Tuesday, January 8, 2008

Japanese Souffle Cheese Cake

All kind of cheesecakes are always in ranking no. 1 kat rumah ni...kdg2 x sempat sejuk betulpun dah ada yang tanya boleh makan dah?? Resepi ni ummi ambil dari Mamafami, our sifu..hehe! Tq so much Mama, memang seisi rumah kata sedap...xdan nak sejuk betul dah tinggal separuh..hehe

Bahan:-
200 gm cream cheese (suhu bilik)
50 ml susu segar
3 biji telor (asingkan putih dan kuning)
100 gm gula kastor
30 gm tepung jagung
2 sudu besar jus lemon
1/2 sudu teh cream of tartar

Cara Menyedia:-
Preheat oven pada suhu 175C. Alas tin kek dengan kertas minyak. Pukul cream cheese hingga lembut, masukkan susu dan teruskan memukul dengan kelajuan sederhana. Masukkan sebahagian gula kastor, kuning telor, tepung jagung, jus lemon dan cream of tartar, gaul sebati. Dalam bekas lain, pukul putih telor hingga benar2 gebu (soft peak). Tambah sebahagian gula tadi sedikit demi sedikit dan terus pukul adunan hingga betul2 kembang dan gebu. Tuangkan sebahagian putih telor ke dalam cream cheese dan kaupbalik perlahan2. Tuang lagi separuh dan gaul perlahan. Masukkan aduan ke dalam tin kek dan bakar dengan meletakkan tin kek ke dalam loyang yang berisi air (water bath bake) di rak paling bawah selama 40 - 45 minit. Bila telah sejuk, masukkan dalam fridge.

7 comments:

Hannan said...

ape beza cheese cake ni ngan cheesecake biasa ek ummi?

Ummi said...

Hann, this one mcam span gitu n so soft, susah nk potong, just scop dgn sudu je, mayb coz no base/crust. Kalu yg bese tu, normally ada 2 lapis, bwh letak base/crust n on top are cheese cream n whipping cream as major mixture,lebih licin..U get me? Apa lagi ek? Haa..Dua2 pun sedap.. hehe..

mamafami said...

Ummi, thanks for trying this recipe. It is indeed lovely, tapi kan, mine senang je dipotong dan boleh makan sekeping-sekeping macam kek biasa tapi lebih lembut. Nanti nak try lagi satu punya resipi...insyaAllahhhhh....

Ummi said...

Aa lah mama, thanx a lot for sharing, really nice n so soft..x cukup 1 adunan..hehe..Ok, ok mama cepat try, ummi nak cilok dah ni..!!

MamaFaMi said...

Sabaq na, sabaq, bagi ma ambil nafas dulu...hehehe...
p/s : Tentang cadar tu, you'll never know the kids taste. Psst, mama pun suka pakai cadar kartun! Hahahaha...pecah tembelang!

Ummi said...

Mama - ok ummi sabaq la ni..kalu x, ummi dah ketok2 dapur mama nk msuk curi resepi..hehe..Hah! Mama bia betuiii..pakai cadar kartun, mlm2 selalu le mimpi doraemon ke, shinchan ke..hehe..But not now mama, nk kira2 budget dulu lah eh..(*amik calculator..tepung naik, minyak naik, harga kuali pun naik..hih angin 1 bdn ummi dbuatnya ni..hehe)

CikMin said...

Salam ummi...pekabar?cikmin dtg amik resepi ciskek ni...duk ada lam oven dh tu...x sabar nak rasa....