Friday, April 6, 2012

Red Velvet Marble Cheese Brownies Again - Upon Request!

Assalamualaikum

Salam Hari Jumaat penghulu segala hari....selamat sejahtera kepada semua yang masih sudi mengintai-ngintai dapur suram akak ni....eh dah suram ke...? Huhuu...sian kaann... ^__^ K, xpa laaahh, dah tuan dapur bz dan malas jer nak update sekarang walaupun x lekang di dapur...bab nak snap gambar pun mcm ikut mood..hehe. Ni just nak masukkan satu lagi entry tertunda....

Atas permintaan adik akak tersayang Norizamin yang dah hampir 3 bulan melalui tempoh berpantang di kampung dan akan kembali memulakan tugasnya sebagai Staff Nurse di Hospital Selayang maka dia request la.....dia pun nak menambah lemak jugak..hahaha, org lepas bersalin nak slim...hehe. Ni gara-gara tengok akak tayang Red Velvet Marble Cheese Brownies hari tuu....Ni la kan...kita masak2...adik beradik dan anak-anak menjeling dan menjengah blog dari jauh..pastu kasi order...hahaha...adeeiii...so masa balik kampung baru-baru ni, akak buatkanlah....layan sungguh2 diaa...haha


Kali ni buat nampak lebih moist, maybe sebab akak adjust penggunaan telor gred B tu agaknya...dan tekstur kek lebih padat lembut gitu... Lagi sedap makan sejuk-sejuk...Nak resepi sila click Sini la yeaa... ^__^ Warnanya sedikit gelap sebab akak lebihkan pes coklat dan gunakan pewarna merah pekat... yang dulu tu akak guna bright red colour...

Berlaku kerekahan sikit di tepi brownies ni masa nak angkat keluar dari loyang tu...adeeeii

Hari ni akak bercuti, ada nak baking-baking sikit untuk kenduri kahwin anak saudara sebelah hb esok di Jerantut.... Till then....muaaahhhh!

22 comments:

azam said...

yum...yum .......yum

atie @ ejay said...

sedapnya ntahlah bila try.. tengah sedih cream cheese rosak berderai2..

Watierman said...

Assalam Ummie...ni sedara yang mengidam kat Penang tak nak layan ke?...kenapa tak tersahut seruan RV lagi entah....tapi meleleh dah air liur menengoknya!!Selamat membaking & berkenduri ya!!

kakchik@ella said...

kalaulah ella berjiran dengan kak ummi, dgn muka tak mulanya mintak sepinggan. hehehe.

Chah said...

aii...dua kali buat harus duduk di carta teratas ni...comeynya marble tu, walopun retak...

suram ke hapenye, sekali kuor resepi semua deboom2..nakkk!!!!!!

Mas said...

sedapnyaaaaaa....

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Im here again kak! hehehe...upon request of my heart, to drool! :)

Qasey Honey said...

sedapnya...QH nth bile la dpt buat...nk tgk dlu no. ke berapa dlm list yg pjg tu...hehe...mintak sepotong 2 nk buat2 rasa dulu kak Ummi...

Mas said...

sedappppnya...
mas pun suka RVMCB nie....
rasa macam nak buat lagi jerkkk..he3

Sari Yusa Ibrahim said...

eiii.. tak boleh jadi... tak boleh jadi.... ;p

Naz / Nadz COSK said...

Amboi kak Ummi... godaan apakah ini di hari Jumaat???

tun_telani said...

adoi.. mmg tgk dgn penuh kesabaran dijiwa nih..

AimyAzeefAzfar said...

Ooooh belum sampai ke tahap ini...advance sgt kek2 akak nii...sedap sungguh mata memandang

Yatie said...

uwaaa dpt bayangkan Kak Ummi membaking kat dapur skrng ni..mesti ligat semacam je....btw Brownies kat atas ni mmng bestkan...yatie pun dah buat lagi atas permintaan anak2..aritu buat bawak balik kmpng, so diaorang makan tak puas...he3..

Nieza said...

Assalam kak ummi cyng, sedapnya tgk brownise cheese ni kak..tak sanggup nk tenung lamax2 kak..nk minta pun dah abis yer..sabar jer la.

o..adik akak pun SN juga ke?bagusla:)

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi Cayang...

Wahhh! cantik dan sedapnya nampak Brownies tu...

Esok anak sedara suami lin kahwin di Segamat, Johor.

Semoga kita sama2 selamat dalam perjalanan pergi dan balik Aamin...Aamin...Aamin...

AZLITA AZIZ said...

Salam kak Ummi..

hihi lambat sampai mesti dah habis ni..
Bila lah ita nak buat ni.. sebenarnya teringin sangat nak buat tapi mengenangkan cheese.. aduyaiii.. badan ni dahlah makin menaik.. tah bila nak turun.. hihi

ita ni masih terkejut lagi ni bila akak telepon.. hihi tgh kukus apam tu la.. hihi tu yg tak sempat nak angkat.. bila angkat dah terputus pulak!

akak ni ita rasa bukan aje pandai masak ita rasa kalau nyanyai pon sedap ni.. mesti macam Siti Nurhaliza.. hihi serius cakap suara akak sedap aje ita dengar dari corong telefon tu.. masih terngiang-ngiang lagi kat cuping telinga ita ni.. hihi bila lah dapat jumpa kak Ummi ni kan..

fazilzura said...

salam kak ..

rs nak jilat screen pc je bile tgk kek ni kak .. aduyai

rahel said...

Waduh...menggoda banget..tolonglah Kak Ummi..jangan ini macam bah...gue tak tahan ni...

Tina Othman said...

wah, dari hari tu nak copy resepi tapi tak berbuat2 pun

nanti boleh try, maknanya brownies ni more cakey lah ye kak ummi

Elva said...

wah blh order ke kak ummi? saya keje kat pjaya ...

Diana @ Melley Mey said...

Akak.... Yg nie kita dah tergodaari tu.. Tp lom ada kesempatan lg nk buat... Nie tergodaaaa lg nie... Uwaa... Sedapnyaa tgk...