Actually ummi buat ayam percik ni semalam, tp duk bz je weekend x sempat nk posting sume2..resepi dari rumah Jun ni..selalu dah buat ni dulu2..Thanx Jun, 1 fmly suka tau..!! Tapi ummi wat half je dari resepi ni..
Bahan:-
1 ekor ayam - potong 4 atau 8
Bahan A:- kisar
3 batang serai
2 inci halia
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
Bahan B:-
1 1/2 cawan air asam jawa pekat
7 sudu besar gula
garam
Bahan C:-
6 sudu besar cili kering kisar
1 cawan santan pekat
Cara Membuat:-
Tumis bahan A hingga wangi dan kering, masukkan gula dan air asam. Bila mendidih, masukkan ayam, kacau rata perlahan2. Masukkan garam, biar ayam setengah masak. Masukkan cili kering, masak sebentar hingga mendidih, masukkan santan. Biar kuah separuh pekat, keluarkan ayam. Masak lagi kuah hingga betul2 pekat dan tutup api. Curahkan atas ayam yang telah diletakkan atas alluminium foil dan bakar. (*Ummi bakar api atas dan bawah - balik2kan juga.)
8 comments:
Makan dengan nasi impit, sedap nih!
Aa mama, makan dengan nasi impit ke, nasi putih ke..sedaaappp!! Thanx to Jun..hehe
adehhh sedapnya makan dgn nasi paneh..malatop!hoho..
k.ummi,gambar tu tgh pegang mic'pon karaoke ker..?hehheheh...kelassss..nyanyi lagu aper tu sis?
Sedapnye...Kak ummi...kita sekarang makan roasted jek...takde minyak2...takde lemak2...kakakakak...bersungguh nie tau...takpe...lepas nie cover balik....:)
I almost drooled to see that picture
intan - belum rasa dah mengaduii ni..nk tau malatop ke x, try buat ek!
cikwan - hehe..ada2 je dia, x nyanyi pun, tkut org sume lari, duk berucap je..malu lah camni, nnt kak tukar gambar lain lee..
Ujen - hai dear..lama menyepi..uiihh kuat dia pantang...nnt bnyk jugak baju kena trim to XS size lak..yg beso tu sapa lak nk pakaiii..derma la ek =D
Pepy - it's ok u jez "almost drool" when looking at the pic but me...roll over n over when smelling..haha..really nice i tell u..have a try!! Thanx to our dearest Jun..
Kak Ummi..
tak baik tau..kalau sekarang S..boleh le jadi XS..
kalau sekarang XXXL camna? muhahahahahah...
Post a Comment