Friday, August 3, 2012

Kari Kepala Ikan Rempah O

ASSALAMUALAIKUM

Alahaaiii banyak hari x update, x sempat betul...mohon maaf la kepada yang selalu menjenguk tu yeaa...faham-faham je laa akak ni. Balik kerja masak dalam kelam kabut, pastu lepas berbuka dah bersiap-siap nak bertarawih pulak....balik mmg fenat gilosss...badan berpeluh2 seronok, tapi lepas jek mandi, salin baju terus zzzzz...Dah la dari jam 4 pagi waktu sahur sampai berbuka x dapat langsung barang selelap nak merehatkan mata, kat pejabat pun rasa ngantuk, bimbang gak ada nnt bos ketuk paler sebab tersengguk-sengguk....hehehe. Tu pasal laa.. Ni amik masa sekejap nak update....

Ni pun entry entah bila, hujung minggu lepas kot....hahahaha..nasiblah kan. Tapi xkesah la kan, just masukkan entry untuk memberi idea je kot ada yang nak masak ni kan.... Layaann eh.. Dah lama x makan kari kepala ikan. Baru ni ada adik ipar balik ke Sg. Petani bawak balik rempah kari cap O ni, katanya orang sebelah sana banyak guna rempah ni.. Eemmm boleh tahan rasanya... Apapun kalau dah peminat kari, x kesah sangat rempah kari apa...tibaiii jek...hehehhe. Layaaannn...

KARI KEPALA IKAN REMPAH CAP O
Resepi & Sumber: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-

  • 600 gm kepala ikan tenggiri/jemuduk (apa2 ikan besar pun boleh)
  • 4 sudu besar serbuk kari ikan * Kali ni akak guna serbuk kari Cap O
  • 1 cawan santan pekat * (* dibancuh bersama)
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 5 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 2 inci halia (dihiris halus/ditumbuk)
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 sudu teh halba/herba campur
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • 1 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
  • 2 1/2 - 3 cawan santan cair
  • 2 biji cili hijau - dibelah
  • 2 biji tomato - dibelah 4
  • 8 batang bendi
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis

Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam caserol/periuk, tumiskan halba campur, daun kari dan bahan tumbuk. Kacau hingga naik bau.
  2. Masukkan bancuhan serbuk kari dan serbuk ketumbar. Perlahankan api dan masak hingga pecah minyak. Kacau2 selalu.
  3. Masukkan air asam jawa, kacau dan kepala ikan tadi. Kacau balik perlahan agar ikan mesra dengan kari tadi sebentar.
  4. Masukkan santan cair dan garam secukup rasa dan masak atas api sederhana. Biarkan kuah mendidih.
  5. Perlahankan lagi api dan masukkan bendi dan sayuran lain. Biar kuah naik kemerah-merahan/naik minyak (biasa akak akan tutup periuk/caserol sebentar untuk proses ni selama 3 - 5 minit). Tutup api dan boleh buka tudung periuk agar sayur tidak layu sangat. Selamat Mencuba!!

15 comments:

Sheila Shafeareen said...

Assalamuualaikum Kak Ummi..selamat bepuasa...pehhh kita pun lama x buat kari kepala ikan ...tang kepala korek dlm tu yg sdp...heeee serbok kari Cap O..rasanya kat sini x sampai lg...kalau ada sure nak menerai juga....

ibh_sue said...

Asslmkum Kak Ummi.
Ha ah kak..Rempah kari cap O ni mmg pames kat utara. Sue pun tau sbb hb pun ada cita siki2 pasal pemilik sebenar rempah kari ni.Hehehe..

Kelam kabut pun sempat juga akak masak kari ya..Sue semalam lewat sgt balik, makanya x sempat masak. Hb tapau ja utk dia mkn.

It's me... said...

Assalam Kak Ummi..

Saya pun suka pakai rempah cap O. Boifren kat rumah tu suruh pakai sbb dia kata mak dia dulu masak kari pakai rempah nih. Dia tau sebab dia yang selalu kena pegi kedai beli rempah. hehehehe

Demi menjaga hati, saya try gak ler rempah nih w/pun sbnrnya hariku lebih terpaut ngan baba's. bila dah try.. not bad...

tun_telani said...

mmg puas hati dpt kepala ikan besar2 ni buat kari.. kalau kt kg berebut2 la semua nk kepala ikan.. kt sini tun gembira je sbb blh pulun sorang2, hasben tun xmakan kepala ikan. hihi

Gee® said...

ada lebih lagi tak kari tu k.ummi... kot2 ada boleh buat cicah roti canai pulak hari ni... gee baru berangan nk buat paratha gulung telor...

Ayu said...

Assalam kak ummi, bulan puasa ni kita belum lagi berkari..masak lauk pakai rempah kari adalah, tapi lauk kari macam ni belum lagi..sedap ni kalau ada lebih boleh buat cicah2 roti ke roti canai ke kan..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

I like I like! Tapi takut tgk kepala ikan dalam kari...hahah phobia dari kecik! :)

Nak hirup kuah please! ;)

Bicara Kak Noor said...

salam Ummi
mmg betul lah kari rempah O ni mmg femes kat belah utara sana,akak pun kalau balik kmpong mmg selalu makan kari O ni dan yg best mesti bawa balik keBrunei sbb O ni mmg tkde kat sini sedapp kan pada yg suka lah hee

Kak Noor said...

Salam Ummi. Just nak menyelit juga tentang kari rempah Cap O ni. Sejak Kak Noor mengenali rempah cap o ni, dah tak pakai rempah jenama lain. Selain rempah ikan, ada rempah daging dan ayam, kurma, masak lemak, dan masak merah. Cuba masak kari ayam menggunakan rempah masak merah. Memang sedap....

bersama kak Es said...

takutnyaaa tengok gigi si ikan ni huhuhu

rempah cap O memang BEST !

ummiakid-lily said...

perghhh...kari kepala ikang...peberet hb saya ni kak...kalau dpt kat hb...licin di kesepnye...

Mat Gebu said...

Kak....gigi ikan tu cekcinyaa...teras ai!!..hahaha...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak mmi cayang lg d rindui....rinduuuunya nak berblogging spt biasa.... Alhamdulillah hari nie semakin sihat n bersemangat.. Terima kasih d atas doa akak selama nie... Diana pun doakan moga akak sekeluarga sentiasa sihat sejahtera hendaknya... Amin..

Wah tgk ikan tu... Sgt menarik sekali... Nnt bole try resipi akak nie. InsyaAllah....

FnF Simple Life said...

Fuh mengancam sungguh kari kepala ikan kak ummi...;)

buatbest said...

IKAN TU YG TAK TAHAN TU..HUHU..

Terliur dibuatnye..