Monday, August 23, 2010

Tiramisu Versi 2

Okaayyyyy layan tiramisu untuk berbuka hari Sabtu kelmarin...sori la eh, lambat letak en3...biasalah sibuk jek memanjang...bila wiken, mcm2 benda nak kejar, nak buat, nak, nak dan nak...ntah apa2..hehee... Resepi dari Chef Hanieliza, mudah, cepat dan sedap...akak balik dari bershopping hari sabtu tu dah kul 3, sempat wat ni je laaa, then masak nasi tomato ayam tu...K, layaann...Dulu dah penah wat resepi Kak Liza jugak di Sini, guna biskut ladyfinger tu...kali ni guna coffee swiss roll lak...lg best!! Moist sungguh! Tak tahan tengok kak Liza tayang hari tu...Thanks Kak Liza, nak copy paste je resepi kat sini yea...

TIRAMISU - Versi 2
Resepi oleh Chef Hanieliza

Bahan:-
  • 1 gulung kek swiss roll kopi
  • 250 gm keju cream [philidephia]
  • 150 ml yogurt asli
  • 1/2 cawan gula
  • 1 biji lemon [ambil jusnya] - (kalau xnak masam sgt, ambil separuh jus jek)
  • serbuk nescafe
Larutan Agar-agar:-
  • 1/4 cawan air
  • 1 sudu kecil serbuk agar-agar

Cara
1. Kek swiss roll dihiriskan nipis.
2. Masakkan larutan agar-agar sehingga mendidih.
3. Pukul keju, gula dan yogurt sehingga gebu.
4. Masukkan perahan jus lemon dan kacau lagi.
5. Masukkan larutan agar-agar dan kacau rata.
6. Susunkan hirisan kek dalam bekas kaca atau gelas.
7. Tuangkan adunan keju dan rata.
8. Letakkan lagi hirisan kek dan tuangkan lagi adunan keju tadi.
9. Ayakkan serbuk nescafe dan sejukkan sebelum dihidangkan

NOTA:
Desert ini memang agak moist dan lembut..so kena makan gunakan sudu.. tapi memang sedappp..


jemput makan....heheee...siang2 ni jamu mata je la eh..

8 comments:

ain said...

sedapnyaaa!!! dah masuk list ni, nak buat gak nanti!!

ijayuji said...

yuhuuuuu kak ummi!!!! ku bawa hati yg duka lara ke rumah kak ummi :-( malas nak masaklah kak tgh tension thp melangit niii huh! akak masak apa? jan lupa mkn tu ingat2 kat kita kenyang sikit nanti hihihi.... ayam merah mmg peberet kita, tiramisu lom mkana pun selama hidup niii :D nak buat ada org kata MANIS huh! terus malas nak buat :D

mas said...

wow kak ummi..tergoda mas tengok...terliur dah ni...sedapnya...

Fiza Nordin said...

teringinnye nak buat ni...tp takut makan sengsorang jek... huhuhuuuuu bilelah anak2 buah nak mai umah ni....

Ayu said...

salam kak,
boleh masuk list tiramisu ni..nak cubalah nanti..kena cari swiss roll kopi dulu ler..kita minta izin ambik recipenya ya kak..

Ummi said...

Ain -
Mmg sedap, masuk list tu cepat2 buat Ain..rugi x cuba..hehe

Ika -
Loor apasai tgh duka lara tu..bulan2 pose ni jgn sedih2...setel elok2 eh..Moga semuanya ok..nnt senang2 boleh cuba..xyah wat byk kalau xda org makan, wat half je ok Ika..muaahhh!

Mas -
Heheee...cepat pi buat Mas, nnt meleleh air liur tu kang..

Fiza -
Waahh nak jamu anak2 buah ke tiramisu ni..akak tumpang sekaki laa..hehe

Ayu -
Ha pi cari swiss roll dulu...mmg sedap nih...cukup moist, kalau xnak masam sgt, kurangkan jus lemon tu eh..nnt jemput akak makan tauuu! ^__^

ohoeya858.blogspot.com said...

kecurrr.. ishh! ishh! puasa.. puasa.. ngalahkn budak pulakk mak budakk nih he3..

Selly Buke said...

wallah.... terliur dibuatnya..