
BAHAN-BAHANNYA :-
- 300 g tepung roti
- 2 camca teh instat yeast
- 45 g gula halus
- 1/2 camca teh bread softner
- 1/2 camca teh bread improver
- 1/2 camca teh garam
- 1/2 camca besar susu tepung
- 1/2 biji telur (1 biji telur dipukul sedikit dan ambil 1/2 bahagian)
- 60 ml santan (mat guna susu cair)
- 1/2 camca besar pandan paste
- 105 ml air
- 20 g lemak sayur (shortening)
- 130 g kismis
- Sedikit mentega untuk disapu
CARA MEMBUATNYA :-
- Gaul tepung, yeast, gula, garam, bread improver/softerner dan susu tepung hingga sebati.
- Masukkan telur, santan@susu cair, pandan paste dan air. Gaul rata hingga menjadi doh.
- Tambah lemak sayur sambil terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal.
- Masukkan kismis dan uli lagi hingga rata.
- Bulat2kan doh, letak dalam bekas yang telah dilenser sedikit mentega. Tutup dengan plastik cling atau kitchen towel. Biar 1 jam hingga doh naik sekali ganda.
- Keluarkan doh. Tumbuk untuk membuang udara dan uli sekejap.
- Bahagikan doh kepada 14 bahagian yang sama besar (kurang lebih 50 g satu bahagian).
- Bulat2kan doh dan letak dalam loyang sesuai yang telah disapu sedikit mentega.
- Perap 45 minit hingga roti naik.
- Bakar dalam oven pada suhu 175C selama 25 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing. (*ummi set 18 - 20 minit saja)
- Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven...
KAEDAH LAIN :-
Masukkan semua bahan2 diatas kecuali mentega, ke dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan tekan "on", tunggu hingga siap dan seterusnya lakukan seperti langkah no. 3 dan 4....
1 comment:
ummi...
gebus giler roti nih!
ni ummi uli guna tgn ker BM ??
betoi2 nampak lembut texture dia...
yum yum..
Post a Comment