IKAN CENCARU BERSARAK REMPAH
Bahan-bahan:- (Akak buat half dari bahan asal)
- 3 ekor ikan cencaru
- garam
- minyak untuk menggoreng
Ramuan Sarak Yang Ditumbuk:-
- 1/2 cawan ydang kering
- 6 batang cili merah
- 2 batang cili kering
- 1 keping kecil belacan bakar
- 1 batang serai
- 8 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
Cara-Cara :-
- Siang dan buang kulit ikan (Akak x buang pun jaket ikan tuh).
- Cuci bersih dan belah ikan memanjang di bahagian belakang badannya.
- Sapu dengan garam tempat yang dibolos dan juga perutnya.
- Isikan ramuan yang ditumbuk di tempat yang dibelah dan di dalam perut.
- Panaskan minyak. Goreng ikan sehingga masak dan garing.
- Angkat, toskan minyaknya dan hidang.
Sumber : Buku masak Wanita, Vista Production Ltd. , 1976
2 comments:
Salam kak Ummi..selamat berweekends..ikan jaket bestnya..I memang suka ikan ni bakar pas tu cicah ngan sambal kicap cili padi..tapi kt sini cencaru tkde jual..so tunggu balik msia baru bole mkn ikan jaket bakar hihihih
Salam kak!!
ini yang pertama saya baca blog kak :) by the way your food is verry nice and your kids so lovely
Post a Comment