Saturday, April 14, 2012

Ayam Paprik Makyung

ASSALAMUALAIKUM..... Weee dah tengah malam baru sempat nak hadap blog... Ni pun baru jek lepas wat operasi sikit dalam rumah sekangkang kera ni...hehe.. Sakit badan pulak rasa, ni sambil lepak kat blog, jeling2 gak la tgk Cerekarama...citer ntah x berapa faham dah jadinya...hehehe. Okeh la malas nak bebel panjang...xda idea...yang akak tau, badan penat nih...japgi nak meregang2 urat jer dpn tv...

Resepi ni akak buat bila ntah x ingat.... Ceduk dari dapur Mas Duniaku...terliur tengok Mas tayang lauk ni hari tu...kebetulan akak pose sunat, balik jer terus cari ayam segala bahan, sempatlah masak dan berbuka dengan hb....berselera sungguh makan panas2...ratah lauk yg lebih2 je akak ni...Tq Mas sebab berjaya goda akak...Akak mohon C n P dan share sini lak yea...tqqqq muaaahhh...! ** psstt - Mas teringat lak Mas kan tengah makyung tu...kebetulan ni resepi Makyung MyR eh...hehehe...jgn mare eh, akak gurau..


AYAM PAPRIK MAKYUNG
Resepi :
makyong@Myresepi

Sumber: Mas @ Duniaku


Bahan :

  • ½ ekor ayam - dipotong kecil2 - Mas guna daging (akak guna ayam)

  • 4 ulas bawang merah - ditumbuk

  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk

  • 1 labu bawang besar - dimayang

  • 2 batang serai - dititik

  • 2 biji buah tomato - dipotong 4

  • 5 biji cili padi - ditumbuk

  • bunga kobis, kacang buncis @ panjang, karot dan jagung muda

  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis

  • bahan2 perasa - Mas letak kiub ikan bilis

Cara memasak :

Panaskan kuali. Gorengkan ayam ( agak2 sampai masak, jangan terlalu garing ).

Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili padi yang ditumbuk, kacau sekejap.

Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis dan Mas letak 1/2 kiub ikan bilis. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. Masukkan serai, daun limau purut, ayam yang digoreng tadi dan sayur-sayuran.

Bila dah mendidih, masukkan bawang besar dan buah tomato. Biarkan seketika dan boleh tutup api.

Semasa menghidang, perahkan limau kasturi.


19 comments:

ilahjy said...

nyumm3 dtg malam bertandang waktu belum tidooo...nasib baik baru balik dinner kalu tak mau terliur nie ummi...hehehe...

Mak Wardah said...

Terima kasih untuk resepi yang sedap

sabar dubai said...

kak ummi..kite ni br nk dinner....skg kul8....bile tgk paprik makyung adoiii baby dlm perot dah meleleh....mcne nih???

Balqis Nazid said...

selain terliur dengan lauk tu pinggan tu sangat buat saya semakin terliur....
pejam mata sat bayangkan depan mata he..he..

Amie said...

Selamat berhujung minggu Kak Ummi,
ayam paprik makyung tu dah lengkap dah.... tak payah tunggu lauk lain, ratah-ratah begitu pun sedapkan Kak Ummi.

Mas said...

kak ummi...
bestkan paprik nie..
mas memang setia ngann resepi nie..
terbaikk la...

Liza said...

salam kak ummi, tgk gambar pun dah tergoda....hihiihihi

Rima said...

Salam KUmmi
Memang lah Kalau kita time berpuasa.. Nothing compare to makan lauk cam gini.. Kerng kering with hot steamed rice.. Sedap!

tun_telani said...

kak ummi... tun td cadang2 nk wat paprik jugak, dh siap gi petik daun limau purut, tiba2 enchik hasben tun ckp nk makan mende lain pulak.. hmm.. tumpang gi makan umah kak ummi la. ape?? dh jadi baja? erk.. pulang membawa perut yg kosong je la.

Yatie said...

suka lauk mcm ni..ringkas dan sedap..semuanya lengkap ayam dan sayur sekali...mudahkan, takyah banyak keje...yg penting larissss...

hana said...

akakk.. dah ok sket arini.. bengkak dah kurang cuma masih rasa sakit. tp yg penting da bleh jalan.. da jln sampai ec mall pon.. kekekeke

pestaim blaja wat paprik dr resepi makyong nih lah! mmg terbaekkkkk

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayaang..
Wah tergoda lg nie... Suka sgt makan Ayam paprik... Tp masak sndiri mmg jarang... Heehee... Nnt nak buat juga ikut resipi nie...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

menu wajib order bila keluar mkn.... jarang masak kat rumah sbb seteru cik abang coz ada daun limau purut.. heheheheeee.....

p/s: dah buat bingka cheese berlauk yg akak share resepi tu.. tq kak.. mmg marbelesss...

rahel said...

Kak Ummi,gue ada nasi putih kat sini tapi takde lauk lagi..so ingatkan nak datang bawak nasi skali dan tumpang sekaki makan ayam paprik..hikhikhik..

CA said...

Kak ummi...ingat kena main makyong skali..wupanya...buat saya ngences aaa...lauk paling senang..sedap...sayur,lauk semua ada..xyah pikir menu lain kan..kan...nak p dinner umah akak la..bole? muahhh!

Rohah said...

Dari jauh, cium bau pun tak dapat,,,kalau datang menyinggah boleh dapat kot..hhehe

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi cayanggg

kak maaflah ya semalam tak sempat nak singgah satu hari tenet dok slow nak lodding satu blog makan masa ni kak. anak dara ada cuti jadi bila on lappy 3 sekali gus mahu pengsan nak nunggu..hahaha

anak2 ct suka lauk2 macam ni, mak ngan ayah dia pun suka gak, lama juga tak masak macam ni kak. Insya'Allah bila dah buntu nak masak bolehlah cuba nnt :)

anymz said...

salam ummi,ni lauk ni dah confirm jadi baja kan?..adeh,kita terlambat lah ummi..sibuk sgt kebelakangan ni..still boleh manage tapi kdg2 tu sengaja menyibukkan diri....hehe

kita pun nak try gaklah menu nih...ummi,kita tukar menu nak?..

kita buat tat ummi buat kek kat bawah tu boleh?..arr macam?..jadi?...haha

Peri PiA said...

2 2 pia suke,mok yong pon suko
tom yam lagi la suko hihi