Tuesday, April 17, 2012

Tart Telor

ASSALAMUALAIKUM.....

Yuhuuuu.....hahaha, baru setengah jam akak up gambar kat FB masa balik rumah jap lunch hour td, dah ramai yang duk Like2 nih....walhal entry gambar dan resepi kat blog dah siap, cuma xdan nak copy resepi je lagi....adeehh...ramai lak komen x sabar nak resepi, nak tengok entry..... Alahaaiii tart biasa2 jer la jgk...cuma dah lama sangat x buat....tu pasal la buat... Siap pulak yg hint kata mesti utk jamu mata jek....ha, mmg betul jamu mata je pun.....xleh mintak dah....sebab dah hantar ke rumah orang yang menjamu2 akak hari tuh....si bdk Hana tu laaa...

Sebenarnya akak dah pernah try resepi lama dulu...kebetulan baru2 ni masa plan nak pergi ke rumah mokcik Hana tu, terfikir gak la nak buat apa la tuk dia....dah la dengan kendurinya pulak hari Sabtu tu....hari Ahad kursus pulak...jadi ini je la yang sempat...sori la Hana yea....kalau x sedap pun ko kata la sedap eh...hehe

TART TELOR
Resepi Doh Tart: HappyHomeBaking
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan Base :-

  • 40 gm mentega - biarkan pada suhu bilik
  • 30 gm gula kastor
  • 1 sudu besar (15 gm) telor - dipukul sedikit
  • 80 gm flour
  • 20 gm serbuk almond
Cara-Cara:-
  1. Ayak tepung dan serbuk almond bersama. Ketepikan. (jika serbuk terlalu kasar, xpa, terus je campurkan dengan tepung).
  2. Dalam bekas lain, krimkan mentega dan gula hingga gebu dan kembang.
  3. Masukkan telor dan pukul adunan hingga benar2 sebati.
  4. Masukkan tepung dan serbuk almond dengan 2 - 3 peringkat ke dalam adunan. Gaul dengan spatula.
  5. Gaul sebati dan adun menjadi doh. (jika doh terlalu lembut, masukkan dalam fridge dan biarkan selama 10 - 15 minit).
  6. Tekan ke dalam loyang tat dan biarkan dalam fridge selama 20 minit. (*akak guna loose tart pan)
  7. Cucuk-cucuk bahagian dasar dengan garfu. Sapukan sedikit dengan telor.
  8. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 10-12 minit/sedikit kekuningan sebelum dituangkan filling.
Bahan Filling:-
Sumber : (zlinda@myresipi)
  • 1 cawan susu segar
  • 4 biji telor
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar tepung kastad
  • 1/2 sudu teh esen vanila

Cara Menyediakan:-

  1. Pukul telor dengan gula hingga sebati.
  2. Masukkan bahan lain kesemuanya. Kacau hingga sebati.
  3. Tuang ke dalam acuan tart tadi.
  4. Bakar dalam oven hingga masak. (*ummi set oven agak-agak je pada suhu 175C selama 45 minit untuk loyang besar dan 20 minit untuk acuan-acuan kecil). Hasil memuaskan..

Yang loyang besar ni je la akak bawak sebagai buahtangan masa pergi makan-makan rumah Hana tempohari..... Pastu masa sampai je rumah Hana, duk passing kat tuan rumah dah la terjatuh terhentak atas lantai lak..mujur tuan rumah kata xda kecacatan sgt berlaku...ya ke ntah...hehe..cuma akak dapat mesej katanya tart ni rangup dan sedap....hehe

Yang ini adalah lebihan dari doh yang telah ditekankan dalam loyang besar....jadi kita buat x berapa comel dah...malas je dah...pastu sempat snap gambar 3 4 ketuiii jek..yang lain dah kena songlap dengan abanglong n aiman....x nyabor-nyabor...hehehe

Tart yang kecil-kecil ni kulitnya akak buat pastrinya ternipis sikit, so kalau nak tuang filling lepas bakar sekejap tu, biarkan pastri sejuk betul2 yeaa....nnt pastri mudah nak lembik...x rangup..

40 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

lama dah kita tak mengetart, berpantang sebab baju dah mengetart, tengok tart telur ni teringin pulak nak mengetart.. hehe

Sari Yusa Ibrahim said...

lama dah kita tak mengetart, berpantang sebab baju dah mengetart, tengok tart telur ni teringin pulak nak mengetart.. hehe

Sari Yusa Ibrahim said...

aikkkk! Tadi kita komen tak keluar, tetiba ada dua komen lak, dah tiga plak campur yg ni, keh keh keh...

hazila said...

Salam kak ummi,
Wah bestnya ada egg tart kat sini. 2,3 hari lepas cam mengidam nak makan egg tart la pulak.

Gee® said...

k.ummi, nk oder tart telor yg besar tu.. sodapnyaaaa

Ummi said...

Sari Yusa -
Wkmsalam...hahahaha...3x keluar komen tu tandanya kena buat...alah gasak la baju ketaarrttt...yg penting perut jgn longgar nnt lapor...hehehe

Hazila -
Wkmsalam Zila...waaa dah mengidam tu.kena buat laaa kaann..kan..hehe

Gee -
Ceeehh x kuasa nak layan order2..hehe..order anak2 semua pun x terlayan ni Gee ooii..hehe

Fiza Nordin said...

Nak pindah dekat2 umah k ummi jugaklah...nnt dpt buah tangan selalu hakhakkk

Ezadlieza said...

salam k.ummi... waduh tart akak sedang melambai lambai ni... teringin lak.. lama juga tak buat...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ummi...
wow tart telur yg besar tuh kalau kite duduk gather2 ramai2 kan best :)
yummy lama tak buat...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedapnyerrrr...
lama tak mengetart... malas tul nak gentel doh tu... dulu siap berjual.. now dah beranak kecik (yg dah besar).. masa tak berapa cukup dah.. hehe..

Watierman said...

haaa.. Assalam ummi...dok ketawakan Dik Sari tu ha..buat pantun lah pulak..dah le komen sampai 3 kali...tart...ketat....Apa nak susuah kan Ummi....janji jgn perut longgar...!!!Ummi...filling telor tu...sangat cantik kejadiannya....mengoda sungguh!

Chah said...

ohhh mmg terbaik ni! cantik lak tk bergelora permukaaannya tu...yg lain abang long dah ngap? tapi yg belum bakor ada lagi kan? takpe...ai sabar menanti...;p

Qasey Honey said...

asslm Kak Ummi...sedapnye tgk tart telur tu...lagi2 bile nmpk tart yg beso tu...bebagi la kt jiran2 ni sikit...hehehe...

Mas said...

sedapnya tart telur..
lama dah mas tak buat...
bila nak rajin nie..
ambik tart akak la..he3

Rohah said...

salam kak,
walaupun kak ummie kata tart biase, tapi tart ttp menjadi pojaan hatiku..

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayangggg..alahai mana ada biasanya tart ni...tart luar biasalah sbb yg buatnya sungguh jelita..jadilah tart telur yg cantik menawan...cantik je permukaannya...halus mulus tak mengerutu..he3....leh tak buatkan utk adinda wahai kekandaku..he3....

Hilmirda Daud said...

Assalammualaikum..
Resepi kat sini semuanye nampak sedap, minta izin copy resepi yer..

rahel said...

Kak Ummi..Rahel singgah ni nak ambik tat telor je...nak ambik yang beso tu..

Ilhamkreatif said...

Salam kak ummi..Tat telur yg membuatkan ku,
tergoda,mintak cikit leh...

SufatihaNur said...

salam kak, lama x jenguk dapur akak..

masuk2 je mesti mata berpinar sbb tgk tart telur ni...faveret ni...hehe

HomeKreation said...

Amboi ada beso, ada tecik2... takkan satu tecik xda utk Along... eh2 ada rupa nya kan tadi Ummi dok panggil kat FB...hehehe

AZLITA AZIZ said...

salam kak Ummi..

Dah malam baru singah..
senang kan kak kalau buat besar2 ni.. sekali bakar aje.. bagus pulak idea akak ni nanti kalau ita buat ita nak buat besar2 macam ni senang.. tak banyak kerja.. hihi

Oh Oeya said...

Taraaaaaa.. hik3 :D
Mari kita mengeTART telur keTART keTART.. yummyyy ;-)
Noted! :-)

Tina Othman said...

sedapnya kak ummi, tak penah lg buat tart telur sebab malas nak buat shell dia tu, tapi kalau besar senang sikit kan

kak ummi, kalau yg besar tu, macamana nak keluarkan dari loyang dia, aritu tina buat, pecah berderai time baik keluar, mula2 tak nak keluar, dah boleh bwk keluar terus pecah

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

kita paling suka tart telur, anak2 dan CM pun suka sangat2. kalau keluar ker mesti nak sambar 3-4 ketul sebab suka punya pasal..hehehe

Tapi nak buat cam Kak Ummi kita tak ada loyang tart yang besor yang kecik2 tau ada lah..hehehe

Sis Lin said...

Salam Kak Ummi..

Huhuhu paling cepat ke lambat ke dtg mesti dh habis kannn? ;p
Molek sungguh tart egg mu, sungguh nampak sedap bagai nak makan aje lappy ni haaa..huhuhu

Kita teringin gak nak bt, tp cina kedai tu x hantar2 lagi oven nya..huhuhu ;p

Edy Ramanov said...

nak mintak mak edy buatkan jugaklah. fav edy nih.

Alin Marlini said...

baru lepas wat tart blueberry..tgk egg trat sedap plak

Amie said...

Assalamualaikum Kak Ummi,
selalu gak Amie makan tart telur..... tapi beli je he he hehh, tak pandai buat lagi kak.

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Ummi..

Naz nak seketul jer..Boleh kan kak. Nak yg paling besor tu..heheheh..

Ida said...

kegemaran anak2..slalu wat cam kecik jer..nnt nak try gak laa..senang skit kan k ummi besar2 nie..skali wat jer..hehe

kak ina kl said...

malas tul nak bertart sekarang ni..terutama nak buat kulit dia

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Hello dearie Kak Ummi!!! Hru dear?

Jakun pulak Love, tak pernah makan tart telur, maybe due to the egg ke apa...I dunno. hehe! :)

But you made it look soooo tempting! Im tempted !!!

Psssstttt : EHEM EHEM! ^__^

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayaang..
wah tart telur tu mmg fav tau.. tp x reti nak buat sndiri lg... n x perna cuba.. kalau ada masa nnt diana pun nak try juga buat tert telur nie... nampak cantik tart telur yg akak buat tu

MaMa sYahMi said...

seronok myra tgk tart akak neh...resipi akak mira jadikan sebagai panduan...boleh kan.:)
wish akak jiran sy...hehehe

vadi said...

Hey, nice site you have here! Keep up the excellent work!


Home Sweet Home Online

HaSue said...

Kak ummiiii... sy dtg lambat ni ada habuan x? <-dah la dtg lmbt mntak habuan lak tu..hihi

cantik la tart telo kak ummi tu..terasa nak memotong sendiri pastu hidang diri sendiri pastu kak ummi tolong buat air..buleh?

Ummi Nur said...

Memang dah lama cari resepi tart ni..feveret masa blaja dulu, tiap2 ptg cari tart nii..hehe..memori tull

Nieza said...

sedapnya tgk tart telur ni kak..suka mkn tapi tak pernah buat sendiri lagi.harus dicuba nanti:)

nur said...

waaaa...nie la resepi yg dicari2 selama ini...finally..selalu mkn yg beli je, kali nie leh try sendiri lak..hee..thanks..singgah ler kat blog sy gak di precioushandsatelier.blogspot.com