Monday, January 12, 2009

Chicken In Oyster Sauce

Terliur tengok ayam ni kat dapur Cikwan kelmarin, so semalam masak la ayam ni nak perabihkan stok...Thanks Cikwan, akak nk C & P je lah ya..simple tp sedap!!! Ala-ala sticky caramel aje rasanya bila dimasak pekat gitu..rasa ayam yang digoreng celup tepung jagung dulu ni buat ianya lebih sedap.
Bahan:-
  • 1/2 ekor ayam (potong kecil/buang kulit dan tulang)
  • 1/2 cawan tepong jagung
  • 3 tangkai cili kering
  • 4 keping hirisan halia muda
  • 4 sudubesar sos tiram
  • 1 sudu teh gula
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 1 cawan air
  • 1/2 biji bawang besar (dihiris)
  • Minyak sayuran (untuk menggoreng)

Cara Memasak:-

  1. Gaulkan ayam dengan tepong jagung hingga bersalut dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan minyaknya.
  2. Tinggalkan 3 sudu besar minyak didalam kuali dan tumis halia dan cili kering hingga naik bau.
  3. Masukkan sos tiram, kicap, gula dan air kemudian renehkan hingga menjadi kuah yang pekat.
  4. Masukkan ayam dan hirisan bawang, gaul sebati. Hidangkan bersama nasi putih.

1 comment:

Anonymous said...

wahh..sedapnya..nk try nk try nk try..nnt kekanda blk, nk try buat la..apa2pun kl ada prob, leh call k.ummi ekk...nyam nyam nyam..

*sALLy*