Friday, July 20, 2012

Jemput Roti Udang

ASSALAMUALAIKUM..... ^___^

Lamanya rasa x post entry makanan kat dapur ni....tapi kalau ikutkan kesibukan sehari-hari rasa macam sekejap jerk....kaannnn... Rupanya dah berada di penghujung Syaaban...dan esok insyaAllah kita semua akan mula berpuasa.... Sempat lagi rasanya akak nak post entry makan satu ni sebelum post kad ramadhan kat you all.... Jamu mata je la yea....xleh nak bebel panjang2 laaa...mcm kering idea pulak...lagipun japgi nak pi kerja semula....so kalau terajin tu boleh la wat jemput petang kang kan....hehehehe...xpun wat subuh esok tuk sahur pun okeh apa! Roti ni kan mengenyangkan....hehe

Hahaha...setakat jemput roti ni sebenarnya malas sgt nak letak resepinya, dah acap kali buat dan semua orang tau buat kan...tp akak letak jugak la kot ada anak2 dara yang diperantauan tu kot tercari2 dan nak mencuba...hehee...Sempoiiii punyerrr...x perlu tepung okeehhh...!

JEMPUT ROTI UDANG
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-

16 keping roti putih (akak guna Gardenia)
15 ekor udang sederhana - potong kecil2
1 biji telor - dipukul sedikit
1 1/2 cawan air atau secukupnya
1 labu bawang besar - potong dadu kecil
1 biji cili merah - diracik halus
1 pokok daun bawang - hiris halus
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara-Cara:-
  1. Roti putih disiat-siat kecil dan letakkan di dalam mangkuk besar/sesuai.
  2. Tuangkan air (jangan tuang semua dulu, tinggalkan sedikit) ke atas roti dan tekan-tekan sedikit biar roti basah-basah sedikit.
  3. Masukkan pula telor dan garam secukup rasa. Kemudian masukkan udang, bawang, cili dan daun bawang tadi. Gaul-gaul rata biar roti semua lembut basah dan sebati. (jangan terlalu lembik, agak-agak boleh diketulkan bulat-bulat)
  4. Ketul-ketulkan adunan dalam pinggan dulu kalau nak senang. Panaskan minyak dan bolehlah mula menggoreng, balik-balikkan selalu agar masak rata. Bila dah kuning keemasan boleh lah diangkat.
  5. Hidangkan bersama sos kegemaran.


15 comments:

Gee® said...

Uiiiii....sedap ni kalau buat berbuka pose..

kakchik@ella said...

Kak Ummi, cokodok cenggini mmg forever feveret saya.

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Ting tong! Love is here with some nutty choc fudge...:)

Nak tukar ngan jemput2 roti akak...hehe!

Selamat Berpuasa buat akak sekeluarga ye...

Mat Gebu said...

Cobaaaannnnnnn.........

sury_masury said...

Salam kak ummi...resepi yg menarik dan semestinya sodap..kan...roti ada blh lh buat nnti...
Selamat berpuasa buat kak ummi dan keluarga...:-)

Balqis Nazid said...

wahhh... sedapnya buat buka pose sok petang pun nyaman ni bah...

cikmanggis said...

salam Ramadhan buat Ummi seisi keluarga..

Sari Yusa Ibrahim said...

meriahnya jemput2 atas pinggan cantik...

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Aiks lupa nak bagitau...I got see you in Kitchen Online, online mag bulan Julai :)

Haishhh love actually terlupa nak hantar resipi bersama gambar kepada pihak berkenaan. Baru je tersedar lepas tgk emel. Huhu...so check their site and saw you are there! Congrats dearie :)

Indonesia Eats said...

Nampak sedap buat buka puasa nanti kak. Selamat puasa!

Sofea said...

Selamat menyambut Ramadhan dan semoga segala amalan kita diberkati Allah..

azian said...

Salam Ramadhan...selamat berpuasa....
Sedap cekodok tu Kak Ummi..

tun_telani said...

kak ummi.. mmg all time feveret nih kak. mkn tiap2 hari pun xpe. hihi

syirah said...

salam ramadhan,
sesuai benar resepi ni...jenuh jg terfikir nak buat apa dgn roti yg dekat nak xpired...asyik puding roti ja...resepi sesuai utk berbuka...insyaAllah balik ptg nnt boleh cuba...tq ye kak umi utk resepi ni

hana said...

salam ramadhan buat akak n famili di sana dari kami skluarga di sini... pose nih ader bukak table tak? muekekekekeke....

gud idea!! jap lg nak wat jejemput la lupa pulak blom sarapan.. erk....... hihihihi