
Bahan:-
1 ekor ayam - potong 10 - 12
35 tangkai cili kering - gunting, rendam dan toskan
7 ulas bawang merah (*ummi letak 1 labu bwg besar)
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1/2 inci lengkuas (*yang ni ummi tambah)
1/2 cm belacan
1 batang serai - dititik
50 gm daun kesum
1 kuntum bunga kantan (*ummi xda stok ni)
1 cawan air asam jawa
3 cawan air
garam
1 sudu kecil gula (*ummi tambah ni..hehe)
minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
Kisar cili kering + bawang + bawang putih + kunyit + halia + lengkuas + belacan. Panaskan minyak, tumis bahan kisar bersama serai hingga naik minyak. Masukkan ayam, bunga kantan dan daun kesum. Gaul sebati dan tutup periuk sehingga ayam agak kecut. Masukkan air asam jawa, garam dan tambahkan air. Tutup semula periuk dan biar ayam agak empuk dan kuah sedikit pekat (*lebih pekat dari kuah asam pedas ikan).
No comments:
Post a Comment