Tuesday, July 10, 2012

Nasi Beriani Ajwa

ASSALAMUALAIKUM..... ^___________^ Masih ingat akak...masih kenal akak?

Hahahaha...mana lah tau kot ada yang dah terlupa sebab lama x muncul-muncul kan....kira macam kekasih gelap pulak...wahahaha...kekasih ke...perasan pulak...! Apapun semoga kalian sihat-sihat sahaja laaa...teruskan kerajinan mengupdate dan mencuba resepi-resepi baru yea...Akak x jemu menjeling2 dapur kalian walaupun kadang2 x sempat nak komen... adeeeii. Ni pun dah lama berhabuk bersawang, nasib baik tuan dapur ingat lagi password nak log in...hehehee

Okeh, ni nak share menu yang dah jadi baja. Asalnya akak buat sebab nak digandingkan dengan resepi Ayam Panggang Ajwa Madu Bijan tu laa...xkan xda nasinya kaann..kan... Tapi oleh kerana editor Saji tu nak satu resepi jek...nasi ni akak x share la walaupun ada sikit gambarnya enterprem dalam majalah tu kan...hehehee... Ni baru sempat nak share sini dengan you all....jika sudi boleh la mencuba yeaaa...

Resepi baru jugak yang terlintas bila nak digandingkan dengan ayam tu, cara memasak pun lebih kurang je la dengan nasi beriani biasa-biasa tu...pandai-pandai la adjust ikut tekak yea..ni sesedap rasa aka je laa, xnak la masuk bakul angkat sendiri, x best...nak suruh org angkat baru boleh rest dlm bakul kan..kan..hehe. Selamat mencuba....harap kalian suka la yea...

NASI BERIANI AJWA
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (untuk 8 - 10 orang)
  • 3 cawan beras basmathi (direndam 15 minit dan toskan)
  • 3 cawan air
  • 1/3 cawan susu sejat
  • 4 sudu besar rempah beriani (akak guna Rempah Serbaguna Mak Sal - Lihat entry Sini)
  • 1 pokok daun ketumbar - dikerat-kerat
  • garam secukup rasa
  • 4 sudu besar minyak sapi
Bahan Dikisar Bersama:-
  • 15 ulas kurma Ajwa (buang bijinya)
  • 1/3 cawan air
  • 2 biji tomato
Bahan Untuk Tumis:-
  • Rempah 4 sekawan (2 inci kayu manis, 2 kuntum lawang, 3 cengkih, 3 biji pelaga)
  • 5 ulas bawang merah (dimayang nipis)
  • 3 ulas bawang putih (dimayang nipis)
  • 2 inci halia (dipotong halus batang mancis)

Bahan Hiasan:-

  • Hirisan kurma
  • 1/2 cawan kismis
  • Bawang goreng (akak x letak pun)
Cara Memasak:-

  1. Dalam periuk panaskan minyak sapi dan tumis bahan rempah 4 sekawan dan bahan tumisan yang dimayang hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan rempah beriani dan kacau dengan api perlahan, hingga rempah masak dan naik minyak. (masukkan sedikit air jika perlu)
  3. Masukkan susu sejat, kisaran kurma dan tomato serta garam secukup rasa.
  4. Bila mendidih sikit, terus masukkan beras basmathi dan daun ketumbar. Kacau rata sebentar. Alihkan periuk ke dalam rice cooker dan masak nasi seperti biasa.
  5. Bila nasi hampir kering, masukkan kismis dan hirisan kurma. Bila nasi masak, balikkan nasi perlahan-lahan agar beras tidak pecah2, tutup kembali. Biarkan nasi masak elok.
  6. Hidangkan dengan taburan bawang goreng, daun bawang, sedikit kurma hiris dan kismis lagi.

Enak dimakan dengan Ayam Panggang Ajwa Madu Bijan, sila tengok resepi di Sini yea...

SELAMAT MENCUBA...DAN TERIMA KASIH KERANA SUDI.. ^___^

33 comments:

ady said...

as-salam kak Ummi
set nasi yg sungguh menyelerakan..masuk list dulu ni kak..tq 4 sharing..

Ummi said...

Wkmsalam Ady...hehee...silakan cuba ya Ady...sila adjust ikut selera...akak pun main campak2 jek bahan tu...janji nasi tu sama licin dgn ayam panggang tu haa...hehehe. Eloklah bulan puasa ni kita perbanyakkan makan asas bahan yang Nabi suka kan.. ^__^

Emma said...

wah sedap sangat, resepi ni kan yang masuk majalah tu...kena cuba ni, nak masuk ramashan ni ajwa dah banyak di pasaran..heee

Ummi said...

Emma, yang masuk majalah tu ayamnya...nasinya punya resepi xda..editor nak 1 jenis je...tp gambar nasi ada lah enterprem...haha, selamat mencuba yea..

Tina Othman said...

salam kak ummi

sedapnya, masuk list untuk menu berbuka nanti ni =)

zila norazila said...

salam kak umi..dah salin resepi..mmg nk buat..beras basmati dh ada kt umah tu 5 kg. he heh tunggu masa yg sesuai nk projek nasi nie..thnks akk:P

FnF Simple Life said...

Asslm kak Ummi...wah dah terasa mcm bulan puasa dah ni... penuh berkhasiat nasi beriyani kak Ummi dengan kurma tu lagi.

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi,
menyelerakan sungguh nasi beriyani ajwa ni, satu family mmng suka sngt makan kurma, jadi bolehlah cuba resepi ni...tungguuuuuu...he3...

ibundo said...

asslm ummi,
kurma ajwa beli kat madinah tu hari ada lagi. Nanti bulan puasa bolehlah cuba. Sedap nampaknya kawan dengan ayam tu..

rahel said...

Salam Kak Ummi cayang...
kalau dekat2 boleh jugak Rahel hulur pinggan kan..hehe..wah2..sungguh menyelerakan nasi beriani tu..

Bicara Kak Noor said...

salam Ummie,sedapnye nampak nasi briani tu memang fav anak2 akak jugak kalau nasi bertumis macam ni nak copy resepi mana tau nak buat time puasa2 nanti..

Amie said...

Selamat malam Kak Ummi,
cantiknya gandingan nasi beriani dengan lauknya tu... teruka kami tengok!

inahar ali said...

ummmmmmiiiii...menci tauu!! dah jadi baja br nk tunjuk kt kita nasi ajwa tuh..kempunan tau..uhuks!

Qasey Honey said...

asslm Kak Ummi...sedapnye tgk nsi ajwa tu...lapo la pulak jadinye...myelerakan...

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'kum Kak Umi sha datang membalas kunjungan... waduhh kenapa nasi secantik dan seenak itu tidak di keluarkan oleh majalah?? kalau sha jadi editor gerenti sha mintak 10 resipi dari dapur kak Ummi sebab sedappppppppppppppppppppppppppppp.. raya boleh buat ni... heee

Norhafizah (Lina) said...

terkejut tengok nama anak saya kat masakan akak. nampak sungguh menyelerakan. plating mmg first class.

ROZILA said...

Salam ummi,

Ada idea utk resepi berbuka puasa nanti.

T/K

jualan megatefal said...

maaf kalau menggangu di ruangan komen ini,

im selling tefal products and others cookware from UK..feel free to browse the blog at www.jualanmegatefal@gmail.com
super cheap tau!
email at jualanmegatefal@gmail.com

kakchik@ella said...

Kak Ummi, Kakchik telan air liur ni. Udah la tgh puasa. Hehehe.

Sari Yusa Ibrahim said...

cantiknya kejadian nasi tu, berkeroncong2 perut tengok.. hehe

MamaFaMi said...

Salam Ummi...
Ish hujan-hujan macam ni, kalaulah ada orang ting tong hantar nasi cam ni, alangkah bahagianya! Hehehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam..tq resepi ni kak ummi.br leh pelbagaikan kurma ajwa dlm simpanan tu.tqqq...

Norlela Sulaiman said...

salam kenal...tq fr sharing...nmpk sedapppp...nti nk cuba lh. tq umi:))

HomeKreation said...

Datang intai kat dapur pula, kot2 ler ada tertinggal sepinggan dua...hehe. Ooooo... blend rupa nya, ingatkan potong2... sedap nyaaaa... masuk list...tq Ummi cayang!

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Huwaaaaaa, nak pitam kat sini la kak!!! Sedapnya set nasi ngan ayam yang mengancam tu...sobs sobs kerana tak dpt nak rasa..:(

Suhana Shuib said...

uikss sodapnya.. nak try gak lah.. tuan tanah Su copy respi k..tq..

dZana said...

aslmkum k ummi.. mcm2 nasi sedap ada kt dapur k ummi.. suka tgok nasi yg sebutir2 tu..

dZana said...

aslmkum k ummi.. mcm2 nasi sedap ada kt dapur k ummi.. suka tgok nasi yg sebutir2 tu..

hana said...

waduh waduhhh... mmg bizi btol la akak ku ini... tp masih sempat masak yg sodap2222....... besok lusa tulat leh la try pulakk.. masuk fail dulu! hehehehehe

mama ju, said...

Salam sejahtera Cik ummi

Terimakasih bertandang ke blog mama. Saya memang mengikuti blog masak ummi tu.Eh hari tu ada kluar kat magazine kan?

HaSue said...

Sedapnya nampak nasik tu berposing ha..nak merasa la sepinggan..hehe.. Ni kalo buat utk majlis kawin mau licin dulu nih..

anymz said...

yuhuuuu..puan tanah kedaung..baru sompek ninjau di sini hah..bizi entah apa2 lah kita ni kan?..raya dah nak dekat ni,baju raya dah beli belom?..hehe..soklan mcm tak kena gaya je kan?...hehe

ainz eshop said...

salam kak, nak mintak izin simpan resepi resepi dalam blog kak bleh tak, mcm sedap aje resepi kat sini, nak try2 jugak insyaallah, boleh ye kak? :) tq