Wednesday, April 4, 2012

Ikan Jaket Belah Belakang ^__^ Sekssiiisss

Assalamualaikum....Salam sejahtera....salam sayangggg sangat-sangat buat kalian yang masih sudi singgah di teratak Home Sweet Home biarpun tuan dapur x menjamu entry terbaru untuk setiap hari....apa boleh buat kan, diharap-harap juga moga masih ada masa dapat akak luangkan untuk update biarpun 4 5 hari sekali.... Andai itu takdirnya untuk dapur akak ni...akak harus pasrah je laaa... xkan terkejar semuanya kan...perlu ada ruang untuk apa yang akak impikan untuk akak buat dan laksanakan....insyaAllah.

Sementara itu jamu mata je laaa dengan ikan jaket yang tiba-tiba akak seksisss kan... Tau kan ikan jaket camne kan...ikan cencaru tu laaa...hehee.. Dulu2 masa duk hostel ITM, akak suka time menu lauk ni...lawannya dengan sayur labu lemak kuning + ikan blilis gitu...memang dah cukup menyelerakan.....Lauk macam ni makan dengan nasi panas-panas, gaul-gaul jer tanpa kuah pun xpaa...janji sambalnya mantopss!! Apapun ni resepi sempoii jer akak buat...


IKAN JAKET (CENCARU) BELAH BELAKANG
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 2 ekor ikan cencaru (ikan jaket..hehe) - belah belakang dan bersihkan, gaul garam dan kunyit, ketepikan....
  • 2 helai daun pandan (agak lebar) - boleh jugak guna daun kunyit
  • sedikit minyak untuk bakar atas kuali
Bahan Sambal:-
  • 3 sudu besar cili kering (yang telah ditumbuk lumat)
  • 3 ulas bawang merah - ditumbuk
  • 1 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 cm halia - ditumbuk
  • 1 cm belacan bakar - ditumbuk
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak:-
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan-bahan yang ditumbuk hingga cili masak sikit. Tutup api dan masukkan air asam, garam dan gula secukup rasa....gaul sebati (jangan terlalu cair sambalnya).
  2. Masukkan/Sumbatkan sambal ke dalam belakang ikan cencaru tadi, penuhkan dan tutup dengan daun pandan/daun kunyit.
  3. Panaskan kuali melengkung sikit di bahagian tepinya, letak lebihkurang 3 sudu besar minyak dan bila minyak panas, letakkan ikan dalam kuali (*sendengkan sedikit, jangan sambal terkeluar). Masak bakar ikan hingga masak kedua-dua belah.
  4. Hidangkan dengan nasi putih.

Amboiiiihh ternganga sungguh molot hang ikan ooiii...lapor mcm tuan dapur jer...hehhee
Sori jugak gambar kurang memuaskan, dah nak makan sangat, posing bawah lampu ikut dan jerk...hehe

17 comments:

tun_telani said...

kak ummii!!!! ikan cencaru mmg lajuuuu je tun makan. lagi2 kalau wat sambal gini.. mama tun mmg belah belakang sumbat cili gini gak. dapat ngan sayur masak lemak mmg bertambah2 nasiknyer.

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi

Seksi betulll ikan ni...seksi2 sangat kan dah ke makan....hahahahaha

Sedapnya kalau cicah dengan kicap dgn hirisi bawang dan cili padi ermmmmm laju jer makan dgn gear 5 lagi tu....hik3

ubipanas said...

ikan jaket ni ikan dengan sisik keras mcm teggiling, betul tak? :)

Ummi said...

Tun Telani -
Waaahhh dia datang, dengan lenggang lenggoknyaaa, dia datang...hahahhaa...Welcome back Tun! Ha, mmg sedap masak camni jek pd akak...meh makan ikan jaket...musim salji ni ha...hahaha

LinRosly -
Wkmsalam Lin...eh dah sihat ke tu? Hati-hati la wat keje ya...Ikan jaket ni kalau bakar saja mmg sedap cicah air asam...tp kalau wat sambal sumbat camni..akak makan gitu je laa... ^__^

Ubipanas -
Hahahhaha...mcm tenggiling? x pernah terpkir lak camtu...gitu ke? Nnt nak cek, nasib x kata mcm buaya...hahahaha...adehh.., apapun, thanks ya sudi singgah dapur akak... ^__^

Nieza said...

Assalam Kak Ummi cyng, sedapnya ikan jaket seksi!! lama tak mkn ni kak..kalau dapat ni maunya saya meratah jer..haha suka sgt bab meratah ikan ni..hehe

Watierman said...

Assalam Ummi...ikan jaket sekali di bareback kan...mak aiii seksi mengoda selera....mau bertambah selera makan nasi 2 @3 pinggan...kalah kucing lak nanti!!!

Mamasya said...

Salam k.Ummi.sy suka ikan jaket bakar...letak inti...mahupun bakar saja cicah air asam....dua2nya membuka selera.

Mas said...

salam kak ummi...
nie ikan peberet mas tau..
sedapppnya letak sambal kat belakang..
memang tak cukup sekor kalau ngadapnya...
memang sedappp...
terliurnya tengok ikan kak ummi tu tau....

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayanggg..alahai mmng seksilah ikan jaket tu...kalau dpt rasa sekor ni sedap ratah2 gitewww jek...

Dapur usang said...

wahhhh.......seksi nama dia klu cecah sambal belacan pun sedap.....anyway i like nama nya gerek seh.....

~~zana@pb~~ said...

ni feveret kami sekeluarga ummi...tp susah nk dpt ikan cencaru kt sini. Agknya bermusim.

Rima said...

Morning KUmmi
Hahaha ikan jaket.. Ikan cincaru.. Rima suka bakar n cecah dgn Kicap with hirisan bawang n lada.. Yumsss! Makan boleh bertambah gitu :)

ameris said...

ikan jaket ni kalu grg biasa pn sodap. kalu masuk rencah2 dlm badan dia lagiiii la sodap...

AimyAzeefAzfar said...

Kak, terangkat la tgk ikan seksi akak nii...match dgn lemak labu bilis ngam ehh, leh try nii...ya rabbi mcm2 nk try ni...tgk umah kak ummi semangat nk masak...macih kak

hana said...

terlambat sudaa... tp kalau akak bg kepala dier pon ok jugak lah! sbb kiter suka makan kepala ikan.. dulik la org kata tak elok.. wakakakakaka

yastro said...

Waaa...nampak sedap je ikan jaket tuu...tetiba je perut ni terasa lapar la plak...Lelaki Kacak Minta pertolongan rakan blogger tuk support saya di sini, terutamanya dlm G+ dan drop komen...terima kasih.

Diana @ Melley Mey said...

Oooo yg nie mmg membuatkan perut nie berbunyi2... Menyelerakan sungguh ikan itu.... Mmg fav nie sebenarnya... Sedap2