Wednesday, March 17, 2010

Kuih Bakar Pisang

Ni nak masuk entry tertunggak masa family adik datang, akak sempat la bakar kuih ni...sangat sedap dan kebetulan my BIL tu suka betul apa2 jenis kuih bakar nih...akak pun makan banyak gak..hehee, memang best nih! Resepi asal dari dapur Cikgu Zana kat Batu Pahat tu, tp akak ternampak kat dapur Ayu di Singapore tu haaa..yang dekat x nampak, yang jauh pulak akak teropong nampak..hehe...terliur betul tengok Ayu tayang hari tu...tapi akak guna loyang besar sikit, so nmpak nipis la sikit..Zana n Ayu, thanks for sharing...akak C n P dari dapur Zana kat sini yaa..

KUIH BAKAR PISANG

Bahan:- (next time kena guna loyang 7x7 in, baru nmpak tebal sikit)

  • 1 sisir pisang masak (Ummi guna 8 biji pisang berangan)
  • 1 cwn tepung*
  • 3/4 cwn gula*
  • 1 cwn santan*
  • 1 cwn susu sejat/cair* (Ummi guna fresh milk)
  • 1 biji telur*
  • 2 sudu besar butter*

Cara-Cara:-

  1. Blend semua bahan*
  2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
  3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter. (*Ummi panaskan kejap loyang 2 -3 minit selepas lenser butter then baru tuang adunan)
  4. Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
  5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt!!

Duk syoookkk makan ramai2, x ingat nak snap pict, ni je yang tinggal...mmg sodaapp!!

6 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Ting~tong...Love is here!

Wanna tapau some kuih back home! hehehe :D

manjeamusyuk said...

Salam ummi..wah cedap5..suke3 pisang!

Uncle Lee said...

Hello Ummi, ada lagi ke tu cake? It sure will go down well with your Kuantan iced kopi too....and looking at your pics sini, I agak2 lima keping boleh jalan tu, ha ha.
Terima kaseh for your warm thoughts and kind support re my friend Ruby's passing away.
She was a very good, close friend too and I will miss her.
If not for her, you wouldn't have me here busybody selalu, ha ha, Lee.

ICook4Fun said...

Hi Ummi, apa kabar? Hope everything is well. I memang suka kuih bakar but never try it with pisang. The next time I ada over-ripe pisang I will make this. Thanks for sharing.

Ummi said...

Love -
Alaaa..sori akak x sempat nk save for you la Love..next time k..hehe

Manjemusyuk -
Yeap, mmg sedap, sedappp..hehe

U.Lee -
Hoping you're doing fine..don't take it too hard, life must go on, right? May sweet memories with Ruby lasts long...Let's finish this kuih ok..hehe, 5 pieces no problem maaa...

Gert -
Hi...I'm doing fine, thank you..Yeap, nnt ada pisang masak, you try buat k..really nice!

Eliza said...

salam ummi. kita dah cuba buat. mmg sedap dan lemak. tima kasih yer..

minta izin nak cuba resepi2 yg len(esp. cakes) n share kat diari kita bolehkan ummi? semoga ummi sekeluarga dirahmati Allah selalu...