Wednesday, March 10, 2010

Cream Cheese Chiffon Cake

Lama rasanya tak buat any chiffon cakes...baru ni ronda2 kat dapur Cikwan nampak kek chifon nih, lama dah x chatting dengan Cikwan ni, apa khabar agaknya....Akak intai2 dalam fridge, cheese pun ada, bahan cukup....so akak godek ler....fully satisfied to the cake texture...rasa pun enak sekali!!! Meh la makan...sedap buat sarapan pagi dan minum petang pun...thanks Cikwan, akak C n P je yaa....

CREAM CHEESE CHIFFON CAKE
Bahan A:-
  • 90ml susu segar
  • 60gm cream cheese
  • 40gm butter
  • 120gm tepong kek (diayak)
  • 5 biji telor kuning
  • 100gm gula kaster
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh ovellete (optional)

Bahan B:-

  • 5 biji putih telor
  • 1/2 suduteh cream of tartar

Cara-Cara:-

  1. Cairkan butter, campor susu dan cream cheese dan suamkan secara double boiler.
  2. Angkat masukkan gula sedikit2 dan pukul dengan mixer hingga gebu.
  3. Masukkan kuning telor satu demi satu dan pukul lagi.
  4. Masukkan ovellete dan garam kemudian masukkan tepong, pukul sebati dan ketepikan.
  5. Didalam mangkuk lain pukul bahan B hingga kembang dan gebu (soft peak form/ terbalikkan mangkuk telor x jatuh).
  6. Masukkan ke dalam adunan tepong dan kaup balik kan hingga adunan sebati.
  7. Tuangkan ke dalam loyang chiffon.
  8. Bakar pada suhu 150'c selama 45-50 minit mengikut oven masing2. Setelah masak angkat dan sejukkan diredai. Keluarkan kek apabila telah sejuk.

Note: chiffon kek perlu dibakar didalam oven yang 'warm' untuk mendapatkan hasil yang baik. Panaskan oven sebelum baking.


fresh from oven...xleh potong lg, tunggu sejuk dulu..tengok jek..hehe

3 comments:

AIDA'Z SHOPPE.- Telekung Sulam Vietnam said...

Saya nak buat la, nampak sedap....kak, logo baru akak tu nak buat pakai apa ya....klas. gitu

AIDA'Z SHOPPE.- Telekung Sulam Vietnam said...

size acuan berapa ya kak

Watierman, rmanbkr said...

Ummi....salam rindu...rajin mu...ku hanya mampu tabik......!!!Nak kek sikit....!