Resepi asalnya ialah kepunyaan jejaka idaman malaya Ah Mat Gebu(*ampuun..) tapi ummi adjust dengan bahan yang ada kat dapur ni, teringat jiran bagi dried strawberry aritu ada lagi..Mat, jangan marah ek...thanx anyway..Memang gebuu..Tengok resepi asal dia ek..
Bahan:-
184 gm mentega pada suhu bilik
200 gm gula halus
3 biji telor - dipukul sikit
150 gm isi mangga masak - dikisar halus (*ummi tukar peach)
80 ml plain yogurt
260 gm tepung naik sendiri - diayak
100 gm aprikot kering - dadu kecil (*ummi tukar dried strawberry)
1 camca teh esen mangga (*ummi x isi pun)
Cara-Cara:-
Bahan:-
184 gm mentega pada suhu bilik
200 gm gula halus
3 biji telor - dipukul sikit
150 gm isi mangga masak - dikisar halus (*ummi tukar peach)
80 ml plain yogurt
260 gm tepung naik sendiri - diayak
100 gm aprikot kering - dadu kecil (*ummi tukar dried strawberry)
1 camca teh esen mangga (*ummi x isi pun)
Cara-Cara:-
Sapu tin kek dengan mentega dan alas dasar dan tepi tin dengan kertas. Sapu juga permukaan kertas dengan mentega. (*ummi x sapu mentega pun, terus pakai non-stick baking sheet). Ketepikan. Pukul mentega dengan gula halus hingga kembang dan gebu. Pada kelajuan sederhana, masukkan telor sedikit demi sedikit dan terus memukul. Cukup sekada telor sebati dengan adunan, tak perlu sampai kembang. Masukkan esen mangga, yogurt dan isi mangga yang telah dikisar tadi. Pukul hingga rata. Perlahankan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul hingga rata. Masukkan apprikot kering dan gunakan spatula untuk menggaul ke dalam adunan kek hingga rata. Tuang ke dalam loyang 8x8x3 in. Ratakan permukaannya dan bakar dlm oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 150C selama 1 jam 10 minit/hingga masak.
No comments:
Post a Comment