DAGING DENDENG CHEF HANIELIZA
Bahan A:-
- 1 kg daging lembu tanpa lemak
- 2 inci halia - diketuk
- 3 batang serai (diketuk)
- 2 cawan air
- garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar) :-
- 10 tangkai cili kering
- 15 tangkai cili merah
- 10 ulas bawang merah
- 3 ulas bawangputih
- 1 sudu besar rempah kurma (*akak letak 2 sb)
- 1 sudu besar gula merah (*akak letak 1 keping gula melaka)
- 3 sb air asam jawa (*ni akak tambah)
- 1 cm halia (*ni akak tambah)
- Daging dibersihkan, kemudian digaulkan dengan sedikit garam dan direbus bersama serai dan halia hingga empuk/lembut
- Angkat daging dan toskan. Hiris daging nipis2 dan lebar.
- Kemudian digoreng hingga garing dan angkat.
- Tumbuk daging di dalam lesung jadi nipis supaya lebih lembut.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar hingga wangi dan naik minyak.
- Biarkan sedikit pekat dan masukkan daging dan gaul hingga rata dan adunan agak kering.
- Sesuaikan rasa dan angkat. Hidangkan...
1 comment:
adohai...sedapnyee...
nk buat takott x jadi...
kak..cntikler 'cop mohor ' tu..buat kat ne yer...
jemput join giveaway sy..kaftan chantek utk dimenangi...
Post a Comment