Resepi tart ni Ummi ceduk dari zlinda@myresipi. Sebenarnya Ummi buat 1 loyang tart besar, pastu ada lebih pulak filling telor tu, so Ummi bancuh lagi satu base menggunakan resepi lain oleh HappyHomeBaking pulak. Kiranya 2 different base with 1 filling laa..hehe. Tapi yang dalam loyang x sempat nak snap, tapi boleh tengok kat entry besday abanglong tu...siap dipotong dah..sorry eh..ok Ummi letak resepi dua2 jenis base k...
Bahan Base (1):- (1 loyang tart besar)
- 2 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan gula halus
- 1/2 sudu teh baking powder
- 1/4 sudu teh garam
- 1/2 cawan mentega (bahagikan kepada 8 kiub2 kecil)
- 2 biji telor
Cara-Cara Base (1):-
- Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dalam doh mixer/food processor/guna tangan pun boleh. (*ummi guna tangan jek) Sebatikan.
- Masukkan butter, sebatikan dengan hujung jari.
- Masukkan telor sebiji demi sebiji. Gaul dengan hujung jari hingga jadi doh.
Bahan Base (2) :- (ummi guna acuan kecil - 12 bekas)
- 40 gm mentega - biarkan pada suhu bilik
- 30 gm gula kastor
- 1 sudu besar (15 gm) telor - dipukul sedikit
- 80 gm flour
- 20 gm serbuk almond
Cara-Cara Base (2):-
- Ayak tepung dan serbuk almond bersama. Ketepikan. (jika serbuk terlalu kasar, xpa, terus je campurkan dengan tepung).
- Dalam bekas lain, krimkan mentega dan gula hingga gebu dan kembang.
- Masukkan telor dan pukul adunan hingga benar2 sebati.
- Masukkan tepung dan serbuk almond dengan 2 - 3 peringkat ke dalam adunan. Gaul dengan spatula.
- Gaul sebati dan adun menjadi doh. (jika doh terlalu lembut, masukkan dalam fridge dan biarkan selama 10 - 15 minit).
- Tekan ke dalam loyang tat dan biarkan dalam fridge selama 20 minit.
- Cucuk-cucuk bahagian dasar dengan garfu. Sapukan sedikit dengan telor.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 10-12 minit/sedikit kekuningan sebelum dituangkan filling.
Bahan Filling (zlinda@myresipi) :-
- 1 cawan susu segar
- 4 biji telor
- 1 cawan gula halus
- 1 cawan air
- 1 sudu besar tepung kastad
- 1/2 sudu teh esen vanila
Cara Menyediakan:-
- Pukul telor dengan gula hingga sebati.
- Masukkan bahan lain kesemuanya. Kacau hingga sebati.
- Tuang ke dalam acuan tart tadi.
- Bakar dalam oven hingga masak. (*ummi set oven agak-agak je pada suhu 175C selama 45 minit untuk loyang besar dan 20 minit untuk acuan-acuan kecil). Hasil memuaskan..
3 comments:
hai kak Ummi.. apa kabar? aduh pie nya...tampak lezat nian.. oh iya,jeruk nipis itu jeruk limau/lime/citrone.
kuih tart....
bukanlah kegemaran den, den suko jo membeli eh! buat hadiah sempena raya aidilfitri..
hehehheh
DeeTha - khabar baik..tima kasih ikut balik ke dapur Ummi nih..hehe..tartnya udah licin laa..Ok tima kasih atas info nya yaa..
Maza - Oh x suka makan, tp suka beli tart tu eh..buat hadiah?? Wah baguslah sangat, sapa lah yang untung tu..boleh la nnt hadiah kat Ummi ni haa..malas jugak nak buat..hehe
Post a Comment