Sunday, August 29, 2010

Daging Rusa Goreng Kunyit

Salam semua...tengah bz kat dapur lg ke...hehee....Akak cuti masak hari ni, baru sampai dari kampung jam 6.00 petang tadi. Hari ni menu cap Bazar Ramadan je laaa...bukan x sempat nak masak, tp esbok kosong xda apa sebab balik kampung Jumaat kelmarin. So rehat la sikit ni...leh letak entry yang tertunggak jap. Menu hari khamis hari tuh....Beli daging rusa sejuk beku yang diimport dari negeri Johor...heheee...kata tuan kedai tu laa...Akak terbaca sign board kat kedainya tentang daging rusa yang dijual ni masa hantar baju dry-cleaning kat kedai dobi sebelah kedai runcit nih....Pastu tanya hb nak ke tak, dia siap turun kete lgk nak tengok daging rusa ni...hehee...then sambar jugak laaa, weyyy RM35 sepaket (rasa x sampai sekilo) mahal gak sejuk beku pun eh, kalau fresh x tau laaaa....So, paling sedap tentulah masak goreng kunyit camni kan....baru terasa kemanisannya....Menurut pakar2 masak yang akak kenali (*hehe...), masak camni adalah lebih sedap dari dibuat gulai or kari. So layan je laaa eh...Best woooo...ratah lg sedap..hehe..Goreng half je dulu...


DAGING RUSA GORENG KUNYIT

Bahan:-
  • 400 gm daging rusa - dihiris nipis
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 4 ulas bawang merah - ditumbuk
  • 2 cm kunyit hidup - ditumbuk
  • 2 cm halia - ditumbuk
  • beberapa urat kacang hijau - patah2kan 2 inci
  • 1 tangkai cili hijau - hiris serong
  • 1 tangkai cili merah - hiris serong
  • 1 labu bawang besar - hiris bulat
  • sedikit lada sulah
  • 1 sudu besar kicap cair
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya untuk merebus daging hingga empuk
  • 4 sudu besar minyak masak

Cara Memasak:-
  1. Basuh bersih daging dan toskan. Gaulkan bahan yang ditumbuk dengan daging dan perap sekejap.
  2. Masukkan daging yang diperap ke dalam kuali dan tuangkan air.
  3. Rebus/Masak dulu daging dengan bahan perap hingga daging empuk.
  4. Apabila daging telah empuk, masukkan lada sulah dan garam secukup rasa. Biar masak hingga air dalam kuali hampir2 kering, tuangkan minyak masak di tepi kuali.
  5. Kacau balik daging dengan minyak rata-rata.
  6. Masukkan bawang besar, cili merah dan cili hijau. Kacau balik kesemuanya biar bergaul rata dan bawang dan cili layu.
  7. Masukkan kacang dan kacau masak sekejap sahaja. Tutup api. Jangan biarkan kacang panjang terlalu layu. Hidangkan dan tabur dengan hirisan daun bawang.

9 comments:

Mat Gebu said...

Ni mesti rusa yang hilang dari ladang kami..hahahaha..

ijan said...

Wah rusa!!!! rasa dia sedap cam daging ke kak ummi?

mummyseri said...

salam kak ummi, sini sabah byk dijual kak , payau namanya (nama rusa org sabah panggil)murah lagik kalo se kg boleh dpt RM18 je..aah firstime mkn kwn mask grg kunyit cam nilah..sedapkan kak :)

Yan said...

Salam Kak Umi,


daging dia keras sikit kan kah?

ohoeya858.blogspot.com said...

Salam. Selamat pagiii K'Ummi.. owhhh ni 'anak RUSA Nani' hik3.. teringat pulak lagu mase kecik2 dulu.. Mase Abah sihat lom kna Asma slalu dpt rse mkn rusa.. Mak msk rendang.. sedappp bangett.. tp tgk resepi K'Ummi ni dh kecurrr!..

Jiya said...

sedap erkk daging rusa? sama tak rasa ngan daging pelanduk? ngee

Ummi said...

Mat Gebu -
Huk alaaa...sejak bila ko jadi gembala rusa..bukan ko gembala teko dgn sekut raya jek kee...hehe

Ijan -
Rasanya lebih sedap dari daging mooo tu...isinya lebih manis Ijan.

mummyseri -
Wkmsalam...owh untungnya duk sana yea..senang dpt n murah...sini mahaiii gilerr..huhu

Yan -
Wkmsalam..eh tak laaa, dagingnya lebih lembut dan lebih manis gitu..penah makan x?

Ohoeya -
Wkmsalam...waah teringat masakan mak ke tuh? Aah ada gak yg buat rendang, katanya sedap banget! Akak x penah cuba lagi wat rendang..nnt ada lg leh buat..hehe

Jiya -
Rusa mmg lg sedap pada akak...pelanduk pun akak ada gak makan 2 kali masa pergi ke Tioman dulu..diaorg wat kari..sedaap weyy! Jiya, akak x makan kamben jek..hahahaa

Rusa Ryan said...

assalamualaikum..saya jual/supply daging rusa tempatan (sejuk beku) dengan penghantaran terus ke rumah atau restoran. harga rm 38 sekilo untuk tempahan minima (1 kg pun kita hantar). beli banyak harga lagi kurang. tiada caj penghantaran di kawasan lembah klang, putrajaya dan cyberjaya. berminat boleh sms/call 017-3863573 - zaf dari seri kembangan.

http://www.rusaryan.blogspot.com

muhizam nazir said...

Tq. Sy nk cuba cr mskan u ummi. Tgk gmbar mcm nk terangkat. Nmpk sedap.....