Terliur tengok ayam ni kat dapur Cikwan kelmarin, so semalam masak la ayam ni nak perabihkan stok...Thanks Cikwan, akak nk C & P je lah ya..simple tp sedap!!! Ala-ala sticky caramel aje rasanya bila dimasak pekat gitu..rasa ayam yang digoreng celup tepung jagung dulu ni buat ianya lebih sedap.
Bahan:-
- 1/2 ekor ayam (potong kecil/buang kulit dan tulang)
- 1/2 cawan tepong jagung
- 3 tangkai cili kering
- 4 keping hirisan halia muda
- 4 sudubesar sos tiram
- 1 sudu teh gula
- 3 sudu besar kicap manis
- 1 cawan air
- 1/2 biji bawang besar (dihiris)
- Minyak sayuran (untuk menggoreng)
Cara Memasak:-
- Gaulkan ayam dengan tepong jagung hingga bersalut dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan minyaknya.
- Tinggalkan 3 sudu besar minyak didalam kuali dan tumis halia dan cili kering hingga naik bau.
- Masukkan sos tiram, kicap, gula dan air kemudian renehkan hingga menjadi kuah yang pekat.
- Masukkan ayam dan hirisan bawang, gaul sebati. Hidangkan bersama nasi putih.
1 comment:
wahh..sedapnya..nk try nk try nk try..nnt kekanda blk, nk try buat la..apa2pun kl ada prob, leh call k.ummi ekk...nyam nyam nyam..
*sALLy*
Post a Comment