Thursday, March 18, 2010

Kuih Bakar n Kuih Akok Dari Kampung Beserah

Ni sajalah akak nak tayang2 kat sini...hari tu bawak family adik akak ronda2 n makan2 kat area Kampung Beserah Kuantan nih...sebelum tu kitaorg pekena mee calong, tapi lupa betul la nak amik gambor...huhuuu..pastu kitaorang pergi kat Pasar Segar kampung tuh..beli ikan sikit..mmg segar, baru naik dari laut. Pastu tu my BIL ni ternampak 2 jenis kuih favaourite dia nih..kuih bakar n kuih akok...apa lg, dia pun beli laa...Tapi akak tengok kuih akok (yg kuning tu) x lah macam kuih akok yang kat Kelantan tu kan, tu berkedutsss seribu sebab terlalu lemak dan manis sangat kot! Akak xleh makan langsung kalu yang tu..yang ni ok laaa..boleh telan..hehe... so cuci mata je la yaa...

kuih akok Kg. Beserah..

sebahagian dari yang dibeli...

8 comments:

ilah jy kl said...

bagus la kurang gula ...selalu ilah jumpa berkeduttt dan manis yaaa amattt... patut2 dikurangkan gula barulah tak kena kencing manis kan kan.. kalu ilah p kelante makan kuih ni takat 2 bijji jer masa panas2..pas tu dah kembang tekak ni sbb manissss pas tu siap la airrrr kosong kalu tak pening pala ni..manisss
umur mcm kita ni semua nak kena kureeenggg..hehe

deeTha said...

salam Kak Ummi,
haa... kue yang hijau tu macam kue Bingka kalau di Ina :)

JUJUE AHMAD said...

akok beserah? jue pn tinggal d beserah.. hehehe..

Jana said...

Sesape tau tak camne nak buat akok beserah? suka makan tapi kat sini tak de jual teringin nak buat sendiri.

jamaluddin omar said...

akak beserah ni memang best.. baru je mkn tdi :) xsuka akok kedut kelantan tu.. yg kat sini je best..yg kat lain bnyk tepung je.. kurang telur..so xlemak sngt n keras.. rm2 1 set.. b4 nak balik kl ni nak bungkus bnyk sikit...

junn74 said...

Akok hok sedak tu tuk guru ngaji kita yg buat,btl2 kat kampung pantai...mmg dia specialize wat akok ni...try ler

Anonymous said...

kuih akok beserah nie di bakar atau di stim ek?

myxa said...

Biar saya tlg jwp, blh? Akok ni dibakar. Dlm acuan tembaga. Tutup atasnya diletak sabut kelapa dlm proses membakar. Saya org beserah. Dr kecik2 selalu tgk org buat akok ni. Akok yg akak beli kt pasar ni sedap. Tp nak lg sedap, kat umah makcik zetong a.k.a zaitun. Umh dia kt tepi pantai. Mmg terbaik ar..