Tuesday, January 22, 2008

Peach Cocoa Pudding

Bila dah masuk musim panas je, tekak ni selalu nak telah yang sejuk2 la pulak...Balik je mst buka fridge, cari yang boleh slurrp gitu..hehe.. Ni ummi try resepi Desy (Mom's Homemade) dari negara jiran kita...Quite nice!! Ni resepi dia.


Bahan:-
(A)
12 gm agar-agar serbuk
600 ml susu UHT
4 biji buah peach
2 sudu makan whipped cream
8 sudu makan gula pasir
pewarna kuning


(B)
12 gm agar-agar serbuk
600 ml susu UHT
2 sudu makan serbuk coklat Van Houten (ummi guna Vouchelle)
2 sudu makan tepung jagung
1 biji kuning telor
1 sudu kecil cocoa paste
8 sudu makan gula pasir


Cara Membuat:-
Bahan A - Hiris nipis memanjang 1 biji buah peach dan aturkan dalam caserol. Ambil 1 biji buah peach lain dan cincang kasar untuk filling. Blend 2 biji buah peach lagi bersama susu UHT dan whipped cream. Tuang dalam periuk dan masak bersama serbuk agar2 dan gula. Masukkan pewarna. Bila mendidih tutup api dan tuang dalam loyang yang diatur buah peach tadi perlahan-lahan. Masukkan juga peach cincang. Sejukkan.

Bahan B - Larutkan serbuk agar bersama susu, serbuk coklat, cocoa paste dan gula. Masak hingga mendidih sikit. Sambil itu dalam mangkuk kecil bancuh sebati tepung jagung dengan sedikit air dan telor. Tuang dalam agar2 tadi, tutup api. Kacau-kacau sebati. Tuangkan ke dalam loyang mengandungi buah peach yang telah sejuk tadi.

8 comments:

Cat Cat said...

Ah, you remind me of a can of peach in my fridge... Gonna eat it tonight... I love peaches..

Ummi said...

Hehe..Cat, better do something b4 expired.. =D.. My kids don't really like it..they love fully choc..hiks!! hubby n me gonna finish it or send it to my neighbour..(*have to!) hehe...

Retno Prihadana said...

Beatiful pudding, I love it, give me a slice before you go to ur neighbour :)

noreen said...

cantik tul ummi potong pudding tu nampak kemas je kalau noreen lah sure dah herot berot

Ummi said...

Retno - Haiii..come, come..i'll give u all, a slice no enough for ur fmly.. =D

Noreen - Amboii lama x dtg rumah ummi...potongan tu cantik sebab kena dengan adunan kot, x keras n x lembut sgt, that's y i think! hehe..

Nina Suria said...

ummi kalo nak tahu kakmOn paling tak pandai buat jelly, selalu je tak menjadik.. ntah mungkin tangan kakmOn ni dah jd keras dok pintal kabel hikhikhikhik :D

Andaliman said...

Kak, the pudding looks so pretty

Ummi said...

kakmOn - kalu nk tau lak ummi paling x pandai nk wat sweety deco cupcake mcm kakmOn wat tu..huhuuuu.. =D

Pepy - really? Hehe..the taste is pretty yummy too...u got to try it..muaahhh!