Monday, March 8, 2010

Apam Mekar


Semua orang duk wat apam tepung beras....apam serabai pun ada...hehee...xpa biar la dulu...nanti semua dah habis buat akak buat yang tuh...now akak buat apam mekar dulu laaa...main2 kaler la dulu....Tapi memang sedap kan apam ni, halus, lembut dan gebu....Akak bagi kat family adik separuh....budak2 kecik kan suka apam camni....Resepi cilok dari FP Chef Hanieliza. Thanks ya kak Liza, Ummi C n P kat sini lak yaa..
APAM MEKAR
Bahan:- (menghasilkan 25 biji bergantung kepada acuan)
  • 250 gm gula (*akak guna gula kastor)
  • 2 biji telur
  • 1 s/k esen vanilla
  • 200 ml susu segar
  • 300 gm tepung gandum
  • 1 s.k ovallate
  • pewarna merah dan hijau
  • acuan kertas secukupnya

Cara-Cara:-

  1. Panaskan kukusan
  2. Pukul gula dan telur sehingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan essen vanilla dan pukul lagi.
  4. Masukkan tepung gandum, susu dan ovallate. Pukul lagi sehingga gebu.
  5. Bahagiakan adunan kepada 3 mangkuk.
  6. Masukkan perwarna merah dan hijau dalam mangkuk yg berasingan.
  7. Masukkan adunan dalam pelastik piping bag setiap warna yg berlainan.
  8. Picitkan serba sedikit setiap warna kedalam acuan kertas.
  9. Letakkan acuan kertas dalm acuan apam dan kukus selama 15 minit.
  10. Bila telah masak angkat dan hidangkan.

NOTA: jika tak mahu warna -warni..just masukkan coklat cair sebahagian adunan dan sebahagian lagi biarkan plain [warna asal].. dan masukkan dua-dua dalam paper-cup dan kukus saperti biasa dengan api besar..

16 comments:

Kamalia said...

wah sedapnya kak..nnt nak buat jugakla..tp,kalu xde ovalette xpe ke?jd mekar n gebu x dia nnt??(sy xpenah buat apam,ni br nk blajo..)..hihihi

ain said...

mekar semekar mekarnya apam kak ummi ni!!! gerammm!!

CT Delima said...

memang dah mekar dah tu k.ummi. mintak ler sikit kalau ada lebihhh..
hehehe

Kak Rose said...

cantiknyer apam yang tersenyum mekar tu... mesti ummi pun tersenyum puas tengok apam yang comel tu.... jeles tau!

Azita Zain said...

semekar senyumanmu!!! ewah...ewah!!!

izahdaut said...

sangat teruja dengan gambar apam nii.....wah

♥LOVE2COOK♥ said...

What a beautiful apam!!! Yummy Tummy! ;)

HomeKreation said...

Salam Ummi. Ramai yg dh cuba respi ni, Along pun dh cuba - walaupun gebu & mekar tp tak cukup ringan, ada tips tak? Ummi punya ringan tak?

Mat Gebu said...

salam kak ummi...
aiseyy menn...seksinyaa, terbelah mcm tu sekali....segann tauu...mintak diri dulu lahh...

Ummi said...

Kamalia -
Kalau xda ovalette, rasanya xkan jadi gebuss halus camni..kot jadi apam bese2 je la..hehe, xkan sama!

Ain -
Jom mengapam kasi mekar2 betuiii..hehe

CT -
Xda lebih laa...dah hantar kat anak2 sedara comel loteii cam apam ni jgk..hehe

Kak Rose -
Aah la kak Rose..mmg puashati..hehe

Azita -
Hehe..terasa kembang mekar la pulak Ita.

Izahdaut -
Tu belum rasa lg...lg best..hehe

Love -
Thanks Love...it's nice too!

HomeKreation -
Ntah la nak kata ringan camne lg eh? Yg tau, rasanya cukup gebuss haluss...meresap je ke tekak..

Mat Gebu -
Alah sesekali seksi terbelah gitu, suka la tengok kan...mana seksi dengan org berkemban..wakakaaa..(*hadoiii, ada org salah tafsir kang ya Mat)

MamaFaMi said...

Kuih apam Ummi ni mesti tengah hati gembira sebab tu dia tersengih sakan! Haha...

Ummi dah sihat ke? Sorrylah lama tak dapat online ym.Very the busy la!

Ummi said...

MamaFaMi -
Yo laa hati guumbiraa sbb perut dah boleh la makan mcm2 ni ha...alhamdulillah Ma,sihat dah..xpa, faham...hehe..nnt kita chat bila dah tenang semua eh..(*ada ke waktu bertenang Ma ni?? :D )

fatenton said...

haa resepi ni faten cari tau kak ummi..
sebab penah mkn masa kenduri kawi dulu.. sedap..
tak pki beras kan..
thank you :)

wawasyakila said...

kak. ummi susu segar tu brand ape eak?

Ffiza75 said...

k.ummi, kalau tak guna susu segar tak pe ke?

rahel said...

Hai Kak Ummi,tersenyum kuat je apam tu,lembutke apam tu? cam nak try buatlah.