Wednesday, January 2, 2008

Kek Lembab Nescafe Untuk Hari Lahir Najwa

Potongan pertama siap untuk dingaapp!!

Actly, hari ni 2 Januari, birthday my girl Najwa..yang ke 18. Emm..besar dah anak dara ummi ni..Malam semalm ummi sempat bakar kek dan sediakan fudge aje. Dah janji dengan dia, balik keje petang ni ummi akan wat buttercream tuk kek tu. So lepas masak2 sempoi je malam ni, ummi terus pukul buttercream. Siap je, ummi cuma tolong deco tepi kek je, selebihnya Najwa nak wat sendiri! So ummi hand over je kat Najwa. Nak jadi cite, tengah isi buttercream kaler biru tu, piping bag lak pecah, wat hal betul...sian Najwa, dia wat gak guna plastic bag bese tu..dialah kerat n pasang nozzle kat muncung plastik tu..jadi x berapa stabil je tengok nozzle tu..dia tekad nak buat jugak, Dan inilah hasilnya...!!
Ummi pun suka tengok she was happy decorating her own cake..smiling all the time...and she was willing to clear up all those things in the kitchen...good girl! Let us see the outcome..hehe...not bad hah! Belum sempat ambil gambar potongan kek lagi, nanti ummi letak kemudian ek...

Resepi ni ummi selalu buat masa keje di Muadzam Shah dulu (dah lebih 10 thn pun..x igt dari mana ummi ambik). Selalu jugak member ofis sana tempah, tapi ummi deco sempoi je masa tu..Tapi memang sedap kek ni..!!

Bahan Kek:-
2 cawan tepung halus (superfine)
1 camca teh baking powder
1/2 camca teh soda bikarbonat
1/2 camca serbuk koko Vouchelle
1 camca teh Nescafe
1 cawan air
1 1/2 camca teh esen vanila
1 camca teh esen kopi (coffee oil)
3/4 cawan butter
1 1/2 cawan gula kastor
3 biji telor

Cara Membuat:-
Campurkan tepung, soda dan baking, ayak 3x biar rata. Ketepikan. Dalam jug/mug, bancuh serbuk koko dengan air, esen vanila, serbuk nescafe dan esen kopi. Simpan dalam fridge 5-10 minit. Sementara itu, pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telor satu per satu dan pukul lagi hingga gebu. Masukkan setengah tepung tadi sambil dikacau berulang-ulang dengan setengah bancuhan koko tadi. Apabila sebati, masukkan lagi sebahagian tepung dan sebahagian bancuhan koko hingga habis. Kacau sebati dengan spatula. Kemudian masukkan ke dalam loyang 10x10 in yang telah dialas baking sheet dan disapu butter serta taburan tepung. Bakar selama 25 - 35 minit dengan suhu 180 deg. celcius.

Bahan Choc. Fudge:-
1/2 cawan serbuk koko vouchelle
1 cawan gula kastor
2 biji kuning telor
1 camca teh serbuk Nescafe
3/4 cawan air
1/2 camca teh garam halus
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan susu cair/fresh milk
1 camca teh esen vanila
1/4 cawan butter

Cara Menyedia Fudge:-
Campurkan semua bahan di atas kecuali butter. Masak secara double-boiler hingga pekat. Masukkan mentega. Bila sejuk sapukan di atas kek dan sekelilingynya. (*Tapi kali ni sebab nak cepat, ummi masak atas api perlahan terus dalam periuk, that's why fudge x berapa licin betul, bantaii je le, janji rasa sama. Tapi lain kali xleh wat camni dah..).

8 comments:

Cat Cat said...

Cantik birthday cake... Wah, Kak Ummi kira dah senang lah wei... Anak dah besar... Tahniah..

Oh ya, Happy Birthday to Najwa..

nabialishad said...

Salam Ulangtahun ye Najwa..semoga dirahmati dan diberkati oleh-Nya..insyaAllah..

psssttt sis..best kan kalau anak dara dah beso..boleh juga membantu di dapur..seronok ye dak..

Ummi said...

Cat -
Tq on behalf of my girl..hehe, aa dah besar but sometimes got to tell them that they're big enough..haha..

Intan -
Tk atas ucapan..best?? tp kdg2 fenin-fenin..hehe..wat keje ikut mood diaorang jek!

Fahidayati Ramli said...

EEeeee... macam best jek cake tu. pandainya najwa decorate.

Nway, epi bday to ur doter. moga2 result spm cemerlang, gemilang n terbilang!!!

Ummi said...

Hai Fahida, thanx for dropping by..u're in Kuantan, where do u stay/work? Nice knowing u..I jez came back from ur house..emmm cute baby..wah dpt hp baru ek, ni mst pndai jek Mr Hubby ni..

Jie said...

wahhh...cantiknya kek, terliur nengok..rasa mcm nk sambut bufday lagi la ummi..

btw..hepi belated bufday utk Najwa, semoga dilindungi Allah selalu...cepat besar mcm juara!

MamaFaMi said...

Happy belated birthday to Najwa

Ummi said...

Jie - thanx for ur wishes...emm harap2 membesar jadi juara segalanya eh! Tp bila nak melayan camni, cam lmbt je besoo..hehe

Mamafami - thanx, meh le rasa kek najwa yg x seberapa ni, ada lg tu..