Tuesday, March 2, 2010

Roti Sobek

Salam....sorilah akak MC hari ni, dari semalam lagi pergi ofis rasa macam demam urat pun ada...malam tadi xleh tdo sakit sangat2 perut, merengat-rengat rasanya...jadi semalam x masak, hari ni pun x masak. Doktor bg MC, hb pun bg MC...huhuuu..sampai ni pun selang sejam or setengah jam, perut ni merengat-rengat /mencucuk2 rasanya....Doctor cakap akak kena gastric..huhuu..dah lama x kena ni...makan ubat pun apasal lambat sgt nk hilang rasa menyucuk2 nih! So, akak try la masukkan entry tertunggak ni ya, Najwa bawak bekal makan dlm bas ke Kangar...Don't laugh, don't ask, I don't really know what does SOBEK stand for, kot bahasa Indon la agaknya....maybe Deetha can help me, hehe...Found this recipe at Vania's Blog. Bun ni lembut juga walaupun tanpa tambahan bread softner or bread improver...just nice! Thanks to Vania and please allow me to share the recipe right here...Jadi boleh ya faham bahasa Indon, senang2 je..malas nak translate..kita kan serumpun...hehe

ROTI SOBEK

Bahan-bahan:- (anggaran 46 biji - akak buat half je)
  • 600 gr tepung protein tinggi
  • 400 gr tepung serbaguna
  • 250 gr gula pasir
  • 40 gr susu tepung
  • 35 gr instant yeast
  • 15 gr garam
  • 150 gr telur (*akak letak 1 biji)
  • 370 ml air
  • 140 gr margarin (*akak guna shortening)

Cara-Cara:-

  1. Campur tepung, gula, susu, yis dan garam, aduk semua bahan sampai tercampur rata.
  2. Tambahkan telur, air dan margarin, uleni hingga kalis.
  3. Biarkan adonan selama 30 menit sampai mengembang. (*Akak masukkan aje dlm BM, so akak skip langkah 1 - 3)
  4. Kempiskan adonan, bentuk memanjang agar mudah dipotong-potong.
  5. Potong-potong adonan dan timbang masing-masing 40 gram. Bulatkan dan diamkan lagi selama 10 menit.
  6. Buang gas dengan cara mengempiskan adonan, lalu isi sesuai selera dan buat dalam berbagai bentuk. Lakukan sampai adonan habis. (*akak letak inti sardin)
  7. Letakkan satu persatu adonan ke dalam loyang bundar bergaris tengah 20 cm yang telah diolesi margarin hingga loyang penuh.
  8. Biarkan sampai mengembang selama 60-90 menit. Olesi permukaan adonan dengan kuning telur.
  9. Masukkan loyang ke dalam oven yang sudah dipanaskan, panggang pada suhu 180 derajat Celcius selama 20 menit hingga matang, keluarkan dari oven. (*setelah keluar dari oven, akak brush bun dengan butter)


Akak letak inti sardin.

yang loyang kecil tu, saje akak tabur mozarella cheese...best pulak.

8 comments:

myfuzzyworld said...

Salam Ummi n semua pembaca blog ummizaihadi-homesweethome,

Saya sangat memerlukan jasa baik anda semua utk participate dlm survey saya.

Disamping itu, anda juga berpeluang memenangi 4Gb Kingston Data Traveler atau 250GB Maxtor External Hard Disk.

Sila layari:
http://emilayusof.com/2010/01/blog-survey/

atau boleh terus ke:
http://www.surveygizmo.com/s/187637/blog-evaluation

TQVM
-zu-

>> nampak sedap la roti tu..

Uncle Lee said...

Hello Ummi, I never heard of this bread before. Looks nice.
And I love your laksa asam udang. I think 2 bowls will be fine with me....what udang you use? Tiger udang?
Ummi, you are simply fantastic!
Have a nice day, Lee.

MamaFaMi said...

Alahai ciannya honey bun kita tak sihat ye. Tu la, kuat sangat kerja, kuat sangat memasak, kuat sangat update blog.. eh tak... tu dah over la pulak.. Hahaha.. Apa-apa pun, Ummi jangan lupa makan ubat and get enough rest ye. Take care Ummi and wishing you speedy recovery ye. *Big Hug*

ijan said...

Salam kak Ummi,
Ala ciannye kena gastrik pulak..akak jgn lupe makan ubat taw!

psst, ingat td roti sebek.hehehe

CT Delima said...

salam k.ummi...x sihat ker kak.jaga diri selalu ya. Jgn kuat sangat keja hehehe.

Emmm...roti tu ada lagi ker :)

ima said...

salam kak ummi...rajin2 makan ubat ye,moga cepat sembuh...

roti tu nampak sedap!!!

ain said...

salam kak ummi..hopefully akak dh okay dah. tu hari sy kena gastrik n ulu hati sekali, very painful, berpeluh2 tahan sakit, mkn ubat pun tak jalan. hubby yg jauh pun naik risau n suruh sy pi spital je terus!!! but no way la sy akan pi spital.hehe

ummi said...

Myfuzzyworld -
Hehe..kena amik komisen ni...

U.Lee -
Thanks for dropping bye...Lee, the name is quite weird, that's why I gave it a try..haha, as nice as other bread.
That laksa asam udang was really nice, taste good with udang, even without tiger udang..hahaa..
Lee, thanks for your compliments!!

MamaFaMi -
Ma cayang...mana ada kerja kuat, sume2 tu x benar belaka..hehee..thanks for caring..muaaahhh!!

CT -
InsyaAllah, thanks ya..muaaahh!

Ima -
Ya laa, ubat dh byk telan ni..sakit terasa2 gak sesekali..adeiiihhh..thanks Ima.

Ain -
Tu la pasal..akak ni dah 2 klinik dah pergi..mau bercupak kang telan obat..last2 pengsan sbb telan obat byk lak kang..wakakaa..thanks for caring..