

Wallawwweeee..cedapnya kek tu Kak Ummi...macam nak duduk tepi kek je...ambik dua slice ye kak..

Sari said...

telan ayor lior tgoknya..mintak izin resepi boleh?

Tina Othman said...

hihi malam2 dtg rumah kak ummi tgk rv lah pulak, menarik

NAJWA said...

Sodapnya kak umi leh mintak ckit

NAJWA said...

Sodapnya kak umi leh mintak ckit

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi cayangggg,
alahai wat terliur je singgah sini...akak dah jrng update tapi sekali updateeee fuhhhhhh mengancam betul menunya...ni yg wat yatie jeles nak wat gak ni...tunggu eehhhh yatie punya RVMCB mcm ni..he3...(verangan je lebihhhh)

ijan said...

Salam Kak Ummi...
Harap2 sihat2 selalu ye... sedapnye brownie tu. Resipi yang sangat fofular dari kak maz ni... mintak sepotong. hehe

Mamasya said...

Aslmkum k.Ummi.apa kabar?balik cuti baru sempat nak jln2. mengancam nampak RVC brownies tu....kiv dulu resepi.

Qasey Honey said...

asslm kak...sedap nmpk RV brownies tu...

AZLITA AZIZ said...

Salam kak Ummi..

Amboiiii.... merahnya dia..
mengancamnya kek RVC tu.. terliur pulak.. aiii.. nasib baik tak mengidam.. hihi

Bila lah ita nak buat ni... bila dtg rumah kak ummi rasa semua nak buat tapi masa semakin terbatas sekarang..ni..

atie @ ejay said...

assalamualaikum kak ummi...
aduuuh pagi2 singgah sini perut tiba2 berbunyi..ada lg tak nak wat sarapan nih hihi

mimie said...

Salam Kak Ummiii...x dpt membayangkan kesedapan kek nih....masuk dlm list dulu nih...

Gee® said...

Salam rindu k.ummi,
mak aii..!! cunnya RVB... terlior la k.ummi...

ummiaisyah said...

romantiknya RV tu...siap lilin bagai!

Mas said...

perhhh kak ummi...
mengancammmm kek red velvet tu...
menggoda betoiiiiiiii....

♥MAMASYAZA♥ said...

errmmm mmg nampak sedap sgttt

::Azura Rahman:: said...

cun3x... zura dh save link punyer la lama.. tp x buat2 lg.. huhuhu..

tun_telani said...

salam winduuuu... hihi..
ngences tgk rvc nii.. ni yg rasa mcm nk jd rummate anak dara akak nii.. haha... jd over-senior student nnti ;p

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi Sayang

Aduhai Kak Ummi Geramnya Lin Tengok...Terliur Lin tgk Kak Ummi...

CA said...

Salam kak Ummi

Duhhh.. x tahanzzz....dapnya.nak cuba la..tapi bila ekk..kak ummi pos kat puchong skit bole? Muahhh!

Rima said...

Salam KUmmi
Walaupun ku lambat.. Ku tetap nak Tanya.. Rasa dia macam cake red velvet or more to brownies? Ala ala macam brownies cheesecake eh?

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

So lovely and tempting! Akakkkkkk kijam!!! Hahahaha...

Missed tagging you la kak! Hehe :)

MissNick said...

waaaaa red velvet kegemaran saya ;P

Chah said...

kak! telan air liur saya kak, padahal baru sudah makan nasi...melampau sungguh kejadiannya tu! heeee

Ummi said...

Rahel -
Sori la cayang..bronis tu dah licin..duk tepi pinggan pun tengok je laa...hehe

Sari -
Alahaaii, lap air liur eh..siannya..salin la resepi tu, buat yeaa..

Tina -
Cepat2 buat..sedap ni..mmg mengasyikkan..

Najwa -
Mmg sedap pun..tp nak bagi dah licin ler..hehe

Yatie -
Wkmsalam Yatie cayang...aah laaa dah slow down sikit ni..byk hal nak kena catch up...masa sentiasa x cukup...Yatie buat lah ni nnt. yea...hantar kat akak sikit taauu, muaahhh!

Ijan -
Wkmsalam..aah mmg resepi popular kat Maz, dah ramai yang buat dan dah difofularkan jugak kat majalah...tp mmg sedap ni... ^__^

Mamasya -
Wkmsalam Mamasya, sihat alhamdulillah jer akak ni..cuma kena slow down sikit update skrg..byk hal nak dibuat...harap2 akak boleh jgk update biarpun slow..huhuu

Qaseh Honey -
Mmg sedap ni Qaseh, cuba la nnt ya..xkan nyesal punyer..hehe

Ummi said...

Azlita -
Wkmsalam Ita cayang...alahaai sori lah 2 3 hari x beronline...masa x cukup kat rumah ni..nak jeling2 kat ofis pun xleh access tenet sejak jumaat lgk..org Telekom x dtg2 baiki pun lgk...boring kemain...

Ita, akak pun x sempat jenguk dapur blogger2 lain gak ni..alahaaii.. Tp akak harap Ita still bersemangat dan teruskan update yea...rajin2 masak cayang eh..Muaahhss!

Atie -
Wkmsalam...Alahaaii masa tayang ni pun dah licin taauu...cuci mata je la eh..

Mimie -
Wkmsalam, jgn bayang2 kan..nnt x buat...buat dulu, makan dan baru tau..hehe

Gee -
Salam rindu gak buat Gee...jom wat kek merah baldu cepat..rajin2 kan diri, jgn jadi akak dah slow dah ni..hehe

ummiAisyah -
Hahahaha...romantik lilin nak terangkan gambor jer...lampu malap2 je rasa..haha

Mas -
Alaahaaii gambar ala kadar je tuh...nak cepat2 snap, nak masuk bekas tapau kat anak2 dara..hehe

Mamasyaza -
Mmg sedap nih..dah ramai yg cuba, mmg fofular di dapur Maz tu.. ^__^

Azura Rahman -
Alahaaii apasai x buat2 ni Zura, xpun leh hantar kat akak, xyah akak buat...hehe

Ummi said...

Tun Telani -
Wkmsalam..salam rindu jgk wat Tun cayang...hahaha, dan dan nak jadi room-mate anak akak eh...ntah2 xdan gak kat Tun, hahaha...buat lah Tun..sedap ni..

Lin Rosly -
Wkmsalam Lin...terliur kena la buat Lin..senang jek pun kalau Lin yg buat..hehe

CA -
Wkmsalam Cik Ann, lama akak x nampak, sihat ker...hehe, nnt akak pi Pucong eh...tp kita jamu mata kat Daiso je la kaan...hehe

Rima -
Wkmsalam Rima cayang oooii, meh nak hug sikit...rindu la.. Hehe, rasanya yg ni lebih kepada kek, tp penggunaan tepung halus tu buat brownies ni lg sedap...tp bole la dikira mcm kek jgk laaa..x tau nak explain camne..yg tau, sedap jer..hehe

Love2Cook -
Hehee...sesekali jer akak kijaaamm...selalu Love kan.. Miss me?? So tag me dear..hehehe

Miss Nick -
Hehee..kegemaran kebanyakan orang jgk...kaann..

Chah -
Alaah apa la sangat gambar akak tu..kalau tengok gambar2 Chah punya food lg menggoda jiwa raga akak..cepat buat la Chah, mmg best nih!

Juwita Jamaludin said...

salam kak ummi.. cantiknya.. tmbahan gabungan dengan red velvet.. suka sangat tgk.. harus try nanti..:)

Watierman said...

Assalam Ummi....wah ni lagi satu resepi yang kita tak try lagi...RV...memang teringin nak buat...tapi ada saja halangannya...cantik warna merah tu....and Ummi...TQ sudi bertandang ke teratak usang kita ya!!I miss you tooo muaaah3X!

Nieza said...

salam rindu kak Ummi..saya pun bz gak kak ..baru hari ni sempat bw dan terjah sini.sedapnya tgk kek ni..merah yg menawan kalbu:)

Diana @ Melley Mey said...

Akak ummi cayaang.... X perna lg cuba buat nie... Nampak sedap... Cantik lg gitu brownies nie..... Suka2.... Nak sikiiit akak.... Dah abis? X per nnt akak buatkan yg baru tuk diana yer akak... Hehehhee...

Linda Awang@Ismail said...

salam
kak umie, izinkan saya C&P ye resepi akak ni dalam blog sy ye
tq kak