
Bahan:-
- 1 ekor ikan tenggiri (ummi tukar bawal)
- 5 biji tomato - belah 4 setiap satu
- 1 cawan air
- 1 camca besar rempah ikan
- 2 camca besar rempah beriani
- 3 biji bawang besari - dihiris dan digoreng kekuningan
- garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng dan menumis
Bahan Kisar:-
- 2 cm halia
- 3 ulas bawang putih
- 4 tangkai cili merah
- 2 tangkai cili hijau (ummi guna cili merah semua)
- Ikan dibersihkan, dilumur sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng setengah masak. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumis bahan kisar. Kacau sebentar.
- Masukkan tomato, rempah ikan, rempah beriani dan air.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan bawang goreng dan masak sebentar.
- Akhir sekali masukkan ikan dan gaul rata. Angkat untuk dihidangkan.
2 comments:
Wahh..
Kalau bab masak nih, kak ummi lah terror ya..?? Pakar. Nanti kalau reunion DSS, saya nak buat pertandingan memasak.. tapi kak ummi tokleh ambik bahagian; tapi jadi juri sahaja.. boleh?
Hisshh..Mus ni ada2 je..Akak bkn pakar, tlg masak n try je resepi2 pelik laa..Akak x moh jadi juri, nnt duk test sume masakan, akak yg gumuuukkk...huhuuuu..Nak jd penjaga masa jek! hehe..
Post a Comment