Kebetulan ada pastry puff dalam stok..Ahad kelmarin buat ni..Resepi asal dari skyblue@MR (Lydia) ni......tp Ummi dah edit sikit filling ikut style Ummi dan stok dlm fridge tuh!
Bahan:-
- 2 keping puff pastry (Ummi guna jenama Kawan - 10 keping)
- 1 tin tuna (Ummi guna Mild tuna)
- 1 labu bawang besar - didadu
- 1/2 cawan mix vege (resepi asal guna jagung dlm tin/frozen)
- 2 sudu besar mayonnaise
- sedikit garam
- serbuk lada hitam
- 1 biji telor (dipukul sikit dengan sedikit susu segar)
Cara Membuat:-
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis sebentar bawang besar.
- Kemudian masukkan tuna dan mix vege. Kacau sebentar.
- Masukkan mayonnaise, garam dan serbuk lada hitam. Kacau rata.
- Tutup api dan biarkan sejuk sikit.
- Sediakan puff pastry, letakkan sedikit filling tadi dan tutup hujung pastry dengan menekan bahagian kelilingnya dengan garfu. Buat sampai habis.
- Sapukan puff dengan telor. Bakar pada suhu 200 C selama 20 minit/kuning keemasan.
Nota: (puff akan naik dan mengembang sedikit, mungkin sebab tidak dikelar bahagian atasnya).
No comments:
Post a Comment