Friday, August 20, 2010

Air Mata Ku Menitis Tiba-Tiba..

Selamat petang semua...dah start masak dah ke? Xpalah, teruskan memasak....Just nak share my feeling right now....Tengahari tadi akak balik rumah sempat gak online sekejap kebetulan Aiman pi masjid x off pc, kalau x malas tul nak on kan...Pastu hubby ada bagi tau dia ada baca blog my daughter, Najiha Elyani, sedih pulak katanya...So akak pun klik laa...baca al kisahnya...sedih la pulaaakkk!! Huhuuu...

This year Najiha first time duk jauh sikit la dgn family....Kesian pulak la kat anak-anak ni kan...bila time berpuasa ni laa...Lebih2 lagi bila baca dia simpan nasi nak sahur, nasi basi....lauk kegemaran dia mmg yg pedas2 mcm ayam pedas tu..nak makan pun terpedas sangat pulak! Uwaaa..sian anakku...kena pulak yang manja-manja sikit macam Najiha ni...Dia ni x macam Najwa tough sikit...Lagipun Najwa sempat balik rumah last week...Najiha xleh balik sebab every Saturday morning dia ada Kesatria and wajib attend for the first semester ni. So xda masa nak balik. After all, Ahad dah kena balik kolej kan...Last year masa Asasi kat Uitm Kuantan, bulan puasa tiap weekend balik rumah, at least merasa la jugak berbuka dan bersahur kat rumah...This year, dia dah terkenangkan segalanya...Akak pun sedih la kan...Masak macam-macam, anak2 x dapat merasa, pandang je kat blog...sian anak dara ku....uwaaaa....macam tak seronok la pulak kan..Memanglah kita tiap kali bersahur n berbuka teringat anak2 makan lauk apa la agaknya.... Bila dia mentioned " Dad told me mom was preparing puding caramel for breakfasting today, I decided to buy puding caramel here. But as I expected, it ain't as super scrumptious as mommy's.
Emmm u all baca sedih ke tak? ^___^.

Zaman akak dulu lain, mak ayah x manja or melayan sangat la kot...hantar je ke U, ha..pandai ko la nk hidup...x cukup duit mintak jek...Zaman sekarang kita melayan anak lain kan...so sendiri faham la kan....Sesiapa yang merasa perpisahan dengan anak2 wpun sementara dan lebih2 lagi yang jauh di seberang lautan tu tentu lebih tau bagaimana geloranya hati ibu bapa, begitu jugak anak2 itu sendiri kan....terutama ketika Ramadan dan menjelang Syawal nnt..huhuu

Buat Najiha di Uitm Shah Alam dan Najwa di Arau sana....sabar banyak2 yea...insyaAllah pengalaman ini menjadikan diri lebih dewasa, hidup berdikari dan lebih mengeratkan kasih sayang kita satu family. Jaga diri dan dekatkan diri dengan Allah swt. selalu...

19 comments:

EDDIE YUSTIN said...

KASIH SAYANG SEORANG IBU KEPADA ANAKNYA TIADA TOLOK BANDING...UNTUK BERJAYA PERLU ADA PENGORBANAN.INSYAALLAH ANAK KAK UMMI PASTI JADI ORANG BERGUNA KELAK.AMIN

MamaFaMi said...

Huhuhu...sadis tol entry Ummi kali ni. Sib baik ler anak kita yang kat asrama tu tough orangnya! So mama dia pun terjadi tough juga... iyo ko??

Am (Flora Heights) said...

kita baca.., kita lak yg nak nangis tau ummi.., w/pun x de anak yg dok jauh2 tapi cam terasa gitu.. al-maklum hati sorang ibu.. sendiri faham kan..? sayu gitu..!

ain said...

salam kak ummi....sedihnyaaa!! terigt anak2 saya. anak saya 2 org dok asrama. setiap kali buka, saya pasti tertanya2 apa hidangan buka anak2 saya kat sana. kdg2 tu mcm tak lalu nak mkn bila kenangkan dia orang. Tapi inilah pergorbanan kak. mereka jauh sebab tuntutan ilmu. Byk2 bersabar ye kak.

ilahjy said...

ilah amat memahami ummi krn kita sama.. najihah di UMP ilah bekalkan rice cooker utk kerja memanaskan lauk yg dibeli ptg ..kesian mmg la kesian kadang ilah malas nak masak sedap krn ingat najihah di gambang..
bila dia mesej tanya apa mama masa.. ilah dah sebak..
zaman dulu lain kurang mewah zmn kita benda makan berbgai, sbb tu kita manjakan anak2. sbb kita susah nak dpt apa yg ada la ni...bertuah anak2 zmn kini..

cplud miera said...

sedih jugak bc coz i'm the one yg rs cmtu..smpai keje ni pon sy still jauh ngn fmily, hmpir 7 thun duk jauh dr fmily ;( tibe2 sgt rindu kt mak

odah said...

alahai nape sedih benar entry kali ini. takpe kak itulah pengorbanan..seorang anak nak tuntut ilmu, seorang ibu nak bg anaknya berilmu..takpe bila rasa susah dia akan tau erti hidup...aii anak saya kecik lagi tak tau la mcmmn nanti...senang je ckp kat akak silap2 saya lagi teruk dari akak. sabo je akak...ttiba tingat kat mak..tak sempat lagi nak blk buka posa.huwaaaa

Anonymous said...

kita anak laki sorang je tapi kita tak manjakan sangat tahun ni puasa kat syria musim panas pulak tu kuatkan imanmu anakku Allah bersamamu

mas said...

kak ummi..sedih mas baca kisah Najiha, anak2 mas kecik lagi, terbayang macam mana nanti bila anak2 mas merantau macam anak2 akak...tak sanggup rasanya....hu..hu...sekarang ni kalau mak abah nak ambik masa cuti sekolah pun mas tak sanggup...apalagi bila tiba masa Ain ngan Daniel nk sambung belajar dan dok luar...tak mo bayangkan lagi.....mesti sedih kan kak...

hanieliza said...

Ummi..
kakliza pun sedih baca ur N3..
begitulah kakliza rasa..perasaaan sayang ibu pada anak2nya sama jer..
mmg aa yng kakliza masak tu kekadang bila tulis kat blog takut anak-anak terliuq..
tak kira anak lelaki atau perempuan..dah kawin atau belum...mmg dok ingat jer tntang makanan kegemaran depa..
so bila depa balik sellaunya kakliza cuba penuhi permintaan depa...
ibu mana yang taks ayangkan anak...tambah-tambah kalau anak tu mmg jenis yang selalu manja ngan kita..

Kak Rose said...

emo sungguh baca entry ni.. masa berbuka kak rose pun selalu teringatkan anak bujang sorang tu... apa agak juadahnya? sayu ati seorang ibu bila berjauhan ngan anak... menitis air mata.

K.Nor said...

sabar la ummi,kalau kita tak kuat ,anak2 lg tak kuat.. kena kuatkan diri kita dulu demi anak2. nor faham sgt apa yg ummi rasa. tu masih dlm m'sia, makanan kita mudah dpt.. cam anak2 kat perantuan, kena masak sendiri, tambah lak lelaki, lagi la susah.. banyakkan doa mengiringi dia org ni.. insyaallah.. dia org akan lebih tabah dan lebih matang nanti

nadz said...

salam..
sedihnya baca n3 ni..teringat anak-anak yang jauh..makan apa lah berbuka dan bersahur..
masakan kesukaan mereka kalau kita masak lagi sayu hati ni..
Bersabarlah semua ibu2..anak-anak pergi meneruskan cita-cita dan karier

Suzi said...

salam kak ummi,
sedih baca n3 akak kali ni. tapi betullah, itulah perasaan ibu pada anak2. anak2 sy masih kecil lg tapi satu hari mungkin sy pun akan alaminya...kuatkan semangat kak..doa byk2...

ICook4Fun said...

Kasihan jugak anak you. Tapi tak apa this is part and parcel of life and she will grow up being a better person. Nanti dia balik cuti raya you masak sedap sedap untuk dia.

nursuraya said...

Aloo sian nye najihah... heheh takpe itm mgu dpn dh buleh balik kan..
Teringat mak njang mask puding raja...

Anonymous said...

K.Ummi, ni sekadar nak berkongsi dgn semua pembaca. Saya berjauhan dgn mak ayah dah 6 thn sbb kerja. Wpun dok umah sewa dgn kwn2 tp masakan xsama dgn mak msk. Tiap kali nak berbuka rsa sebak sgt tgk hidangan, rindu masakan mak. Saya ni jenis manja dgn mak. Sbg anak mmg akan ingat masakan mak wpun kita mampu beli ape yg kita nak mkn, tp semua tu xsama... Saya cukup fhm perasaan anak akak tu. Sabar yea k. Ummi.

cplud miera said...

betul tu anonymous,sy pon cmtu.bljr + keje dh hmpir 7years. dpt bka puase pon adela dlm 2,3 hari jer ngn fmily,mmg sgt rindu masakan mak kt kg ;(

ummi said...

Terima kasih kepada semua yang sudi berkongsi rasa, pengalaman dan memberikan inspirasi kepada Najiha khasnya..Akak juga pernah merasakan hal yg sama..cuma mungkin akak jenis x manja sgt wpun perasaan yg sama ada semasa belajar dulu...Apapun thanks sudi mencoret di sini..Najiha juga baca semua komen di sini..dia pun rasa terharu dan akan ambil semangat dari kata-kata nasihat kalian semua...Thanks so much!