Thursday, March 4, 2010

Easy and Yummy Chocolate Cake

Another easy and yummy chocolate cake should be tried out....memang best, moist dan kaya dengan rasa choklatnyaaaa....Resepi dari Vania's Blog lagi. May I have your permission to C n P the recipe right here...thanks a lot V!
EASY & YUMMY CHOCOLATE CAKE
Ingredients:- ( i used 8x8x3 inch pan )
  • 2 cups sugar
  • 1 3/4 cup all purpose flour *
  • 3/4 cup Hershey's Cocoa powder * (you can use other brand!) - i used Vouchelle brand
  • 1 1/2 tsp baking powder *
  • 1 1/2 tsp baking soda * (* - sifted together)
  • 1 tsp salt
  • 2 eggs
  • 1 cup milk
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 2 tsp vanilla extract
  • 1 cup boiling water

Method:-

  1. Heat oven to 350 F or 180 C.
  2. Combine dry ingredients in large bowl.
  3. Add eggs, milk, oil, and vanilla. Beat for 2 minutes on medium speed.
  4. Stir in boiling water (Batter will be thin).
  5. Pour into two 9" round pan or one 13"x9" pan greased and floured pans.
  6. Bake 30-35 minutes. Cool 10 minutes, Remove from pans to wire rack. Cool completely.

9 comments:

Fa'e said...

sedapnya k ummi...petang2 camni lapar la pulak! dpt makan choco cake tu sekeping pon jadik la...

ijan said...

Moist betul nampak kek ni kak ummi... senag je nak buatnye tu... geram tengok!

dayang_jack said...

nampak yummyyy!...DJ tpaksa stop dulu wat kek coklat sb on diet...hihik...konon2 ler kan...thanks 4 sharing, kak Ummi. Nxt month leh buat...hehe

♥LOVE2COOK♥ said...

OMG, the name suits the cake perfectly. Gorgeous!

MamaFaMi said...

Ummi, sebenarnya kek ni nama dia HERSHEY'S "PERFECTLY CHOCOLATE" Chocolate Cake dari website Hersheys. Memang sedap. Ma memang selalu buat kek ni... yummy yummy!

azimah said...

salam kak... wah, meleleh air liur sy tgk.. hehe.. nak tanya, susu tu akak pakai susu apa ek? cair ke fresh milk?

ain said...

easy n yummy ye...??? ni yg sy suka ni!!! boleh masuk list!!!

Ummi said...

Fae -
Aah mmg pun, akak wat makan petang2 kek ni..best Fae..try laa..

Ijan -
Kek ni mmg moist Ijan, puashati la, sepadan dgn nk buatnya tuh..hehe

Dayangjack -
Wooo diet eh..akak bila nk diet eh..uissh susah tul la, selera tinggi...hehe

Love2cook -
Yeap, definitely!! Hehe

MamaFaMi -
Aah la Ma, rasanya Ummi pun penah buat Choc Hershey's Muffin dulu..lebihkurang camni rasanya..ya la tu kot..hehe

Azimah -
Hehe, meleleh airliur kena buat la tuh...akak guna fresh milk ya..

Ain -
Hehe..tu la pasal..msuk list kena buat terus..haha

azimah said...

salam kak,
saya da buat dah semalam.. memang jadi n saaangat sedap!! thanks a lot for sharing d recipi.. mintak izin nak c&p kat blog saya ye.. free2 djenguk la blog saya..

http://azimah-fauzy.blogspot.com/