Resepi dari majalah, saja nk try kurang2kan lemak...hehe...betul ke org Serani makan gulai camni...Tgk resepi dia ek.
Bahan:-
300 gm ikan tongkol
3 cm belacan - kisar
5 ulas bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
3 cm kunyit hidup - kisar
3 cm halia - kisar
2 cawan air
1/2 cawan air asam jawa
2 tangkai cili merah/hijau
garam
minyak
Cara Menyedia:-
Potong ikan tongkol ikut suka, bersihkan. Pijarkan minyak dan tumiskan sume bahan kisar hingga naik bau. Masukkan air dan asam jawa, biarkan mendidih. Kemudian masukkan ikan dan biar mesra, masukkan garam secukup rasa. Renehkan dan letak cili. Biarkan kuah agak pekat sikit.
Bahan:-
300 gm ikan tongkol
3 cm belacan - kisar
5 ulas bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
3 cm kunyit hidup - kisar
3 cm halia - kisar
2 cawan air
1/2 cawan air asam jawa
2 tangkai cili merah/hijau
garam
minyak
Cara Menyedia:-
Potong ikan tongkol ikut suka, bersihkan. Pijarkan minyak dan tumiskan sume bahan kisar hingga naik bau. Masukkan air dan asam jawa, biarkan mendidih. Kemudian masukkan ikan dan biar mesra, masukkan garam secukup rasa. Renehkan dan letak cili. Biarkan kuah agak pekat sikit.
No comments:
Post a Comment