Sekadar menghabiskan udang yang tak banyak mana dah tu....akak memang xleh soruu yang pedas2 lagi laa...ni untuk Aiman n hb...lauk semalam jugak...Resepi cilok dari Trymasak tapi dah akak adjust sebab xnak pedas sangat. So akak C n P je le yaaa...
UDANG BERCILI
Bahan:-
- 200 gm udang
- 4 sudu besar cili boh (*akak letak 2 sb cili kering kisar)
- 2 sudu besar sos cili thai Lingham's (*ni akak tambah)
- 3 ulas bawang merah - ditumbuk
- 1 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1/2 biji bawang besar dipotong bulat
- Air asam jawa secukup rasa
- Serbuk kunyit secukupnya
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara:
- Perap udang dengan kunyit dan garam dan goreng udang hingga masak. Angkat dan asingkan.
- Menggunakan minyak sama, tumis bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk hingga wangi.
- Masukkan cili boh dan sos cili. Goreng hingga pecah minyak.
- Masukkan bawang besar dan air asam jawa. Kacau sebati dan biar cili kering sedikit.
- Masukkan udang. Kacau sebati sebelum dihidang.
No comments:
Post a Comment