Thursday, July 26, 2012

Puding Kacang Merah Lapis Cendol

ASSALAMUALAIKUM...Salam sejahtera buat semua... ^___^

Hari ni just nak tayang puding yang dah habis ditelan la yea....bukan buat bulan Ramadhan ni, tp buat masa puasa sunat dan hari2 x puasa sebelum ni jadi juadahnya...jadi dah licin la kaann...hehehe....ampuuunn, lambat masuk entry yeaa... Setakat ni juadah berbuka Ramadhan ni x sampai giliran lagi masuk entry akak...hahahaha..ntah la bila...

Juadah hari pertama aritu dah mention wat mihun goreng, puding kastad koktel, pastu wat daging dendeng dan kek batik untuk Najiha bekal blk Shah Alam kan.. Hari kedua ahad tu masak apa eh..lupaa...haha, kena belek folder dulu. Pastu isnin menu utama Kari Kepala Ikan, selasa menu utama Ikan Selar Sira Cili Padi dgn pengat pisang, semalam rabu kan, masak Ayam Kicap Lada Hitam versi CMG dgn pisang siam yg dah nak ranum tu akak goreng, sedap weehh...hehee, suka camtu..

So tunggu je la bila ntah masuk entry menu2 utama tu...hahaha...sabaauu je laa kaan...xdan sekarang ni...balik kerja masak, pastu berbuka, pastu dah siap2 pi tarawih, pastu balik dah letih n zzzzz... Ni pun sempat la kejap sebelum pi kerja tadi edit gambar dan masukkan dulu...hahahhaa...dasyhat kan masa yg dah ciput tuk akak...


Okay laaa kita tinggalkan kisah duka akak tu..hahahaha... Meh layan je resepi dari AlongRoz yang comel cantik tu...mula tengok resepi ni dah terbayang-bayang puding kacang merah ni masuk mulut, sedapnya laaa..maklum favourite akak kacang merah tu. Terus salin dan tunggu masa gak nak buat....baru dapat buat sebelum Ramadhan hari tu...hehe..

Lagi satu nak mohon maaf kat Along sebab Ummi dah memandai-mandai wat tambahan lapisan pulak...sebab ada beli cendol kat Pasar Malam kat rumah sebelum tu, ingat nak wat talam ke puding gula merah dgn cendol...tup tup teringat apa kata lapiskan dengan puding kacang merah ni...tu la alkesahnya keterjadian dan kederhakaan kat resepi Along ni...harap Along x marah eh...suka jee...hehe...kalau marah meh nak muaahh, muaaah cayang kat Along...

PUDING KACANG MERAH LAPIS CENDOL
Resepi Asal: AlongRoz
Dicuba & Ubahsuai : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (Lapisan Kacang Merah) :-
  • 1 cawan kacang merah (akak guna yg dlm tin je)
  • 1 paket serbuk agar-agar (13 gram)
  • 1 liter air (akak lebihkan 20 ml)
  • 240 gram gula pasir
  • 1 tin susu cair (akak guna susu sejat Ideal)
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 helai daun pandan - dibelah/simpul
  • sedikit pewarna merah jambu

Bahan (Lapisan Cendol) : ni kak Ummi olah-tambah ^__^

  • 3/4 cawan cendol (toskan airnya) - boleh lebihkan, akak rasa mcm x byk nmpak cendol lak...hehe
  • 6 gram serbuk agar-agar
  • 700 ml air
  • 1/2 tin susu cair/susu sejat
  • 1 sudu besar (rata) tepung jagung
  • 120 gram gula pasir
  • sehelai daun pandan - dibelah/simpul
Cara-Cara:-
  1. LAPISAN KACANG MERAH:- Rebus kacang merah hingga empuk (akak guna yg dalam tin jek..x payah rebus la eh). Ambil 1/2 cawan dan ratakan dalam loyang. (Akak letak jugak beberapa sudu cendol dan ratakan jugak bersama kacang merah tu).
  2. Kemudian kisar baki kacang merah bersama susu sejat dan tepung jagung, ketepikan.
  3. Masukkan serbuk agar-agar, air, gula dan daun pandan dalam periuk. Masak hingga gula larut. Sendukkan lebihkurang 1/2 cawan dan tuang ke atas kacang merah dan cendol yang diratakan tadi. Biarkan 2 - 3 minit agar sedikit beku.
  4. Sementara itu, masukkan kacang merah yang dikisar tadi ke dalam lebihan agar-agar dan masak hingga mendidih. Bahagikan kepada 2 atau 3 bahagian (*bergantung kepada lapisan yg nak dibuat dan besar loyang)
  5. Kemudian sedaikan juga LAPISAN CENDOL :- Kisar sekejap susu sejat bersama tepung jagung dan ketepikan.
  6. Masak air, gula pasir, serbuk agar dan daun pandan hingga mendidih/gula larut. Masukkan susu sejat dan tepung yang dikisar tadi, kacau rata sekejap.
  7. Kemudian masukkan cendol, kacau dan tutup api. Bolehlah memulakan melapis. (maaf, masa mula2 entry tadi, akak lupa nak mention bila nak letak cendol...ni baru edit bila ada yg komen...adooii, sori yea..)
  8. Tuang 1 bahagian adunan kacang merah tadi dan biarkan keras sikit (*jangan biarkan beku sangat, akak letak sekejap di dalam fridge).
  9. Kemudian tuang pula lapisan cendol lebihkurang 2 bahagian dari lapisan kacang merah tadi. Letakkan di dalam fridge sebentar.
  10. Kemudian lapiskan kembali dengan kacang merah (sukatan yg sama dgn lapisan pertama tadi). Boleh buat beberapa lapisan ikut suka dan kreativiti la yea...Biarkan hilang wap panas dan masukkan ke dalam fridge selama 3 - 4 jam.

Puding ni akak buat sebelum puasa Ramadhan hari tuu...hehehe...sedap betuiii makan tengah cuaca panas. Kebetulan pulak kacang merah mmg favorite akak pun...

jemput tengok....amppuuuuuunn.... ^__^

39 comments:

Mat Gebu said...

Apa ni....apa ni.....grrrr....

Asyifa Mustaffa said...

cntiknya kak....sedap nih !

Mas said...

prewitttt...cantiknya puding tu kakkkk............

Tina Othman said...

alamak, sedapnya, teringinlah pulak nak memudng tapi malasnya lah puasa2 ni

Sari Yusa Ibrahim said...

ni macam nak buat hantaran.. hehe

IZA AKMA said...

Assalamualaikum kak Ummi,
cantik, menarik dan tertarik..ade cendol, kcg merah...sedap ni utk buka puasa..nyaman tekak

aeinio said...

adoilah hai.... comelnya...

FARAH deeb said...

Weee cantiknyaaa! Boleh imagine masuk dalam tekak *astaga pose Farah pose!* Akaka...
My latest Entry :)
JJCM: Day 5 Ramadhan 1433

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayangggg....alahai cun abes puding cendol kcng merah akak ni..sweet je kaler pink tu...mmng sedap ni gabungan kcng merah dngn cendol..mesti cuba ni, ntah bilalah agaknya ya...he3..

hana said...

owhh yg nih ehhh..... comey cun lawo cantik macam tuannyer! muekekekekeke bila nak anto mangkuk tingkat ke inderapura ni kak? kekekekeke

tun_telani said...

omeyyy!!!! suke tgk.. tp tun ni kan, kalau bab melapis2 ni mmg M beso sket. xsempat pun ye gak.. apa kata len kali akak buat, anto ke tun sket..hihi

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

WOW akakkkk.... gorjesnya puding akak tuh! Bertambah gorjes bila dia berposing dlm pinggan lobang2 tu akak wehh.. geramnyaa!! tak kelip mata dok tgk kecantikan puding akak ni tauu...

kat mana ehh akak nak beli acuan puding comel2 camtu? sy ni bukan kaki shopping tu yg payah nak jupe... hehehe...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

So sweet puding ni... sungguh-sungguh tergoda ai.. :D

Nak Buat ????? boleh ke saya ni...

ilahjy said...

wpun dah lama tapi macam depan mata kussss adoii terancammmm u...

ibundo said...

sedapnyaaa umi....

hazila said...

Salam kak ummi,
memang menarik puding tu, org yg malas cam saya ni tengok sambil telan air liur je la....

Shiela said...

sweet jer puding tu.. sungguh menggiurkan juga.. :)

AZLITA AZIZ said...

salam kak Ummi..

sesekali keluar macam nak pitam mata ni tau melihatkan puding yang cantik dan cun melecun tu..

warnapun nampak lembut aje..
nak kena cuba jugak lah ni kan.. kalau tak tak boleh tidur mesti termimpi-mimpi.. ^_^

fazian.batrisyia said...

cantik, kemas, terliur, terbeliak mata....Kak Ummi pinjam tangan...

ROSE said...

Kalau nak masuk dalam acuan besar mcmtu, x susah ker nak kuarkan....saya penah buat tp nak kuarkan tu payah sikit...ada petua tak?

Ayu said...

Assalam kak ummi,
cantiknyaaaaaa..i m speechless ler..
terkebil2 kita tengok tau akak ni..uish..

Faeiyz said...

As salam kak ummi...salam perkenalan..
Dapnyer....tgk puding akak ni ...cantik plak tu!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

cantiknya kak...tergugat iman saya tgk gmbr ni

Anonymous said...

lapisan cendol tu macamana kak ummi?dikisar jugak ke?akak lupa kot nak letak cendol macamana nak diproses....:)tak ada plak tulis kat situ....

Ummi said...

MAT GEBU -
Ntaaahh, apa ni eks...haha

ASYIFFA -
Thanks yea...biasa2 je la dik.. ^__^

MAS -
Tqqq Mas, kebetulan terajin la tu kot Mas oii...hehe

TINA -
Tu la kan, akak ni lg la malas...ada masa jek terajin nak mengolah segala...haha

SARI YUSA -
Hahahha..ada sedara nak kahwin x, meh sini akak buatkan...wakakaka

IZA AKMA -
Wkmsalam Iza, hehee, mmg bahan2 ni sume akak suka...kalau biasa2 pun akak akan order cendol letak kacang merah taaauuu..hehe

AEINIO -
Adeeh susahnya nak ingat ejaan nama..hehee...cantik ker..xdalah, biasa2 jek tu..Eh thanks la yea sudi singgah sini..

FARAH DEEB -
Tqqq Farah, imagine jgn x imagine...hehehee, thanks ya sudi singgah dapur akak..

Ummi said...

YATIE -
Wkmsalam Yatie cayang...hehee tq puji lebih2 lak...gabungan 2 bahan ni mmg kegemaran akak taauu...Xpa nnt bila2 Yatie leh cuba, ada byk masa lg kan...

HANA -
Hahahhaa..keji ko eh...ikhlas ke x puji tu...xpun maleh hantor mangkuk tingkat berisi, antor kosong jek..ko isikan tuk akak...wahahahaha

TUN TELANI -
Comeeyy mcm Tun kan...hehee...akak pun byk M jgk ni..sesekali jek R tu muncuiiii...hahaha, xpa lenkali akak wat lebih akak hulur ikut tingkap FB eh..hehe

MADIHA -
Alahaaii tqqq la Ratna...xda la gojes mana pun, tp rasanya mmg akak suka, gandingan kacang merah n cendol..hehehe.. Owh pinggan n acuan tu...akak dah mesej Ratna kat FB kann...baca dh ke blm? ^__^

CAHAYA HIDUPKU -
Sweet ala kadar je pun ni...hehe, Eh pasti bolehnyaa...senang jek tu..

ILAHJY -
Hahahha...dah basi dah Ilah oiii...xpa la bayangkan baru letak dpn mata kan..hehe

IBUNDO -
Hehe...boleh tahan la sedapnya...rasanya pakai jelly lg best kot...gegar2liut gitu..hehe

HAZILA -
Wkmsalam...tqqq, biasa2 jek pun, cara org malas tu...hehe kalau rajin, byk la lapisannya kan... Alahaaii Zila pun rajin laaa, pi buat cepat eh..

Ummi said...

SHEILA -
Tqqq...sweet ek? ^_____^

AZLITA -
Wkmsalam Ita cayang...Alah mana la nak lawan akak pitam selalu kat dapur Ita tu ha...hehee.. Ita, kalau buat mesti lg cuuuunn...pasti!! hehe..

FAZIAN -
Tqqq...kemas ke, adeehh sume nak cepat2 je tu...pinjam tangan?? X cukup tangan ni ha, nak2 bulan pose ni..hehe

ROSE -
Owh akak guna acuan silicon dua2 yg besar n kecik tu..senang je la nak keluarkan...kalau xpun kena basahkan air dulu pada loyang/tupperware sblm tuang adunan, insyaAllah boleh...

AYU -
Wkmsalam Ayu cayang...haha, jgn besar sgt bukak mata tu...kang terkeluar lak Ayu... Alah biasa2 je tu..hehe

FAIEYZ -
Wkmsalam..thanks sudi singgah, salam kenal jgk...Nnt buat yea..boleh lg cantik dr tu kan..

Lydia Miza -
Alahaaii cantik kerr...akak rasa biasa jek laa..betuiii...! Sabor eh..nnt berbuka kang cari puding...hehe

ANONY -
Ooopss thanks la tegur akak, akak x perasan tertinggal ayat, adeeii..akak dh edit tu eh...sori byk2...

Mamasya said...

Salam k.Ummi.cantikkkkkkkkkkk puding kacang merah cendol itu....kreatif letak lapisan agar2 kat atas itu....menambah seri puding...rasa nak bawa lari je sepiring tu....buat berbuka nanti....hi..hi..
Slmt berpuasa buat k.ummi sekeluarga.

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

WOW cantiknya dessert tu kak! Nyaman rasa tekak ni...hehehe :)

Nur-nba said...

Hasilnya sangat cantik.. Kami semua terpikat kak.. :)

Faeez said...

Asslmkm Ummi,
Cantiknya pudingniiiiii... mengancam!! :))

Aymy With L♥ve said...

Adoi kak ummi... sungguhla terseksa daku... mana pulak nak cari cendol kat sini ha? tak pasal2 kena menyendol homemade ni nanti... :)

rahel said...

Salam Kak Ummi cayang..
wah..wah..wah...menggoda banget itu puding...dan yg pastinya nyaman bah..

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi Cayang!
Nak pengsan Lin tgk puding yg cantik berseri2 ni...aduhai! mengoda!!!

Cik Fyda Rauf said...

Ya Allah, kecur liur Cik Fyda tgk kuih ni, juling mataku...

~~zana@pb~~ said...

Ummi, kakzana copy paste masakan nasi serai tu ye..
Manis je nampak puding ummi tu, kita tak pandai bab2 memuding ni, manjang je fail.

inahar ali said...

OMMGGGGGG Ummiiiiiii..betapa kijamnye dikau..huwaaaa!! batal pose kita..adehh!!

athieyrah fauzi said...

waaa... sedap nye.... nak try la nanti.. boleh wat tuk berbuka puasa, thanks...
BW http://sencilloamor.blogspot.com/

❤Kamsiah❤ said...

terseksanya tekak ni...