Monday, January 7, 2008

Sambal Kering Tempe dengan Ikan Bilis

Ni memang favourite fmly ummi....kalu wat sikit selalu kena complain sebab x cukup nak meratah...hehe.. Mudah, cepat dan sedap...

Bahan:-
2 keping tempe (dlm plastik) - hiris nipis
1/2 cawan ikan bilis halus
1/2 cawan cili + bawang kisar
2 ulas bawang putih - ketuk
2 sudu besar kicap pekat manis
2 sudu besar gula
2 sudu besar air asam jawa
garam
1 labu bawang besar - dadu
2 tangkai cili hijau - hiris nipis

Cara Memasak:-
Goreng berasingan tempe dan ikan bilis hingga garing. Ketepikan. Tumiskan cili kisar hingga naik minyak, masukkan bawang putih, air asam jawa, kicap, gula dan garam. Biarkan agak kering sedikit baru masukkan tempe, ikan bilis, bawang dan cili hijau. Gaul sekejap saja dan tutup api.

8 comments:

Cat Cat said...

Kak Ummi,
Dah lama Cath tak makan tempe... Masa dulu2, makan kat kedai with Nik, mesti mintak lauk tempe sambal ikan bilis... Sedap makan dengan nasi panas eh...???

Jie said...

salam kak ummi..ni menu mak mertua sy ni...eeee..dah 16thn jadi menantu jawa..sy masih lum pandai buat lagi...kehkehkeh

MamaFaMi said...

Alahai..nampaknya kena gagahkan jugalah ke kedai kejap lagi, nak beli tempe. Nak gi pagi tadi tapi sakit kepala. Ini dah tak tahan tengok sambal kering tempe Ummi ni.. kena cuba gaklah untuk dinner tonight...

Ummi said...

Cat - Haiii..O suka tempe ek? My kids suka tempe lebih dr ikan bilis, always lebihkan tempe bila buat ni..emm kena sgt dgn nasi panas2 tu..

Jie - now kena tukar jdi menu jie la pulak, kasi mak mertua lak makan..hehe..

Mamafami - Hehe.., g kdai dulu beli tempe, balik tdo kejap kasi hilang sakit kepala, mlm ni baru goreng ok! Muaaahhh!!

Andaliman said...

tempe and ikan teri. sedappp

drNO said...

feveret saya ni. suka sgt2, tp my cik abg x suka, oghe kelate x mkn tempe kot...so, x syiok la msk mkn sorang2.

Ummi said...

Pepy - tempe n ikan teri (is that the other name for ikan bilis or different one?)..Don't wanna try? hehe..

DrNO - kena ajar ur hubby makan, mgkin dia nk nganga mulut bila u suapkan..wahaahaa..!! (*sori i gurau jek)

Andaliman said...

Ikan teri what the Indonesians call for ikan bilis. Back then, I used to have a container of kering tempe and ikan teri. Just for a side dish or snack :)