![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwgsVCXfrKKYW2Lhir688plqmnIMkE8Hk2pOPxlE0i3fIMlifyxwYnSH1q9mv3O7PqfztZY8xllY4naxXaPdL70Nfq8iEpTadJrmPtnB5Qu83DLhBrel8NNKB3NUY-rtXeSUvwRBvsz7MT/s320/mihun+asamjawa1.jpg)
Bahan:-
- 1 paket mihun cap Terung - rendam dan toskan.
- 200 gm daging - dihiris nipis
- 5 biji bawang merah - dihiris nipis
- 3 ulas bawang putih - dihiris nipis
- 1 labu sederhana bawang besar - dikisar
- 3 pokok sayur sawi - potong
- 1/8 biji sayur kobis - potong kecil
- 1 mangkuk taugeh
- 2 keping tauhu - digoreng dan dihiris kecil
- 2 sudu besar cili kering kisar
- 5 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar air asam jawa
- 1 sudu besar sos tiram
- 3 - 4 sudu besar kicap pekat manis
- 1 sudu besar gula
- 3/4 cawan air
- garam secukup rasa
Hiasan/Tabur:-
- 3 biji telor - digoreng dadar nipis - hiris halus
- 2 biji cili merah - potong nipis menyerong
- sedikit daun bawang - potong halus2
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih yang dihiris hingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan cili dan bawang besar yang dikisar. Kacau dan masak hingga naik minyak.
- Masukkan daging dan sedikit air. Masak hingga daging lembut.
- Masukkan sos cili, sos tiram, kicap, air asam jawa, gula dan garam. Kacau rata.
- Masukkan sawi dan kobis, kacau sebentar dan masukkan mihun yang ditoskan tadi. Kacau rata dan masukkan air untuk melembutkan mihun. Kacau balik rata-rata menggunakan api sederhana.
- Bila telah rata, masukkan tauhu yang dihiris dan kacau lagi. Seimbangkan rasa mihun.
- Masukkan taugeh dan kacau rata sebentar saja. Jangan terlalu layu. Tutup api.
- Hidangkan dan hias dengan telor dadar serta tabur daun bawang dan cili.
3 comments:
Tak pernah lak rasa mee hun yang letak asam jawa. Tak masam ke?
Geraugebang -
Akak bese masak camni, ikut style mak n mak sedara..biasa je, xyah la letak sos tomato..jes tmbah gula sikit je...ok..cara orang2 dulu2 x guna apa sos cam sekrg kan..Kdg2 diaorg letak kangkung jek, no sawi, no kobis..hehe, sedap apa!
ye la kak ummi..seri pon ta penah lg mkn ygletak asam jawa...mesti sedap nih da teliur hehehe bile2 wat bihun grg nt wat versi ni la...
Post a Comment