Buat last week gak untuk bawak ke KL..jamu mata je la yaa..Resepi Kak Hanieliza ni Ummi ceduk dari dapur Mamafami. Apapun liciiiinnn..
Bahan A:-
- 1 cawan susu cair (Ummi letak susu segar)
- 1 cawan butter yang dicairkan
- 1 cawan air panas
- 2 cawan gula perang
Bahan B:- (diadun sebati)
- 2 biji telor (gred B)
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan C:- (diayak)
- 2 cawan tepung
- 1 cawan serbuk koko
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat (ummi pun letak 1/2 sudu je)
- Pre-heat oven pada suhu 175 C selama 10 minit.
- Sebatikan semua bahan A.
- Tuangkan pula bahan B dan kacau.
- Masukkan bahan C dan kacau hingga sebati.
- Alaskan loyang 10 x 10 inci dengan kertas minyak dan tuangkan adunan ke dalam tin.
- Bakar selama 40 - 45 minit.
- Sejukkan dan tuangkan bahan topping di atasnya. Biarkan sebentar sebelum dipotong kecil-kecil.
Chocolate Topping:-
- 250 gm cooking chocolate
- 1 sudu besar butter
- 1 sudu teh susu cair (fresh milk)
Cara Menyediakan:-
- Cairkan cooking chocolate dengan kaedah double-boil.
- Kemudian masukkan butter dan kacau sebati.
- Masukkan susu cair dan kacau. Sedia untuk digunakan.
No comments:
Post a Comment