Sunday, April 1, 2012

Puding Roti Karamel dan 24 Tahun Bersama Si Dia

ASSALAMUALAIKUM... Salam sejahtera jugak buat semua yang masih sudi berkunjung dan intai-intai resepi di dapur akak yang hampir bersawang tebal ni....xda ke sapa volunteer tolong sapu sawang ni...nnt akak upah puding eh....hehe. Tapi jangan mintak puding ni la yea...dah habis minggu lepas lg ni... Akak bawak balik kampung, pastu gambar2 ni pun semua snap kat kampung laa..menggunakan segala props dan peralatan pinggan mangkuk yang terbatas... Tapi nak bagi tau laaa, mangkuk kilat2 oren tu memang nostalgia....pinggan mangkuk set tu adalah digunakan semasa makan beradab perkahwinan akak dulu....hehehhehe..

Apasaii tiba2 citer bab nostalgia lak ni kan... Ya laaa, sebab hari ni anniversari akak... Alhamdulillah bersyukur masih diberikan kebahgiaan yang mewah sehingga saat ini dan diharap selamanya hingga ke akhir hayat akak dan suami....amiiinn.. Tiada yang lebih membahgiakan, bila hati berdetik bahagia yang semakin mewah dirasakan.... Adalah seseorang itu tidak dapat membahgiakan orang lain jika dia sendiri tidak bahagia... X nak lah akak mencurahkan rasa hati yang berlebihan di sini...cukuplah akak dan suami yang memahaminya...kan.

Dan hari ni jugak terasa lebih bererti dirai bila bertamu ke rumah Hana, seorang blogger femes yang lama tenggelam, pastu sekejap timbul sekarang...harap2 dapat timbul terus selamanya...Seronok jugak dapat bertemu muka buat pertama kali dengan Ros @Jintan Manis dan suami yang kebetulan baru sampai ke Malaysia pagi semalam (Gambar-gambar telah akak upload di Facebook) Banyaklah yang disakat, diusik, dicerita, x menang mulut nak bercakap masing-masing... Terima kasih banyak Hana atas juadah laksa/mihun sarawak yang mantopss...dengan puding roti marble mu yang terkenal, kek lumut dan bingka kraker mu ituuu... X larat nak ngabisnya...Terima kasih jugak buat suami Ros yang sudi bawak balik kuih2 dari jepun...dapatlah akak dan hb merasa, puding kacang merah, puding sakura dan kek lapis jepun...hehe...Lebiiuuu both!!

Apapun jom layan puding yang dah selamat jadi baja dah di kampung minggu lepas ni eh...heheee.. Terima kasih kepada Kak Hanieliza hasil perkongsian dari buku 1 Hari 1 Resepinya.... Cuma akak olah sikit dengan meletak cincangan buah pic ke dalam adunan....hehe. Pastu masa nak posing kat kampung, baru perasan lebihan buah pic nak buat hiasan tertinggal dalam esbok rumah akak...adeeeii

PUDING ROTI KARAMEL
Resepi: Chef Hanieliza (Buku 1 Hari 1 Resepi)
Dicubarasa : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan A (Karamel)
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan air
Cara Menyediakan:-
  1. Masakkan gula di dalam kuali tidak lekat hingga kekuningan.
  2. Masukkan air dan kacau hingga gula larut dan mendidih.
  3. Tuangkan ke dalam loyang yang sesuai (*akak guna silicon mold) dan ketepikan.

Bahan B (Puding):
  • 10 keping roti putih (dikoyak2 kecil)
  • 1 tin susu cair (400 ml) *akak guna susu sejat Ideal)
  • 1 cawan air
  • 1 tin air buah pic (ambil airnya)
  • 2 biji telor
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 2 sudu makan tepung kastad (akak guna tepung jagung)
  • Buah pic (untuk hiasan) * akak tertinggal masa balik kampung, so xda hiasan...hehe
Cara Menyediakan:-
  1. Gaul rata semua bahan B di dalam mangkuk besar.
  2. Panaskan kukusan hingga mendidih.
  3. Masukkan bancuhan ke dalam loyang karamel tadi, ratakan. (*akak tambah buah pic cincang dalam bancuhan)
  4. Kukus selama 35 - 40 minit.
  5. Keluarkan dari kukusan, sejukkan dan terbalikkan perlahan-lahan ke dalam pinggan yang sesuai.
  6. Hiaskan dengan buah pic, sedia untuk dihidangkan. (*buah pic tertinggal...so posing kosong je laaa...hehe)
Sedap lagi bila diletak cincangan buah pic dalam puding ni..

27 comments:

ummiaisyah said...

Slmt anniversary Kak Ummi...smg bahgia selamanya..syoknya dpt guna prop yg sama 24 taun dulu..lama tu..pandai tuannya menjaga...tringat mak sy punya kaler ijo..

Citarasa Rinduan said...

kak ummi..
hari2 ayu tolong sapu.. kak tak bagi puding pulak..
tak acilah..

esok nak puasa sunat.. nie dah meleleq tekak.. kn bt sendiri daaa..

kak...
happy anibersarry
moga kekal hingga hujung nyawa..amin
muahhhhhhhhhhhhhhhhh

Ummiakid @ lily said...

Happy Anniversary sis...muga bahtera rumahtangga yang dibina kekal hingga ke hujung nyawa dan membawa ke Syurga...
24 tahun satu jangka masa yang lama tu...

nampak mengoda puding tu...

Azie said...

Happy anniversary. Nak tny mana nak beli acuan yg digunakan tu. Dah lama mencari. TK

AZLITA AZIZ said...

Happy Anniversary kak Ummi..
semoga rumahtangga yang di bina kekal bahagia hingga ke akhir hayat..

sama date dgn B'day suami ita..

p/s akak brg tu ita tak pos2 lagi aduyaiii.. bila lah ita ni nak pos.. nanti bila ita dah pos ita bagi tau akak eh..

ijayuji said...

Salam kak ummi! happy anni buat akak n suami, moga sentiasa bahagia, ceria hingga ke akhir hayat insyaAllah! nak puding ada lagi tak?? kita lamaaaaaa sgt tak buat2 puding, nanti minggu ni nak buat jugak puding2 hihihi...

Mas said...

Happy Anniversary kak Ummi..
moga berbahagia selamanya...

hmmm...sedapnya tengok puding tu...
mengeliurkannnn jerk tau....

Kjee said...

Happy Anniversary Ummi. Sama dengan sahabat Kjee, Aishah Ali (ibu kepada Joe Flizzow Too Phat).

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Hello kak Ummi daling! Miss u and your food too kak..heheh ;)

Puding is my fav..anytime! Pass me that gorgeous one.
Wow 24 yrs? Wish you many more years to go...till eternity ♡

Chah said...

Happy anniversary kak ummi, Semoga bahagia jiwa yang makin melimpah ruah tu akan berkekalan ke hujung usia dan bersambung di syurga nanti... 24 thn tu...thn depan celebrate jubli emas la kak...wuh!!! Tahniah kak sekali lagi...menten ayu gitu... Re-hanimun ke mana? Musin ujan ni kak...;D

MamaFaMi said...

Ummi darling... masa makan puding ni... berhadap-hadap tak dengan darling Ummi? Ahaks.. mana la tahu kan... dok mengimbau kenangan lalu... ate, guna pun pinggan mangkuk masa hari bahagia dulu... nostalgia ni... auwww...

♥MAMASYAZA♥ said...

sedapnye kak, kena cubalah kalo camni

Sis-Lin said...

Hepi anniversary Kak Ummi..Moga kekal bahagia hingga ke akhir hayat...Aamiinnn..

Kak..puding karemel ni kan, klu nak sejukkan boleh ke letak dlm peti ais? Kita klu buat kan, letak dlm peti ais jd berair, mmg camtu ke?
Apa2 pun tak boleh taip 'mintak sikit kan?' mesti dh habisssssssss ;p

Gee® said...

Hppy anniversary k.ummi... semoga sentiasa bahagia, dimurahkn rezeki, dikurnikan kesihatan yg baik, dianugerahkn anak2 yg soleh solehah serta sentiasa segar dgn idea2 masakan yg menyelerakan...

FnF Simple Life said...

Happy 24th anniversary kak Ummi...Tahniah dan salam dari kami @ Chiba, Nihon... ;)

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Ummi..
Happy Anniversary kak. Semoga berkekalan dan terus berpanjang kebahagiaan akak dan suami terchenta..

Tu puding roti karamel tu utk org yg sambut anniversary jer ker? Nak sikit boleh?

Nieza said...

Assalam kak ummi, Happy Anniversary buat akak dan suami ya semoga kekal bahagia selamanya..insyaAllah. sedap tgk puding ni kak...nanti boleh cuba ni:)

Ummi said...

ummiaisyah -
Amiinn..Terima kasih sudi doakan akak yea...hehe..props tu pun kebetulan jer ternampak dlm almari rumah mak..kita sambar je la..hehe

Citarasa Rinduan -
Alahaaii time kasih la rajin sapu ya Ayu..nnt akak buat puding lain eh..terima kasih atas doa ya Ayu.. ^__^

Ummiakid -
Amiinn...tqqq Lily...aah dah lama kan...nnt jubli gangsa kita wat kek 25 tingkat...hahaha

Azie -
Terima kasih atas doa dan sudi singgah sini ya Azie..acuan tu akak beli kat Pantry Magic Bangsar hari tu...sila la cari sana..macam2 ada, boleh meroyan dibuatnya..hehe

Azlita -
Amiiiinn...terima kasih byk atas doa Ita tuh..sama jugak la doa akak tuk Ita dan family yea..moga kekal bahagia ke akhir hayat...
*psst - alahaaii jgn susah2 la Ita..akak kalau dpt makan kek Ita lg suka...malas nak membaking n deko2 dh skrg ni..hehe...

Ummi said...

Ijayuji -
Wkmsalam Ika cayang...amiin...thanks ya sudi doakan akak..rasa terharu pulak hati akak... Puding ni sedap dimakan sejuk2 dgn lelehan karamel tuh...tp xleh byk2 sb manis...hehe

Mas -
Amiiinn...thanks a lot Mas dearie!! Nak jemput makan puding kat makyong dah licin dah la Mas...Mas rajin kan...buat la, pgil akak makan eh..hehe

Kak Jie -
Thanks so much kak Jie cayang...owh ya ke...tp kita x wat apa2 yg spesel pun...wat tart telor jerk...hehe..hb teringin nak makan... :))

Love -
Hi Love...miss you too! Muaaahh...Akak skrg dah byk merehatkan diri jer Love..hehe. Thanks for your wishes...really appreciate it! ^__^ Nak bagi dah licin la puding ni Love...kena buat la eh.

Chah -
Amiiiinn...tq Chah...akak hargai doa yang diberikan, semoga Chah juga begitu....Hehe, honeymoon?? Hari2 pun honeymoon la Chah..hahahaa

MamaFaMi -
Amiinn...tqqq mama darling, so nice of you... Hehee..kita x makan beradap2 la...kita dekat2 sebelah menyebelah lg close...hahahaa... Mmg nostalgia betul set pinggan tu Ma...terharu sekejap, rasa mcm baru kahwin smlm...hahaha

Ummi said...

Mamasyaza -
Mmg sedap kepada penggemar puding roti...sila la try... ^__^

Sis Lin -
Amiinn...tq Lin atas doa ikhlas tu, moga Lin jgk begitu...Aah puding ni mmg sedap dimakan sejuk2 la Lin...baru terangkat dengan lelehan gula karamel tu ha...hehe

Gee -
Amiinn...terima kasih la Gee sudi doakan akak...hanya Allah jua lah yg membalas kebaikan kalian semua...Masak2 dah mcm malas sekarang..hehe

FnF -
Terima kasih banyak ya FnF sudi singgah dan doakan akak n hb...Salam kenal dan moga ukhwah terjalin erat.. ^__^

Naz -
Wkmsalam Naz cayang..Amiinn....Thanks sudi luang masa menulis ucapan tuk akak n hb...muaahhh!
Aah puding tu tuk org yg sambut anibersariii jer..hahaha, org lain sila tgk je, kalau nak kena wat sendirik..haha

Nieza -
Wkmsalam Nieza cayang...amiiinn...terima kasih sudi doakan...hanya Allah yg boleh membalasnya dgn ganjaran kebahgiaan jugak buat Nieza n family...muaahhh!

Rohah said...

salam kak.nampak sedap, nampak enak n rasa nyaman ditekak.

Yatie said...

Happy Anniversary buat Kak Ummi dan suami,moga kekal bahagia hingga ke akhir hayat. Aminn..

sorry lmbt wish coz balik kmpng sabtu dan ahad, arini pun still busy..btw puding roti akak tu tetap menawan hatiku..rasanya dah pernah buat dulu..mmng sedapkan..

kak rus said...

Salam Ummi....lama bebenor kak rus tak mampir ke sini......mesti sedap puding tu.....Happy Anniversary ke 24 untuk Ummi dan suami tercinta....semoga bahagia selamanya.

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi cayanggg

tu hari dah wish kar Fb kan, kat sini kena juga erk kak..hehehe

Selamat ulang tahun perkahwinan untuk Kak Ummi dan suami semoga mahligai bahagia kekal mewangi selamanya hingga kehujung nyawa ya kak Ummi... Aminnnn. Bahagia rasanya bersama insan tersayang ya kak :)

Kak Ummi nak tanya gak ni, kalau kak Ummi masuk blog ct tu agak lambat juga ya nak lodding atau berat eh blog ct tu... adusss! payahlah macam ni pada hal ct dah kasi kecik dah saiz tu kak. cuma gambar besar sebab senang jelas nak orang tengok..hihi. sila komen ya kak Ummi cayangggg!

rahel said...

Selamat petang kak ummi,sowi lambat wish..tenet kat sabah slow giler.selamat ulang tahun perkahwinan buat kak ummi dan lalingnya..semoga sentiasa bahagia.

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi

Selamat Ulang Tahun buat Kak Ummi Dan Suami semoga kekal bahagia sehingga ke akhir hayat...Aamin Aamin Aamin

Maaf Kak Ummi Lin terlewat buat ucapan....muaaaaaaaahhhhhhh

Diana @ Melley Mey said...

Happy Anniversary akak ummi dan suami... Moga kekal bahagia hingga akhir hayat... Amin... Maaf akak.. Diana lambat wish...