Sunday, April 22, 2012

Rainbow Marble Pudding (menu ulangan)

Assalamualaikum....

Terima kasih banyak buat kalian yang sudi mencoretkan takziah dan doa atas pemergian tokwan akak baru-baru ini. Hanya Allah Taala jualah yang membalas kebaikan kalian dan segalanya amatlah akak hargai....mohon maaf juga 2 3 hari ni x sempat menjengah blog dan membalas komen-komen....Ini pun baru sampai dari kampung tengahmalam tadi selepas majlis tahlil di masjid 3 malam berturut-turut.

Sebelah siang semalam akak, adik-adik serta kakak ipar bersama-sama memasak nasi tomato (8 kilo beras basmathi) dan setnya ayam masak tomato (8 ekor) dan acar mentah. Siap masak terus ke acara membungkus dan sebelum maghrib telah dibawa ke masjid oleh abah diikuti yang lelaki juga ke masjid. Sebahagian lagi diagihkan kepada jiran-jiran terdekat. Minggu depan barulah majlis tahlil akan diadakan di rumah parent akak, insyaAllah. Tetapi xdalah pun ambik gambar masakan, malasss...

Okehh laaa, sementara tu meh la jamu mata dengan entry tertunda dah seminggu lebih rasanya....maafkan akak sebab setiap kali korang masuk sini, semuanya entry yang dah jadi baja jer....huhuu... Apa nak buat....Sebenarnya puding ni akak buat masa kenduri anak saudara sebelah hubby di Jerantut tempoh hari....akak sedekahkan untuk orang2 yang buat kerja masak-masak pagi tu. Akak buat 2 adunan dari resepi asal.

Dah banyak kali sangat akak buat Rainbow Marble Pudding resepi Maklang nih...suka sangat, sebab mudah dan sedap la dimakan sejuk-sejuk.. x leceh nak dipotong dan dihidangkan...Untuk resepi boleh la click kat Sini yea....

jamu mata je la yeaaa...ya amppuuunn...

28 comments:

Mat Gebu said...

Wowwww...bentuk chenta....ni chenta belang2 eks kak ummi?...hahaha...

Ummi said...

Mat Gebu -
Huuuhh...kejiii kooo, ni rainbow ala rebit taaauu..jgn memain...hehehe

rahel said...

Kak Ummi..
cantek marblenya puding pelangi tu...bagi gue satu ye..

DjDayang Jack said...

cantiknya puding rainbow tu kak...luv2 lagi tuu...ilikeeee...hehe. Nak semangkuk!... :)

Mamasya said...

Salam k.Ummi cayang.comeinya puding tu...marble bentuk love...suka... suka...

inahar ali said...

salam rindu ummi cayanng..br terbaca psl pemergian arwah tokwan ummi tu.. ucapan takziah utk ummi sekeluarga ye! moga roh arwah ditempatkan dikalangan mereka yg beriman..amin! pepun puding marble ummi tu menten cun menawan..nk minta sure dh abihhkan..huhu!

AZLITA AZIZ said...

Salam kak Ummi

Tak pe lah kak walau dah jadi baja.. asalkan memikat mata yang memandang..

cantik puding tu warnanya pon cantik! nanti nak cuba jugak lah.. hihi

Qasey Honey said...

asslm kak Ummi...cantiknya kejadian puding tu...luv2 lg...suka...mesti sedap ni...

Gee® said...

Cantek jelita puding tu... terpesona melihatnya... Ops nk tanya sket, kenduri di Jerantut tu rumah mat jidin ke...? alahai...sedara lah kita nmpknya...

Rohah said...

salam kak Ummi,
ala2 cinta puding kaler ni, bermunga-munga bila nak gigit kan..

AdyBudika said...
This comment has been removed by the author.
AdyBudika said...

al fatihah buat arwah... dan jujurnya saya tergerak untuk melihat entri yang penuh rasa sayang ini... rasa sayu dan sebak diiringi sendu takkala membaca entri penuh kecintaan ini... ditambah dengan grafik yang penuh dengan 1001 pengertian ini.. saya rasa saudari ini tentu orangnya sangat kreatif... jadi dengan anugerah kreatif saudari ini, maka terhasillah satu resepi yang amat memberikan inspirasi kepada semua para ibu(mungkin juga bapa2, anak2, abang, akaak2, adik2, makcik2, janda2, duda2.. dan lain2) supaya lebih bertindak dan berfikiran kreatif seperti saudari.. two thumb up untuk entri penuh kualiti ini..

sabar dubai said...

cantiklaaa belang2 akak tuh.....

IdA *SetulusKASIHummi* said...

kalo bab marble cantekk sentiasa k ummi nie yea...teringat ler time blajo wat agar2 ngan k ummi..suh senget2 kan bekas..hehe...tq sesgt..

Tina Othman said...

hihi tang jamu mata yg tak tahan tu, panas2 ni dpt makan agar2 sedap, tapi apakan daya, dah jadi baja pun kan, tak dpt lah nak mintak sikit

Nieza said...

assalam kak Ummi, sedapnya tgk puding akak ni belang pun cun jer:)

Melly Octaviana said...

Kak Ummi cantik sekali pudding nya.. i'm in love nih.. hehe

Ayu said...

Assalam Kak Ummi,
waduh cantiknya puding akak itu..lap lap..very sweet aje colournya..akak terap lap2 tu ya pakai acuan ke kak..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak ummi sayang..

Takziah atas pemergian arwah tokwan akak. Baru terbaca.. Semoga rohnya dicucuri Rahmat..

Mmg cantik lah puding akak tu. Belangnya cantik, bentuknya cantik..Tapi bila dah kuar dari body org yg memakannya tu tak confirm cantik..hehehehe...

ijayuji said...

Salam kak ummi! cantek puding akak, kaler pun lembut mcm orgnyer yg ayu :)

Guest House Bandung said...

kue nya cantik banget

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Cantik je puding tu duduk dlm love shaped bowl...I like!!! :)

hana said...

puding marble tanpa roti yg nih mmg terbaekkkkkkkkkkkk...

akak dah tdo? kekekekeke.......

Ummi said...

SORI BARU SEMPAT BALAS:-

Rahel -
Cantik kerrr...? hehe..mau kasi sudah licin laa Rahel..

Dayangjack -
Hehe..tu tanda love2 tuk Dayang la tuh...hehe..dah licin pun cayang oii..

Mamasya -
Wkmsalam...yup suka yg comel2..senang nak makan kan Mamasya..

Inahar -
Wkmsalam Ina cayang...xpa ummi faham semua org pn bz kaan...Amin atas doa dan terima kasih Ina...huhu.. Nak bg puding pun dah lcin lama dh ni Ina...kena marble sendiri la eh.. ^__^

Azlita -
Wkmsalam Ita cayang...tu laaa..entry basi je akak letak...apa nak buat...Nnt Ita buat pasti lg cun melecun..sure punya...kasi akak sikit eh..

Qaseh Honey -
Wksmalam Qaseh...hehe, jom kita love2 kat kuih pulak laaa..selera lg nak makan...kan..

Ummi said...

Gee -
Hehehe..puding jelitawan gitu... Aah Gee, kenduri rumah Mat Jidin tu, ipar hb akak la tuu...

Rohah -
Wkmsalam Rohah, puding senang nak buat sedap di makan ni...jom ^___^

Ady Budika -
Wkmsalam saudara Ady...hahahahhaha...adeeehh nak kena pelangkung budak ni, kemain ayat mcm org baru nak berkenalan dgn aweeksss!! Ngengada la tu nak usik akak...mesti ko rindu x usik akak lama kan...hahahahhaa..kejiii tau ayat..! Apapun, terima kasih atas doa Ady tu...amiiinn...sedih lg ni..huhu

Sabar Dubai -
Hehehe..cantik ker, tu main taram je Sabar...

Ida -
Hehehe...biasa2 jek marble tu Ida...eh akak x ingat masa bila ajar ida...sudah tua la akak, ada eh? hehehe...

Tina -
Apalah nak buat, selalu akak entry yg dah licin...kesuntukan masa jer...ni la cara org kerja nak berblogging, hehee...

Nieza -
Wkmsalam Nieza cayangg...alaa marble biasa2 jek tuh...apapn dah licin dah Nieza.hehe

Diana @ Melley Mey said...

alahaiii!!1 cantiiiiknya puding tu akak.... hari tu nampak kat fb mmg kita suka tgk... marblenya tu sgt cantik... suka 1000x...

Ummi said...

Melly -
Thanks Melly cayang...hehe, i'm in love too dear..hehe

Ayu -
Wkmsalam Ayu cayang, lap u too laaa...hehe, aah akak terap jer dr loyang guna cutter... ^__^

Naz -
Amiinn...terima kasih ats doa tuk tokwan akak tu yea...
Haha, puding tu x byk sgt lemak, rasanya kalau makan hari2 xpa lg tu Naz...jgn cheese udah...fengsaann..haha

Ijayuji -
Wkmsalam Ika, hahahaa...puding jer cantik ayu taaauu, orgnya dah kertu...haha

Guest House Bandung -
Waduuh org Bandung ke sini...tqqq yaaa...jemput jamu2 mata aja la yaaa.. ^__^

Love2Cook -
Hehehee..sesekali tukar pandangan kan Love, kasi drool sikit...hehe

Hana -
Haha..apapun puding marble roti ko lg terbaik, lawan lak dgn laici..adeeeii, teringat2... Akak tdo malam je, siang x tdo laaa, nnt bos ketuk paler...haha

Ummi said...

Diana -
Alahaaaii wat shape apapun rasanya sama jer Diana cayang ooii...x mentuk love pun xpaaa kan...kaan...