Tuesday, March 16, 2010

Famous Amos Cookies

Salam semua, apa khabar? Minta maaf lah akak lama x bersiaran, akak cuti sampai Isnin. Dari hari Sabtu lg bz pergi kenduri sampai ke Kerteh sana ( Majlis Perkahwinan Putera KakLiza ), sonok dapat jumpa geng blogger, Nor (SecubitGaram) , Ann dan CTNaemah...pastu blk Ktn dah petang, family adik akak dari Gombak sampai untuk bercuti di Kuantan, so bz la ronda2 kotaraya dari pagi sampai ke malam, x lekat kat rumah, hehe...Ahad pun akak pergi kenduri kahwin anak jiran lama...dapur pun cuti gak...kalau masak, masak air je la kot..hehee..bawak family adik pergi makan2 antaranya mee calong kat Beserah, beli ikan2 kering yang fresh buatan orang kampung, pekena nasi kerabu, naik Kuantan River Cruise sebelah malam sambil melihat lampu2 kat Kuantan nih...Keesokannya kitaorang ke Dinosaur Trek kat Yayasan Pahang tu...suka tul la anak2 sedara...hehe...pastu lepak2 kat rumah adik sorang lg di Indera Mahkota...bestnyaaa..maleh tul rasa nk mengadap blog ni...otak rasa free je, dpt makan angin...kalau la dapat camni selalu, sonok eh...Xpa lah, gambar2 akak jenjalan tu nnt2 lah akak letak entry kalu sempat ya...


Okayy meh layan cookies ni dulu yaa...akak buat hari Jumaat malam tu, balik kerja je lepas masak sempoi2, akak godek la cookies ni...Tak tahan tengok kat dapur Watie hari tu...nampak cukup rangup...akak letak roasted hazelnut n almond...memang rangup, berbaloi wpun bz sikit nak ken mencincang nuts ni semua...Watie, thanks yaaa...mintak izin C n P kat sini pulak ya..
FAMOUS AMOS COOKIES
(I made 1/2 batch of the recipe given!)
Ingredients:
  • 2 cups butter
  • 4 cups flour
  • 2 tsp baking soda
  • 2 cups granulated sugar (Ummi kurangkan kpd 3/4 cawan utk half adunan)
  • 2 cups brown sugar ( Ummi kurangkan kpd 3/4 cawan utk half adunan)
  • 5 cups blended oatmeal - (Ummi blend separuh halus n separuh kasar)
  • 24oz choc chips (Ummi guna 350 gm Van Houten button chips utk half adunan)
  • 1 tsp salt
  • 18oz Cadbury bar grated (Ummi tak letakpun)
  • 4 eggs
  • 2 tsp baking powder
    3 cups chop nuts (Utk half batch Ummi letak 200 gm hazelnuts n 100 gm almond - roasted)
    2 tsp vanila essence
Method:
  1. Cream the butter & sugar.
  2. Add eggs & vanila, mix together.
  3. Add in flour, oatmeal powder, salt, baking powder, soda....nuts n chips.
  4. Roll into balls and place 2 inches apart and bake for 10 minutes at 180 degrees (Akak guna spoon jer)

Sebagai buah tangan untuk seseorang...hehe

5 comments:

MamaFaMi said...

Amboi Ummi, bukan main seronok berjalan makan angin ye. Sib baik ingat jalan balik rumah! Haha... Cookies ni mama dah pernah buat long time ago...tapi pada ma, rasa dia masih tak sama dengan Famous Amos yang betul tu. Kot ler kita leh ngintai dapur Famous Amos tu masa diorang bancuh doh cookies, kan ke bagus!

K.Nor said...

ummiiiiiiiii... thank u for the cookies... mmmmmuuuah!

mmg seronok sembang kan.. kesian cik abg ummi kena tunggu kita sembang hehe

Nurul Hidayah bt A Rahim said...

salam kak ummi.

baru first time baca blog akak. nampak menarik sangat. saya nk tanya la. haritu saya buat cookies. tapi tak jadi crucnhy. jadi lembut pulak. kenapa ye? salah guna tepung ke?

HaNnAjR said...

woww...sdpnyer mee calong..rndu la nk mkn..dulu ms skolah kat kuantan slalu curik2 kuar dr hostel p beli kat 1 warung dekat dgn MRSM..sdpnyerr..

Azie said...

As salam dear,

Tiba tiba teringat lak nak makan famous amos ni