Saturday, August 7, 2010

Kek Chiffon Gula Melaka - Loyang Besar Pulak Dah!

Kelmarin akak try buat Kek Chiffon Gula Melaka yang akak ceduk dari dapur Mat Gebu dan asalnya dari Ayu Singapore...sebenarnya dulu penah dah buat, tp dek terlalu excited kan, kita lupa letak minyak...terus x naik kek...hahahaa...Sekarang ni kalau nak wat kek nih, Mat duk pesan, buat baik2 jgn lupa letak minyak...wakakaaa...kejiii tauuu...Tp still x puashati laa..kali ni chiffon kita x cantik sangat, tak tinggi pun sebab guna loyang 10 inci., besauu sgt. lak....huhuu...Resepi Mat ni pesan guna loyang +-9 inci..atee takde...try gak la buat...so x cantik sangat laaa....bila potong tu nampak pendek jek n mudah terkemek ek....next time kena bancuh 1 1/2 adunan la kot baru tinggi sikit kalau guna loyang 10 inci...xpun cari loyang kecik pulak...adeeiiiii...Apapun memang sedap, masa bakar tu harum gula melaka yang dimasak dgn daun pandan tu menyucuk2 lubang hidungku...lubang telinga tak laaa...hahahahhaa..Mat, akak nk kopipes je ler yeaa....thanks...

KEK CHIFFON GULA MELAKA (sila gunakan loyang 9" (23cm)

BAHAN-BAHAN "A" :-)

4 kuning telur
3 camca besar minyak masak
95 g gula melaka, hiris halus*
65 g air*
1 helai daun pandan, disimpul*(*disatukan, masak hingga gula larut, tapis dan sejukkan)
95 g tepung kek (mat guna tepung gandum)
1/4 camca teh baking powder
15 g sebuk santan segera
Secubit garam

BAHAN-BAHAN "B" :-)
4 putih telur
30 g gula halus
1/4 camca teh cream of tartar

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, siapkan tin chiffon berukuran 23 cm atau 9 inci, tak payah disapu mentega atau margerine. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, satukan semua bahan2 "A", kacau dengan whisk hingga semua sebati. Ketepikan sebentar.
  3. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan putar, tambah cream of tartar, putar hingga putih telur kental. Ambik 1/4 putih telur tadi dan gaul rata dalam no. 2 hingga rata.
  4. Tuang bancuhan tadi dalam baki putih telur dan adun dengan kaedah kaup balik hingga rata dan sebati. Tuang dalam tin yang telah disediakan tadi. Bakar selama 40 - 45 minit hingga masak.
  5. Terbalikkan tin kek dan biar ianya sejuk dalam keadaan terbalik. Kemudian sisip tepi tin dengan pisau tajam, tarik keluar dan sisip pula bahagian bawahnya. Tanggalkan dari acuan dan boleh dihidangkan.

rendah tul kek ni kan...nak kena cari loyang yg kecik lak kee?? huhuuu...

7 comments:

dayang_jack said...

salam k.ummi...wahh!..k.ummi dh start mencipon ekk...nk sepotong, bleh??...cipon kat umah dyg dh abiss lorr...hehe

Ayu said...

salam kak ummi,
kita tengah tunggu siapa boleh sponsor gula melaka original ni yang colournya gelap2 gulita..nak buat kek cipon ni lagi..hehe

maz said...

kak...duk mrti ke tu..klu siap jgkn lupe tapau utk 2 buah umah kat putra heights ni tau..ingat aje kat mama dia tu ye..hehe..kak memang kita ada 2 bjik acuan cpon tu..1 yg bsar..1 lgi yg kecik 18cm...yg kecik ni elok je utk rspi yg gna 3-4 bjik tlur..nti p cari ye..cntik dah tu kak..rendah takpe..janji sodappp..nti nk buat jgk la...muahhh..

Deliah's Deli said...

dah tentu la loyang besar utk kita yg ramai2 dtg rmh ummi ni!:)

mummyseri said...

salam kak ummi..hehehe kite pon nk try jugek yg ni tapi loyang pon beso tak de yg kecik..walau pon tak kena loyang, kek akak tetap sedap di pandang mata, apatah lagi kalo dpt masok mulut nih :)

Rinnchan said...

Salam Di Ambang Ramadhan Kak Ummi. Kemek pun kemek laaa...janji rasa tip top !!!

Maaf zahir batin sempena bulan puasa yang mulia ni ya...

n.a.j said...

wah..selalu tahu kek chiffon pandan ja..ni extra special ada sentuhan air gula melaka..