Wednesday, January 21, 2009

Kek Marble Susu (Milky Marble Cake)

Tempohari Ummi penah cakap malas dah nak selalu wat kek sebab takut Ummi yang terlebih makan dan terlebih inci..hehe, tapi bila anak2 ada ni, kena lah jugak menunaikan permintaan, nak kata rajin ke, kesian kat diaorang ke, sama banyak la kot..hehe..Buat kek ni malam kelmarin sebelum Abanglong dengan Najiha pergi Gombak petang semalam naik bas..Ya lah, Najiha tu duk tunggu result Ummi tengok cam boring jek duk rumah..Nanti dah start belajar driving, xleh sangatlah jenjalan..Najiha dengan Amirul ni memang suka sangat2 apa2 cake or dessert or anything that contains chocolate...uiihhh, pantang ada kat rumah ni..laku jek! Kadang2 beli oreo biscuits pun kalu x pesan Ummi nak guna, siaplah..balik keje tengok dah luak dah,hehee..Eh panjang lak celoteh..Kek ni siap je, diaorang tanya dah boleh makan ke x..

Resepi asal dari Chef Norzailina dan credit to Mamafami yang share this recipe..thanks Mama!

Ingredients:-
  • 250 gm butter
  • 230 gm castor sugar
  • 2 teaspoons ovalette
  • 4 eggs
  • 270 gm superfine flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 60 gm condensed milk
  • 2 tablespoons cocoa powder
  • 2 tablespoons fresh milk or evaporated milk (I used evaporated milk)
  • 1 teaspoon chocolate paste or chocolate emulco
Method:-

  1. Sift superfine flour and baking powder. Set aside.
  2. Cream butter, castor sugar and ovalette till light and fluffy.
  3. Add eggs, one at a time, beating well after each addition.
  4. Fold in the sifted ingredients. Add in condensed milk.
  5. Divide the batter into 2 portions. Leave one as it is. Add in cocoa powder, fresh milk and chocolate paste to the other portion.
  6. Scoop 2 tablespoons of plain mixture onto the centre of a well-greased and floured cake tin.
  7. Scoop 2 tablespoons of cocoa mixture on top of the plain mixture. Repeat till finish.
  8. Bake in a pre-heated oven at 180C for 40 - 45 minutes.

4 comments:

Aishah @ UmmiAqil said...

nampak sedap nih...

Mummy HS said...

kak ummi, sedapppnya

sALLy said...

mmmm..nyam nyam nyam nyam shidapnyeeee....

Ummi said...

Aishah - bkn nmpak sedap je, mmg sedap pun..hehe

Mummy HS - Hahaaa..tengok je dah tau sedap eh?? :)

Sally - yang ni mudah je nk buat, leh la try nnt..hehe