Saturday, January 31, 2009

Nasi Goreng Tomyam

Hidangan tengahari ni...tengoklah...simple aje masak...angin M tu laaa...hehe...Apapun laku makan dengan kentang kat bawah tu....Resepi dari kak Hanieliza nih...time kaciiihh kak Liza..tp satu bahan Ummi lupa nak masukkan, u all perasan tak? Telor..!! Terlupa betul lah! Apapun x menjejaskan, tetap sedap..Maleh pulak nk wat scramble egg...takpun boleh gak gaul dengan nasi tuh! Namapun dah malas kannn...hehe

Bahan:-
  • 2 mangkuk nasi
  • 100 gm udang (buang kulit)
  • 100 gm sotong (potong kecil)
  • 100 gm isi ayam (hiris nipis)
  • 100 gm carrot (potong dadu - ummi potong memanjang)
  • 100 gm kobis (hiris)
  • 1 biji telor
  • daun ketumbar (racik)
  • cili padi (ditumbuk sedikit) ummi letak 10 biji)
  • minyak
  • garam secukup rasa

Bahan Sos Tomyam (Dikisar):-

  • 10 tangkai cili kering
  • 1 batang serai
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 sudu besar udang kering

Cara Memasak:-

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan sos tomyam hingga wangi.
  2. Masukkan ayam dan carrot. Kacau rata hingga ayam masak.
  3. Masukkan udang, sotong, kobis dan cili padi. Kacau rata.
  4. Masukkan nasi dan kacau rata.
  5. Pecahkan telor dan kacau rata bersama semua bahan.
  6. Rasakan garam dan tutup api.
  7. Taburkan daun ketumbar dan gaulkan sekali lagi. Hidangkan.

4 comments:

cikmanggis said...

hehe kita masak nasi goreng tomyam petang tadi,kebetulan pulak ya..tapi umi punya terasa pedasnya...best nya!cikmanggis tak dapat masak pedas sebab suami tak dapat makan pedas

Yanmie said...

tak penah lg buat nasik goreng tomyam nie..nantiler nak try gak buat..ehehe..

Aishah @ UmmiAqil said...

sedap nampak nih ummi...nak cikit....

mutiara hati said...

salam perkenalan...
sedapnye... nanti nak try buat lah, best... akak punya blog ni... macam-macam ade ni...