Friday, January 2, 2009

Telor Itik Masak Lemak Cili Padi

Minggu lepas masa hantar Najwa balik semula ke Uitm Segamat, on the way balik tu kitaorang lalu area Chini, tengok kat tepi jalan ada 2 - 3 gerai jual telor itik..yang masin ada, yang fresh pun ada...bergayut je kat gerai tu. On the way pergi Ummi dah cakap kat hubby, balik nanti nak singgah..apa lagi..balik singgah laa..emm harga boleh tahan...yang fresh 8 biji RM7.00 kalu yang dah masin RM6.00 (x perasan la berapa biji, sebab Ummi x beli yang masin ni)..Malam kelmarin baru sempat masak...bestnya..lama x makan gulai lemak pun kat rumah ni..hehe
Bahan:-
  • 4 biji telor itik
  • 2 cawan santan pekat/pati santan
  • 2 cawan santan cair
  • 15 biji cili padi
  • 6 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 keping kecil asam gelugor
  • 1 batang serai
  • beberapa helai daun kunyit - disiat-siat
  • garam secukup rasa
Cara Memasak:-
  1. Blend bersama santan cair, cili padi, bawang merah, bawang putih dan kunyit hidup.
  2. Tuangkan ke dalam periuk, masukkan asam gelugor dan masak biar mendidih.
  3. Kemudian pecahkan telor satu persatu, perlahan-lahan (jangan sampai pecah kuning telor tu). Perlahankan api dan biar telor masak. Masukkan garam secukup rasa.
  4. Setelah telor sudah agak mengeras, masukkan santan pekat dan kacau-kacau sebentar.
  5. Bila santan hampir mendidih saja, tutupkan api.

Nota: Kacau-kacau sebentar agar santan tidak berkepala dan jangan masak terlalu lama, nanti pati santan pecah minyak pulak.

6 comments:

Noorma said...

Kecur air liur tengok gulai lemak telo itik tu..kita pun dh lama tak makan, selalu tu MIL yg suka masak, letak belimbing buluh lagi best kan kak ummi (sori kak ummi, takleh nk tulis kat oggix tu, menggong agaknya!)

D.a.a.l.i.a. said...

salam ummi.. terliur tengok telur itik masak cili padi tu... dah lama saya tak merasa makanan cam ni... teringat la pulak semasa kecil2 dulu nenek selalu masakkan lauk ni kalau dah tak ade lauk lain nak masak... telur itik tu amik jek kat dalam reban ...

Rafizah Nordin said...

ooo yg bergayut tu telur itik ye...raye aji aritu g chini lalu gak dpn gerai tu...klu tak silap gerai tu klu dr arah gambang kat sebelah kanan, sebelum jambatan kan...
tanye ngan abang ipar dia kate telur tuntung.tingat mase kecik2 dulu ada makan telur tuntung.(dah kak ummi ckp ni barulah tau.upernye telur itik ye...) teringin nak makan lagi.cadang masa nak balik kl nak benti beli telur tu tp mase lalu tu kedai tu tak bukak.raye aji aritu kan ujan sepanjang hari.lagipun raye aji tentulah org menjual tu nak raye ye tak...
betul ke yg menjual tu org asli? (kalau kite bercakap tentang tempat yg samelah...)hehehe

ummi said...

Noorma - Aah akak pun dah lama x makan telor itik masak lemak nih..tu la pasaiii, sedap tul! Selera makan nasi..hehe

Daalia - Samalah dgn akak, dulu2 mak selalu masak, akak tukang tibaii jek! Hehe..untung lah kalu sesape ada bela itik tu..nak je gi amik dalam reban eh!

Fiza - Aah yang bergayut tu memang telor itik sume, ada yang dah dimasinkan dan ada yg fresh..Betul lah area sebelum jambatan kalu dr Gambang..Eh bukan org asli la yang jual tu..orang kita..Lagipun akak dah lama tau kat area tu mmg ada pusat ternakan itik sejak akak kerja kat DARA Muadzam Shah dulu lg..antara projek orang kampung situ la tuuu..Ramai orang berenti beli, kete Merc, kete Sorento, orang2 kita selalu duk beli situ..selalu dah akak lalu tgk ramai beli, tp baru ni akak teringin nak beli..

**Orang asli jual buah2 yang pelik2 dan bunga2 hutan kat tepi jalan tu, akak xda lah nak beli..

belalangdewa said...

ini saya sangat suka... telur itik lebih besar dari telur ayam. dan lebih keras...

Ummi said...

BD -
Hahaa..aah la kan..telor itik la elok dimasak lemak camni sebab x pecah dan keras dr telor ayam..hehehe