Sunday, April 8, 2012

Cocoa Strawberry Marble Cake

Assalamualaikum..........weee jenuh nak dapatkan angin rajin nak pilih gambor2, nak mengedit, letak watermark bagaaaiiiii....banyak koje tul la....tp mengenangkan masih melambak jer menu dan gambar2 dalam folder x langsai lagi....terpaksalah menggagahkan diri jugak walaupun penat berkenduri anak sedara di Jerantut semalam, jadi tukang layan di mana patut, haha....Ni pun mcm kena telan pil kuda ke ni kasi laju dan rajin nih...hahahaha... Sori la yea..entah menu baking bila ntah ni...akak x ingat betul dah...tp sempat lah bagi kat jiran di area rumah baru sana merasa, saja bagi kat anak2 kecik dia masa akak pi siram rumput karpet laman masa tuuu.... Jadi xyah la nak ngendeng eh, nak merasa mmg kena buat sendiri....senang sangat pun...

Resepi kek ni akak ceduk dari buku koleksi akak Lovely Butter Cakes, akak suka buku ni sebab mengenengahkan resepi yang simple2 dan sedap2...antara yg dah sempat akak buat ialah kek pisang nih, oat crunch cake... Kek yang ni mmg best, rasa lemak2 dan sedap baunya semasa membakar, aroma marjerin pun naik.... Kek ni mmg lembut, peroiii...tengoklah gambar tu, berserdak kek peroi jatuh...hehe....Okeh jom layan resepi...

COCOA STRAWBERRY MARBLE CAKE
Sumber: Koleksi Buku Lovely Butter Cakes
Dicubarasa dan terjemahan: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 180 gm mentega
  • 120 gm marjerin
  • 180 gm gula kastor
  • 3 biji telor (akak guna size B)
  • 2 biji kuning telor
  • 300 gm tepung naik sendiri
  • 1 sudu teh esen strawberi (akak letak pes strawberi)
  • 100 gm jem strawberi
  • 4 sudu besar coklat kiub yang dicairkan
  • 1 sudu besar esen coklat

Cara Membuat:-
  1. Pukul mentega, marjerin dan gula hingga kembang.
  2. Masukakn gelor dan kuning telor sebiji demi sebiji, pukul sebati.
  3. Masukkan tepung naik sendiri dan gaul sebati.
  4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian, 1 bahagian dimasukkan dengan esen strawberi dan jem strawberi, 1 bahagian lagi dimasukkan dengan esen coklat dan coklat yang dicairkan tadi, gaul rata setiap bahagian agar warna sekata. 1 bahagian lagi dibiarkan pada warna asal.
  5. Secara berselang, tuangkan adunan ke dalam loyang (*akak guna 8x8x3 inci) yang telah digris dan dialas dengan baking sheet. *Setelah dituang berselang seli, akak gunakan chopstick untuk memarblekan adunan.
  6. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 175C (*oven akak set 170C) selama 50 - 60 minit/hingga kek masak.
  7. Sejukkan di atas redai sebelum dipotong. Selamat Mencuba...

24 comments:

rahel said...

Wallaaa...ambo ngences tengok ini kek..jemput makan...

Gee® said...

woweeee....gojesnyaaa...

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Ummi..
Tq ya ucapan akak kt blog Naz tu.
Ni datang nak kidnap kek akak ni.. Nape la akak tayang kek yg mengancam ni... Tergoda ai..hehehe..

tun_telani said...

haha.. adoi.. siap nk pil kuda tuuu.. jgn kak.. nnti kan terlaju kat mende lain.. kui kui...
sedap nmpk kek tu.. tun pun wat kek guna marjerin, wangi dia lebih sket.

HomeKreation said...

Kalau tau ada kek best kat sini, awal2 tadi dah datang....hehe. bz sikit 2 harini sbb ada tetamu jauh, tu lah xda bw pun.

norlieharumaini said...

alahai... sedapnya kek tu.... nak datang boleh..

Rima said...

Alamak.. kek butter.. kek pound.. kelemahan ku huhu.. nak diet and nak try elak dari baking pound cake... ye ker?? hahaha

Rohah said...

Salam kak Ummi,
Cantik dipandang mesti sedap di rasa..

ijayuji said...

Salam kak ummi!! kek2 butter kek2 gini mmg kita suke! ada lagi tak kak? muka sedih nii nak mintak kek nii :( nak buat kena buat sikitttt sgt, loyang paling kecikkk sekali :D budak2 tak minat sgt, kalau kita mmg peminat setia kek2 butter gini :D

Sari Yusa Ibrahim said...

nampak sangat best kek itu, Kak Ummi.. macam eskrim neopolitan kan.. kan..

Azie said...

Banyaknya koleksi pinggan mangkuku Ummi. Mana nak cari ya? Saya baru nak mula membuat koleksi.

mysweeticing said...

Ermmm.... nampak macam best je... Dah meleleh air liur dah ni... weekend ni nanti Sha nak try buat la....

Kak Ummi... nak tanya... pinggan putih berkerawang tu cantik la... Kak Ummi beli kat mana ek? Suka la kat pinggan tu... cantik sangat....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Assalam kak ummi...

lamanyer saya tak buat kek butter... kek gini mkn suam2 nikmatnyerrr tak terkata... hehe..

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi,
alamak baru smlm berangan nak buat kek yg ada kaler2 mcm ni..tapi last2 buat kek coklat jek...biasalah ari minggu anak2 nak makan kek..kalau ari sklh tak sempat2 nak makan kek..he3..cantik kek akak ni...leh cuba nnti..

Watierman said...

Assalam Ummi...penat lagi ye...sian dia...apa-apa pun masakan ummi ni memang selalu menambat jiwa raga bagi setiap pengunjung kat blog Ummi ni ha....terasa macam nak jilat skrin aje nengok..tu baru gambar...kalau boleh..nak suruh tapaukan aje..melampau kan!

ummiaisyah said...

alamak...bestnya kak ummi...rasa nk mengekek mlm2 ni...tp x cukup rajin la..rajn tengok je..hehehe

CA said...

Kak Ummi...
miss your dapur la...muahhhh!
dapnya...mesti dah habis..huhuhu..nasib aa sape suh lambat singgah ekkk...

hana said...

akakkk.. lenkali jgn lupa jiran sini skali eh... kikikikiki....

Yani said...

adeih terguda msk sini.. berderet2 entry kek ngan brownies.. kak ummi minta sepotong!

Ummi said...

Rahel -
Hehe..saja suka tayang2...senang jer kek ni Rahel... :)

Gee -
Alaaahh kek paling simple tp plg sedap cicah teh O..hehe

Nadz -
Wkmsalam Nadz...you're welcome..hehe...Xyah kidnap la Nadz, dah licin dah..tenung je laa, hehe

Tun Telani -
Hahahhaa..acah2 jer...rasanya kuat lgk ni..masa jer x cukup...hehee...Kek ni mmg harum..

HomeKreation -
Hehee...masa tayang pun mmg dah licin Along cayang oooii...jamu mata je laa semua org pun..hehe

Norlie -
Hahahha..datang nnt akak hidang biskut jer laa..kek ni dah jadi arwah lama dah..haha

Ummi said...

Rima -
Hahaha...samalah dgn akak, suka sgt kek2 style biasa2 camni..kalau lawan dgn teh O, habisss laaaa...hehehe

Rohah -
Wkmsalam...rasa mcm kek2 dulu2 punya...akak suka...

Ijayuji -
Wkmsalam Ika cayang...hehe, kek ni mmg dah licin, nampaknya Ika kena buatlah...untuk akak sekali eh ^__^

Sari Yusa -
Hehehhee...amboii mcm eskrem pulak ya Sari...boleh gak letak eskrem atas kek tu...duk bayang2 ni..hehe

Mysweeticing -
Hehhee..kek simple2 gini mmg akak suka... Owh pinggan kerawang tuh...cari jer kat SSF..melambak..hehe

MaDiHa -
Wkmsalam Ratna...aah kaaan, kek butter mmg boleh layang setengah loyang sekali hadap..hehe

Yatie -
Wkmsalam Yatie cun cayang..hehe, kek gini anak2 mmg kurang layan, mak bapak jer makan..hehee... Xpa ada masa leh buat nnt Yatie..senang jer ni.. ^__^

Ummi said...

Watierman -
Wkmsalam Watie cayang...sori la lambat respon...hehee.. kita xda la rajin mana dah pun Watie..ikut dan jer, sian gak kat pengunjung..hajat nak slow down dah pun...hehe.. Nak tapaukan dah habis la Watie...kena godek semula...tp x rajin dah..Watie je la buat..hehe

Ummiaisyah -
Waaaa, kalau malas nak buat malam2 kena tdo dah laaa...nnt termimpi2 pulak tgk lama2..hahaa

CA -
Waaah lama x nampak CA, akak alhamdulillah...miss you too laaa...meh la buat kek ni..senang jer pun... :)

Hana -
Hahhaa..yo laaa..tp ko mana leh makan kek byk2...nnt masuk kelab dgn akak camne...hehe

Yani -
Hehee..entry biasa2 jer Yani...buat ikut dan dan rajin jer..hehe..tp semua dah licin la Yani ^__^

quinnie said...

wahh menarik la kak resepi ni..ada letak jem...:)

Diana @ Melley Mey said...

Wah kek gini mmg sedap... Diana suka sgt makan... Nak cuba gak nnt.. InsyaAllah..

Ermm.. Sama gak cam diana skg nie akak... Byk entri tertangguh... Tp x per.. Pelan2 kan akak... Rindu tau kat akak.... Muahsss....