Ni masakan yang dah kira terkena angin M dah ni..x kuasa je nak masuk dpur lama2 bila hujan nih..tapi sejuk2 ni, perut asyik berdendang jek..layan je lah spaghetti ni, ikut stok apa yang ada jek..
Bahan:-
- 300 gm spaghetti
- 1 botol sos traditional Prego
- 1 cawan buah tomato - didadu
- 5 sudu besar sos cili
- 3 sudu besar sos tomato
- beberapa ketul meat ball (ready-made)
- 1 labu bawang besar - didadu
3 ulas bawang putih - cincang - 1/2 cawan cendawan butang yang dibelah kecil
- 1 biji capsicum hijau
- 1/2 biji capsicum merah
- 1/4 cawan grated cheese
- 1 sudu teh serbuk oregano
- 1/2 sudu teh black pepper
- sedikit olive oil
- garam secukup rasa
- sedikit air
Cara Memasak:-
- Didihkan air dalam periuk, letak sedikit garam dan beberapa titis minyak. Celur spaghetti hingga lembut. Angkat dan toskan.
- Dalam kuali, panaskan sedikit olive oil dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu dan naik bau.
- Masukkan cincangan tomato, dan semua jenis sos. Tambah sedikit air.
- Masukkan cendawan dan meat ball, kacau sebentar. Kemudian masukan capsicum, garam, serbuk oregano dan black pepper.
- Bila kuah agak pekat, tutup api.
- Letak spaghetti di dalam pinggan dan tuangkan bahan kuah di atasnya serta tabur parutan cheese. Sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment