Masakan malam kelmarin ni..kalau masak udang pedas-pedas camni, memang laku...mudah dan sedap dengan rasa jus kasturi tuh!
Bahan:-
- 1/2 kilo udang sederhana besar
- 1 batang serai - diketuk
- 3 biji limau kasturi - diambil jusnya
- garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar Kasar Sedikit:-
- 6 biji cili merah (buang bijinya)
- 5 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 1 cm kunyit hidup
Cara Memasak:-
- Bahagian keras kepala udang dibuang sedikit. Kerat dengan gunting bahagian badan udang bersekali dengan kulitnya dan keluarkan bahagian hitam perutnya. Basuh dan toskan.
- Gaul udang dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng sebentar, angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan kisar. Perlahankan api dan kacau hingga cili naik minyak dan garing sedikit.
- Masukkan serai dan sedikit air. Masak sebentar biar agak kering dan serai layu.
- Masukkan garam dan sedikit gula.
- Masukkan udang dan kacau rata dengan cili.
- Tutup api dan masukkan jus kasturi dan kacau rata. Hidangkan.
(Nota: Masa jumpa kak Liza dulu, dia banyak bagi petua. Antaranya, sekiranya hendak memasukkan sebarang jenis limau ke dalam sesuatu masakan lauk pauk/tomyam, hendaklah dimasukkan kemudian setelah api ditutup dan kacau rata. Baru masakan lebih perisa..emm baru Ummi tau..thanks kak Liza)
No comments:
Post a Comment